kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

SAIDA AMID-„KADA SAM VIDJELA SVOJE RUKE UMAZANE SVIM TIM BOJAMA, OSJETILA SAM VELIKO ODUŠEVLJENJE I ZNALA SAM DA KIST VIŠE NEĆU ISPUSTITI IZ RUKU!“

Ponedjeljak je i ovo je još jedan divan početak radne sedmice u kojoj ćemo predstaviti novu #Blog priču Agencije ZEDA koja jedina u BiH ima rubriku #Blog posvećenu isključivo predstavljanju onoga što vi radite, a vrijedno je pažnje, podrške i promocije. Svakog ponedjeljka prestavljamo priče o hobijima, poslovima, nagradama, idejama, uspjesima, težnjama i planovima koje treba podržati, pročitati i prepričati. Današnja #Blog priča je protkana umjetnošću. Predstavljamo Saidu Amid (32) iz Sarajeva koja je magistar socijalnog rada, bez posla i radnog iskustva u struci. Ona je još od djetinjstva prepoznata kao neko ko je izuzetno kreativan i talentovan za umjetnost. Danas se Saida bavi slikanjem na platnu, oslikavanjem posuđa i različitih predmeta dot tehnikom, dekupažom, te šivenjem.
-„Još kao dijete sam voljela slikati. Još u osnovnoj školi sam pokazivala veliki talenat za slikanje pa mi nastavnica nije vjerovala da svoje slike radim sama. 😊 Čak sam i svojim drugarima u školi znala naslikati rad da bi dobili petice 😊. Uvijek sam bila član likovne sekcije, kako u osnovnoj, tako i u srednjoj školi. U mojoj porodici svi vole da slikaju – roditelji i brat, pa ni moj talenat nije neko čudo, vjerovatno leži u genima 😊“ – pojasnila je Saida koja najčešće slika živu i mrtvu prirodu, a na ideju oslikavanja posuđa došla je preko svoje malene rodice Farah koju možete zapratiti preko Instagram profila @cups_time_

-„Oduševila me je svojim tačkicama na šoljama i tanjirima, te sam počela istraživati i odlučila se okušati u tome. Od tada nisam prestala tačkati 😊, a preko Instagrama sam otkrila i saznala više o dotting art-u i mandalama, što me je jako oduševilo i privuklo moju pažnju na ovakav način slikanja. S obzirom da sam majka dvije djevojčice i uvijek mi je bučno u kući, u ovim tačkicama sam našla neki smiraj i odmor od svakodnevnice. Za rad sa ovom tehnikom je neophodna velika koncentracija i smirenost uma, iako je teško za povjerovat, pored sve te buke, ja zaista uživam i opustim se. Mandala art sam otkrila nekad u novembru prošle godine, a sa oslikavanjem porcelana i stakla sam počela u januaru. Kada sam vidjela svoje ruke umazane svim tim bojama, osjetila sam veliko oduševljenje i znala sam da kist više neću ispustiti iz ruku😊“ – rekla je Saida.

Mandala i dotting art su tehnike koje zahtijevaju mnogo smirenosti i strpljenja pri samoj izradi. Ovom tehnikom se mogu oslikavati različiti predmeti, šolje, tanjiri, staklene površine, drvo kao i mdf predmeti. Uz puno vremena, strpljenja i ideja, obični predmeti postaju prava umjetnička djela.
-„Ja se prvenstveno bavim oslikavanjem porcelana i stakla, najviše tanjira i šoljica u stilu mandala art. Bavim se također i dekupaž tehnikom na mdf predmetima i na staklu. Pri izradi se koriste akrilne boje, ukoliko se radi o dekorativnim predmetima. Međutim, ja oslikavam posuđe, te koristim posebne boje za porcelan i staklo koje su vodootporne. Svaki moj predmet je unikatan i zahtijeva mnogo vremena i strpljenja. Što se tiče korištenja ručno oslikanog posuđa, toplo vam preporučujem ručno pranje istog, ipak je to nešto delikatno i unikatno da bi se stavilo u mašinu za suđe, iako boje podnose temperaturu do 50 stepeni, ja vam ne preporučujem“- napomenula je Saida koja svoje radove promoviše putem Facebook stranice Handmade by Saida  i Instagrama @saida_a3


S promocijom putem društvenih mreža, došle su i prve narudžbe koje su se počele nizati jedna za drugom.
-„Sve je još uvijek friško i nova sam u svemu ovome. Imala sam narudžbi i dovoljno mi je da pokrijem materijal i kupim nove boje i ja sam sretna. Mnogo se obradujem svakoj narudžbi. Drago mi je da neko poželi imati nešto unikatno što sam oslikala sa mnogo ljubavi i pažnje. Divno je što postoje ljudi koji vole i cijene ručni rad“ – rekla je Saida.
-„Iako slikam od djetinjstva, imam još puno toga da naučim. Lijepo je imati talenat, ali su posvećenost, vježba i praksa jako bitni u svemu što radite. Ja svoje slobodno vrijeme iskoristim u oslikavanju neke lijepe šoljice i tanjira. Trebamo biti zahvalni na prilikama u životu koje nam se nude“ – poručila je Saida.
Radujemo se i vašim pričama pa ako imate zanimljivu priču o svom talentu, hobiju, pretvaranju hobija u posao, ako ste kreativni, ako ste pokrenuli posao, ako imate neobičnu priču o pronalasku posla, ako ste postigli neki uspjeh kojim se želite pohvaliti i koji bi sutra nekome mogao biti ideja, vjetar u leđa, podsticaj za razmišljanje da se i sam okuša u nečemu sličnom, javite nam se jer mi širimo dobre vibracije i pišemo priče koje treba čuti. Javite se na ajna@zeda.ba ili na Facebook profil Ajna Hodžić. 

Back To Top
X