kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

PSIHOLOGINJA KOJA JE NAPUSTILA POSAO U STRUCI I NAPRAVILA BREND – Flora Handmade – SUNITA DIZDAR-HODŽIĆ – „NAKON ŠTO SAM GODINAMA RADILA NA OSNAŽIVANJU DRUGIH DA POKRENU VLASTITI BIZNIS, DOŠLO JE VRIJEME DA I SAMA NAČINIM TAJ KORAK!“

 

-Meni najdraži primjerak jeste privjesak na lančiću sa djetelinom sa 4 lista koja je simbol sreće i žutim cvijetom koji svojim laticama proviruje iza djeteline. To je privjesak koji je naručen za gospođu koja se pripremala na operaciju i kojoj se tim privjeskom odnosno cvijećem poželjela sreća i poslala poruka da uvijek postoji sunce (nada) koja negdje proviruje-

Sunita Dizdar-Hodžić (36), diplomirani psiholog, porijeklom iz Tomislavgrada, već 17 godina nastanjena u Sarajevu, neko je ko ima vrlo zanimljivu i nadasve neobičnu priču.m Ona je radila posao u struci kod nekoliko različitih poslodavaca, a danas je ponosna vlasnica obrtne djelatnosti „Flora Handmade“. Sunita se bavi osmišljavanjem, dizajniranjem i kreiranjem nakita sa prirodnim, suhim cvijećem. Ističe da je to nakit koji jezikom cvijeća priča priču kupaca i prenosi njihove emocije.

-„Voljela bih da mogu reći da je moj talenat prepoznat još u djetinjstvu i da je to uslovilo moje dalje životne odluke od školovanja do svega ostalog. Međutim ne, kao i većina nas u BiH odrasla sam uz obrazovni sistem koji je jako rigidan i koji ne dozvoljava da „iskačete“ iz onoga što se smatra normalnim ili standardom, ne ostavlja vam puno prostora da izrazite svoju kreativnost. Ako je medo smeđe boje ne možete ga obojiti crvenom niti mu nacrtati mašnicu, banaliziram, ali razumijete šta želim reći. Ja imam tu sreću da imam stariju sestru koja se uvijek opirala konformizmu i koja je, iako ne živimo blizu čak ni u istoj državi i mene uvijek nekako vukla za sobom. Mogu slobodno reći da je ona glavni „krivac“ što sada radim nešto što me ispunjava i što volim. Kao što rekoh, sestra živi van BiH i u to vrijeme, prije 9-10 godina, bile su joj pristupačne i ideje, a što je još važnije bio joj je dostupan različit materijal za izradu ručnih radova. U to vrijeme u BiH nismo imali niti jedan hobi centar sa različitim asortimanom repromaterijala za hobiste. Budući da je sestra i sama dizajner nije joj dugo trebalo da i mene potakne da iskušam svoj talenat. Godine 2010. sam dobila prvi paket od sestre sa jako puno repromaterijala i literature o izradi nakita, mislim da nije bilo knjige iz ove oblasti koja je štampana na engleskom, a da nije dospjela u moje ruke. Tih prvih godina moje izrade nakita, sada kad se osvrnem na te godine, mislim da je bila faza pronalaženja, koja tehnika, koji materijal, šta je to u čemu se ja mogu najbolje izraziti, pustiti mašti na volju i donijeti nešto sasvim novo. Sigurno je bilo jedno: uživala sam u svakom trenutku, to je ono što me ispunjavalo, nešto što sam mogla raditi 24 sata bez prestanka. Sljedeći ključni momenat koji me usmjerio upravo u izradu nakita sa suhim cvijećem jeste poklon koji sam dobila iz Australije, naušnice sa prirodnim cvijećem.

Izgledale su tako nestvarno, pravo cvijeće sačuvano zauvijek, u nakitu. Bila sam fascinirana i upravo tu emociju sam htjela prenijeti na svoj nakit odnosno osobama koje kupe nakit koji sam ja izrađivala. Međutim, opet u nedostatku repromaterijala u BiH dugo sam „lutala“ u potrazi za najadekvatnijim materijalom za izradu ovakvog nakita. Čak i danas, nažalost, većinu repromaterijala kupujem van granica naše države. Ono što sada vidite kao Flora Handmade nakit rezultat je dugogodišnjeg eksperimentiranja i testiranja različitih varijanti dvokomponentne smole, različitih vrsta cvijeća, načina izrade i konačne obrade. Za svaki novi model inspiriraju me različite svakodnevne situacije, ljudi, sve što me okružuje, a posebno priroda. Boravak u prirodi svaki put iznjedri ideju za novu kolekciju“ – otkrila je Sunita koja je radila u CEI „Nahla“ kao voditelj odjela Nahline poslovne zajednice na programima osnaživanja žena, njihove edukacije i pružanju podrške u pronalasku zaposlenja ili pokretanju vlastitog biznisa.

