kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

SARAJKA SA ADRESOM U PRETORIJI, NARCISA TURKOVIĆ – AUTORICA PRVE BH. BOJANKE ZA ODRASLE

Narcisa Turković (36), Sarajka koja živi u Pretoriji (JAR), magistrica arhitekture, trenutno „freelancer“ dizajner, autorica je prve bh. bojanke za odrasle u BiH. Iz BiH se iselila zbog suprugovog posla pa će iskoristiti ovu priliku kako bi tržište bojanki za odrasle proširila i na druge zemlje koje nisu upoznate sa bojankama za odrasle. Upravo radi na novoj bojanci koja će biti za ino tržište. Sebe opisuje kao jednostavno-komplikovanu 😊, pozitivnu, kreativnu, osobu koja teži zdravom načinu života
Prije nego se iselila iz BiH, predavala je na katedri arhitekture na IUS (Internacionalni Univerzitet Sarajevo). Nakon odlaska iz BiH, Narcisa se posvetila dizajniranju i izdavanju bojanki za odrasle koje su kreativna anti-stres terapija. Trenutno je 5 izdanja na tržištu: Bojanka za odrasle 1, Bojanka za odrasle 2, Bojanka za odrasle Fashion Diva, Bojanka za odrasle Shoes i Čarobna zemlja. Sve je počelo u periodu kao je upravo njoj trebala anti-stres terapija koju nije mogla kupiti, nego je odlučila kreirati 😊

-„Pokušala sam da nađem bojanku u knjižarama, te da se na kreativan način odmaram, a pri tome pozitivno doprinesem svom zdravlju. Bojanku nisam našla u knjižarama, ali to je bio podsticaj da sama dizajniram crteže koje kasnije mogu da bojim. Mislila sam da će to završiti na svega par crteža, ali sam uživala u crtanju i nastavila dok nisam dobila više od 30 dizajniranih crteža za bojenje. Tako je i nastala prva BH bojanka za odrasle, crteže sam „upakovala“ u knjigu. Prva bojanka je bila posebna zato što je probudila veliko interesovanje javnosti i mnogi su imali želju da se izraze kreativno“ – rekla je Narcisa koja je u svijetu bojanki već 5 godina.

-„Vjerovatno je ideja došla u pravo vrijeme, ja sam bila osoba pod stresom koja je imala dvije male bebe i bila sam daleko od najbližih koji bi mi olakšali te trenutke, tražila sam neku vrstu kreativne terapije. S obzirom da volim crtati, vrlo brzo sam se našla u tom začaranom svijetu bojenja. Primijetila sam da ova vrsta terapije zaista ima pozitivnog uticaja na moje zdravlje i zato sam odlučila da je podijelim i sa drugima koji su možda u sličnoj situaciji“ – rekla je Narcisa koja svake godine javnost obraduje sa jednim novim izdanjem bojanke, a upravo završava bojanku za inostrano tržište.
Kreativne bojanke za odrasle su apsolutni hit u svijetu. Prva bh. bojanka za odrasle štampana je 2015. godine, a za nešto duže od dva mjeseca rasprodan je cjelokupan prvi tiraž bojanke.
-„To dovoljno govori o više nego dobroj prihvaćenosti od strane naših kupaca. Naše bojanke okvirno sadrže oko 40 prelijepo dizajniranih crteža sa perforiranim listovima tako da svoje obojene crteže možete uokviriti i dobiti svoje malo umjetničko djelo.U knjizi ima za svakoga ponešto – od cvjetnih do apstraktnih šara za bojenje i uživanje. Početak je lak – uzmite bojice, flomastere ili vodene bojice, isključite TV, telefon i računar, prestanite razmišljati o svemu što u vama uzrokuje stres i uđite u svijet bojenja u kojem možete biti kreativni uz vrlo malo truda. Prema raspoloženju izaberite nekoliko različitih nijansi za jedan crtež i stvarajte vlastito umjetničko djelo. Uz bojenje možete slušati muziku ili neko predavanje, sami birajte nešto što na vas djeluje pozitivno“ – rekla je Narcisa čije bojanke možete kupiti u knjižarama i kioscima širom BiH.
Narcisa uskoro planira započeti vlastiti biznis u inostranstvu o čemu ćemo pisati neki drugi put, a u dosadašnjoj karijeri ističe da je najponosnija na uspjeh koji je ostvarila s bojankama za odrasle i pozitivnim komentarima.
Više o Narcisinim radovima možete saznati na Facebook stranici Bojanka za odrasle- Kreativna Antistres Terapija  i Instagram profilu @bojankazaodrasle 

Ako i vi želite podijeliti priču o svom hobiju, poslu, profesionalnom ili privatnom dostignuću, osvojenoj nagradi, ako želite podijeliti priču koja bi drugima mogla biti primjer, koja bi nekoga mogla inspirisati i podstaknuti na korak naprijed, javite se na Ajna Hodžić. 

 

Back To Top
X