kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

SANJA JOVANOVIĆ: „REGISTROVALA SAM OBRT ALI OVO NIJE NI HOBI, NI POSAO NEGO OVISNOST“ HANDMADE

– Moj handmade je šaren, veseo, pozitivan – Sve što radim je u boho stilu -Trudim se svakim danom barem malo primaknuti svom cilju – Uvijek imam plan B, plan C, plan D – Abeceda nudi dovoljno mogućnosti za planiranje!

 

Sarajka Sanja Jovanović (49) mašinski tehničar po struci, neko je ko nije imao priliku raditi u struci tokom cijele životne karijere. Radila je različite poslove ali se oduvijek zanimala za rukotvorine i kreativnost je kako kaže, oduvijek bila dio nje. Posljednjih sedam godina Sanja izrađuje nakit, dekoracije za dom, slika tehnikom akril na platnu, pravi torbe, futrole za laptope i mobitele. Kreativnost je dio nje, a handmade je njen način života. Zbog porodičnih obaveza trebao joj je posao „od kuće“, a želja da kanališe svoju kreativnost, pokazala joj je put. Regitrovala je obrt i krenula u svoju kreativnu pustolovinu.

-„Završila sam Srednju mašinsku tehničku školu i mada sam imala želju studirati mašinstvo, nisam je ostvarila. Život je skrenuo nekim drugim tokovima. Veoma rano sam počela samostalan život, a to je sa sobom donosilo i mnogo odricanja, prilagođavanja svakodnevnici tako da sam radila poslove koji nisu imali nikakve veze sa strukom. Ali, još tada, u to vrijeme osamdesetih, kao djevojka, povremeno sam izrađivala nakit od glinamola i prodavala uglavnom u krugu prijatelja i poznanika. Tada je to bio hobi i dodatna zarada ali više nekako način da zadovoljim svoju želju i namjeru da se kreativno izrazim. Kreativnost je oduvijek bila i jeste dio mene. Ponekad bih napisala pjesmu, oslikala sliku ali najviše sam se pronalazila u izradi nakita i dekorativnih predmeta. U međuvremenu sam osnovala porodicu, rodila blizance i svo svoje vrijeme posvetila njima i njihovom odgoju. To naravno nije ostavljalo prostora za slobodno vrijeme. Potraga za nekim poslom bila je uzaludna s obzirom da su troškovi obdaništa za dvoje djece bili toliko veliki da bi iznosili dvije trećine plate. I tako, u potrazi za nekim poslom „od kuće“ i načinom na koji bih dopunila kućni budžet, odlučila sam se ipak za ono što volim, što me ispunjava, što radim „iz duše“ „- otkrila je Sanja ističući da ovo nije ni hobi ni posao, nego ovisnost 🙂

-„Kreativnost nema granica, barem ne u mom slučaju. Moram svašta da probam. Sve što radim je u boho stilu, a motivi su uglavnom afro i etno. Kombiniram različite boje i oblike i uživam u tom šarenilu. Moj rad je zbog toga prepoznatljiv i prilično drugačiji od drugih. Mislim da sam svemu dala neki svoj osobni pečat.Već nekoliko godina imam registrovan obrt. Iza mene je mnogo art marketa i bazara, a par godina sam imala pult u jednom tržnom centru. Vječito sam u potrazi za nekim malim prostorom gdje bih mogla smjestiti svoj handmade. Odavno imam želju da otvorim svoj mali boho – handmade shop ali sam prilično neodlučna. Zapravo, još uvijek nisam naišla na prostor koji ima dobru lokaciju ali i cijenu zakupa koju bih mogla podnjeti. U međuvremenu, zarađujem internet prodajom“ – pojasnila je Sanja ističući da su svi kreativni ljudi optimisti jer kada si pozitivan, u svemu vidiš dobro što je obećavajuće.

-„U životu rijetko kada sve ide po planu. Meni su oduvijek motivacija bili želja za opstankom i inat. U najtežim situacijama u životu uvijek sam težila da se dokažem sama sebi da sam jaka, da mogu i hoću“ – naglasila je Sanja koja je kreativna, pozitivna, tolerantna i uporna osoba.

-„Ponosna sam svaki put kada negdje izložim svoj handmade jer se tada na jednom mjestu vidi sav moj rad i trud, svo vrijeme i ljubav koju ulažem u to. Velika je to stvar kada osmisliš nešto, svojim rukama napraviš i nekome se to dopadne toliko da poželi imati samo za sebe i dati svoj novac za to. Želja mi je otvoriti boho shop“ – rekla je Sanja čije proizvode možete pogledati na Facebook stranici Boho to go  ili na Instagram profilu @boho_to_go.

-„Ne znam da li je to mana ili vrlina ali, nikada nisam imala neke dugoročne planove za budućnost niti previše jasno određene. Svaki novi dan donosi nešto novo. Novo iskušenje, novu priliku, novo razočarenje, nebitno. Bitno je da iz svakog izvučem ono što je pozitivno. Naravno da, kao i svi, uvijek imam neki cilj ili san koji želim ostvariti. Ako se svakim novim danom barem malo primaknem tome, to je OK. Ako ne, i ako se to dugo ne događa, uvijek imam plan B…plan C….plan D…Abeceda nudi dovoljno mogućnosti za planiranje :D“- rekla je Sanja naglašavajući kako su njeni najbolji radovi nastali kao otpor sivilu.

-„Moj handmade je šaren, veseo, pozitivan a moramo priznati da živimo u prilično sivom okruženju. Nerjetko se susrećem sa ljudima, potencijalnim kupcima koji ne mogu da se odluče za kupovinu ne zbog toga što ne cijene moj rad već prosto zbog toga što su pritisnuti ogromnim životnim troškovima i ne ostaje im baš mnogo novca za tako nešto. I sama sam često pritisnuta troškovima, rokovima, nekim negativnim životnim situacijama ali tada kreativac u meni postaje još snažniji i izraženiji tako da su neke od meni najdražih i najljepših rukotvorina nastale baš tada, kao otpor tome“ – rekla je Sanja.

A Vi, ako do sada niste kliknuli like na našu stranicu, učinite to sada klikom OVDJE.
Ako nam do sada niste ispričali svoju priču, a imate interesantnu priču o hobiju, započetom poslu, traženju ili pronalasku posla, promjeni posla, odlučnošću da karijeru okrenete u suprotnom smjeru, priču o odlasku u inostranstvo na nastavak obrazovanja ili u potrazi za poslom, javite nam se na ajna@zeda.ba ili nam pišite na Facebook.

Back To Top
X