-„Čini se da sam nakon nekoliko godina rada u tom polju osnažila samu sebe da i sama učinim taj korak. Odluka da napustim posao u struci, posao koji sam voljela nije bila ni malo laka i nije donesena preko noći. S obzirom da se izradom nakita bavim već 9 godina razmišljala sam o opciji pokretanja vlastitog biznisa, educirala se u različitim poljima od marketinga, finansija do zakonskog okvira, ali mi je ipak nedostajalo hrabrosti da se odvažim i riskiram. Sada vjerujem da te rane godine i nisu bile pravo vrijeme za veće korake, tek sada vidim da je moja ideja, ali i tehnika dovoljno sazrela i dovoljno sam se usavršila da to pretvorim u biznis, uspješan biznis. Još jedan jako bitan faktor koji me motivirao cijelo vrijeme jesu pozitivne reakcije kupaca na nakit. Kako se širila ta mreža tako sam ja postajla sve sigurnija da je ovo nešto zbog čega vrijedi riskirati. Dok to radite iz hobija i dok su vam kupci prijatelji i njihovi prijatelji uvijek ste skeptični koliko su oni objektivni u toj kupovini, koliko oni objektivno gledaju na vaš proizvod kao proizvod koji im se nudi na tržištu, a ne kao „nešto što radi moja prijateljica“.

Međutim, kada sam počela svakodnevno primati poruke od kupaca iz cijele BiH pa i iz drugih država da su oduševljeni, da im zaista nakit uvijek izmami osmijeh ma kako im bio tmuran dan, da ih okolina stalno zapitkuje o nakitu, da im je to najdraži komad nakita i slično, kada takve poruke dobijete od osoba sa kojima komunicirate prvi put u životu onda znate da ste na pravom putu“ – rekla je Sunita ističući da je veliku podršku imala od pozitivnih ljudi koji je okružuju.

-„Mislim da je u ovom našem društvu, u ovoj našoj državi ovakvoj kakva jeste, ključ uspjeha upravo u tome, okružiti se pozitivnim ljudima i ići naprijed. Nije lako, ali se može. Pri tome ne mislim da trebate oko sebe okupiti prijatelje koji će vas podržati u svemu samo da vam udovolje. Ne, mislim na prijatelje koji će objektivno sagledati vaše zamisli i ideje i dati vam svoje iskreno mišljenje.Također, važno je oko sebe okupiti profesionalce, osobe koje vole svoj posao i koje su u tome stručne“ – napomenula je Sunita.

-„Kažem da sam ponosna na ono što radim jer mi zaista pričinjava veliko zadovoljstvo i posebnu čast kada kupci sa mnom i mojim timom podijele svoje priče i kada ih zajednički oblikujemo u nakit, sačuvamo zauvijek i ispričamo jezikom cvijeća. Dakle, najvažnija stavka cijele ove priče jesu upravo emocije i nastojanje da kupcima pomognem da ih izraze. Iz tog razloga smatram da se nisam potpuno udaljila od svog formalnog obrazovanja i zanimanja psihologa“ – ponosna je Sunita koja nakit izrađuje sa dvokomponentnom smolom i suhim cvijećem.

-„Ono što je karakteristično za Flora Handmade nakit jeste da ga osobe kupuju kako bi izrazile određnu emociju, poslale poruku. Naime, svaki cvijet ima svoje simboličko značenje, a kupujući za sebe ili poklanjajući nakit vi ustvari šaljete poruku ispričanu jezikom cvijeća. Meni najdraži primjerak jeste privjesak na lančiću sa djetelinom sa 4 lista koja je simbol sreće i žutim cvijetom koji svojim laticama proviruje iza djeteline. To je privjesak koji je naručen za gospođu koja se pripremala na operaciju i kojoj se tim privjeskom odnosno cvijećem poželjela sreća i poslala poruka da uvijek postoji sunce (nada) koja negdje proviruje. Pored toga imate nakit sa crvenom pelargonijom koji šalje poruku samopouzdanja, energičnosti i sigurnosti ili cvijet „Forget me not“ koji je popularan kod poklanjanja u ljubavnim vezama“ – rekla je Sunita čije proizvode možete potražiti putem Facebook stranice Flora Handmade  i Instagrama @florahandmade_sd
-„Vjerujem da sve što radite s ljubavlju, ulažući trud i rad, mora rezultirati uspjehom, samo je potrebno biti strpljiv i uporan. Važno je nikada ne gubiti vjeru, ostati pozitivan i ići malim, ali sigurnim koracima do svoga cilja“- rekla je Sunita koja će svoje kupce uskoro iznenaditi i web shop-m putem kojeg će svi zainteresovani kupci moći naručiti model koji je već u galeriji ili naručiti potpuno personalizirani model gdje će, vođeni korak po korak, moći izabrati vrstu nakita, oblik, cvijet.


-„U planu je izrada i novih proizvoda sa suhim cvijećem. Neki od njih su već izrađeni i prolaze fazu testiranja u svakodnevnoj upotrebi prije nego budu dostupni na tržištu. Vjerujemo da će to obradovati sve one koji uživaju u prirodi, uživaju u cvijeću i žele ga sačuvati u nekom predmetu, ali nisu ljubitelji nakita“ – rekla je Sunita, te poručila:
-„U našoj državi se može uspjeti, možda je potreban veći trud i rad nego u nekoj drugoj uređenijoj državi, ali se ipak može. Važno je jasno vidjeti svoj cilj, vjerovati u njega i biti uporan na putu ka njegovom ostvarenju!“

Ako i vi želite podijeliti priču o svom hobiju, poslu, profesionalnom ili privatnom dostignuću, osvojenoj nagradi, ako želite podijeliti priču koja bi drugima mogla biti primjer, koja bi nekoga mogla inspirisati i podstaknuti na korak naprijed, javite se na Ajna Hodžić. 

Back To Top
X