kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Regionalni nagradni konkurs: Spasimo putopis 2020

Rok prijave 15.02.2020.

Regionalni nagradni konkurs “Spasimo putopis” pokrenuli smo prošle godine. Bili smo prijatno iznenađeni odzivom, kvalitetom, i raznovrsnošću pristiglih radova. Neke od tih priča ušle su u našu štampanu zbirku Divlji gradovi, objavljenu u oktobru 2019. Sada raspisujemo putopisni konkurs za 2020. godinu. Ideja, ciljevi i propozicije isti su kao prošle godine, pa prošlogodišnji tekst u nastavku prenosimo uz minimalne izmjene.

Nagrađene priče iz 2019, kao i neke od pohvaljenih, možete pronaći ovdje.

 

IDEJA

Kada je Marko Polo u 13. veku opisao Peking, njegova čitalačka publika uglavnom nije imala načina da tamo ode. Zato su njegovi putopisi imali smisao i funkciju. Danas u Peking možete otići na mnogo načina – avionom ili vozom, sami ili u društvu, samostalno ili preko agencije. Na internetu možete pronaći bezbroj fotki Zabranjenog grada. Ili Sahare, ili Ognjene zemlje, ili polarne svetlosti. U visokoj rezoluciji, iz svih uglova, snimljenih pomoću dronova i druge napredne opreme.

Satelitske mape, milijarde fotografija, dokumentarci o svim mogućim kulturama i fenomenima, online arhive naučnih radova, digitalizovani muzeji, galerije i biblioteke – sve je lako dostupno i najvećim dijelom besplatno. Lakoća putovanja i dostupnost informacija učinili su putopisanje suvišnim. Putopis je postao, u sasvim bukvalnom smislu, tehnološki višak.

Klasičan reportažni putopis je na izdisaju. Valjalo bi smisliti nešto novo. Nove načine da razmišljamo, razgovaramo i pišemo o putovanjima, a samim tim i o svijetu, o sebi u svijetu i o svijetu u sebi.

Cilj ovog konkursa je da istražimo šta bi sve putopis mogao biti i postati, ali prije svega da podstaknemo ljude na razmišljanje, otkrivanje i stvaranje, na radoznalost i igru.

 

KAKVE PUTOPISE TRAŽIMO

Putopis se ne smatra pravim književnim žanrom jer predstavlja samo okvir u koji možete strpati manje-više bilo šta, od geološke studije do ljubavne priče. Upravo to i želimo od vas! Upotrebite putovanje kao najširi mogući okvir, izgovor za stvaranje, polaznu tačku da ispričate svoje priče.

Voljeli bismo da vidimo putopise koji su drugačiji. Smjeliji. Eksperimentalniji. Koji zalaze u fikciju, poeziju, etnologiju, antropologiju, esejistiku, ilustraciju, strip. Svejedno nam je da li ste putovali autostopom ili išli na poslovni put i hoćete li nam poslati svoj putopis u formi SF priče ili poeme u epskom desetercu. Neka bude drugačije i neka bude vaše.

 

TEHNIKALIJE

Svaki autor ima pravo da pošalje najviše tri priče. Nema minimalne ni maksimalne dužine. Putopisi moraju biti na nekoj varijanti sr-hr-bh-cg jezika.
Prednost imaju radovi nastali radi ovog konkursa. Molimo vas da naznačite da li je putopis ranije objavljivan.
Nemojte slati fotografije.
Nemojte slati tekstove koji se očigledno ne uklapaju u propozicije ovog konkursa (neobjavljene romane itd).
Žiri sačinjava uredništvo Kluba putnika. Žiri zadržava pravo da ne proglasi pobjednika ili da proglasi samo prvo, samo drugo ili samo treće mjesto.
Rezultati će biti objavljeni 15.03.2020.
Radove šaljite na adresu klubputnika.kontakt@gmail.com, u poruci naslovljenoj “Konkurs 2020”.
Za dodatna pitanja, tu je odgovarajuća forumska tema.
Rok za slanje radova je 15.02.2020.

 

NAGRADE
Prva nagrada iznosi 200 eura. Druga nagrada iznosi 100 eura, a treća nagrada 50 eura.

Neke od priča koji uđu u užu selekciju biće objavljene na sajtu Kluba putnika, uz dozvolu autora.

Postoji mogućnost da najbolji radovi budu uključeni u neku od budućih štampanih antologija.

 

Izvor: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X