kalendar

April 18, 2024
  • Edukacija za privrednike: "Pisanje i izrada projektnih prijedloga" - Udruženje poslodavaca Zenica

April 23, 2024
  • Edukacija za privrednike: "Digitalni marketing" - Udruženje poslodavaca Zenica

skip to Main Content

Prvi put u regionu održava se ArhiBau – Najveća regionalna konferencija i Sajam kulture građenja i održivog razvoja od 2. do 4. septembra u Zagrebu

Ilustracija (Foto: Goodluz/shutterstock.com)

Prvi put u regionu održaće se ArhiBau – Sajam kulture građenja i održivog razvoja. U organizaciji Društva arhitekata Zagreb, od 2. do 4. septembra 2021. zagrebačka Arena ugostiće predstavnike regionalne arhitekture, građevinarstva i građevinskog sektora, kao i druge važne aktere u industriji.

Osim mogućnosti za poslovne susrete, posjetioci će imati priliku da saznaju sve o novim trendovima u industriji građevinarstva, da upoznaju hrvatske i strane proizvođače, kao i proizvode, usluge i zelene tehnologije u građevinarstvu, koje će biti okosnica buduće zelene i digitalne tranzicije.

Evropski zeleni plan u fokusu

Osnovna tema dvojezične konferencije je bazirana na novoj inicijativi Evropske komisije, novi evropski Bauhaus, koji ima za cilj da sprovede evropski zeleni plan. Zadatak nije nimalo lak, pogotovo u doba pandemije koronavirusa, klimatskih promjena i prirodnih katastrofa, kao što su zemljotresi na zagrebačkom području i području Sisačko-moslavačkog okruga.

– ArhiBau 2021 je zamišljen kao sajam arhitekture, građevinarstva i održivog razvoja i kao međunarodna konferencija na kojoj će učesnici razmatrati budućnost prostora u Republici Hrvatskoj i šire, uz upravljanje rizicima i krizama, ali i uočenim potencijalima za razvoj – izjavio je Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba.

Okosnica programa ArhiBau je ekološko, ekonomski isplativo i energetski efikasno usmjerenje planiranja, projektovanja, gradnje, održavanja i upravljanja zgradama i infrastrukturom, kao i dostupnosti i cjenovne pristupačnosti obnovljenih ili novih prostora, ali i budućih ulaganja u sektorima arhitekture i građevinarstva. Zato su osnovne programske cjeline konferencije: Okviri kulture građenja u 21. vijeku, Urbanizam 2021, Dani zagrebačke arhitekture 2021, Kulturna baština 2021 kao i ARTUR – Arhitektura i turizam 2021.

Prilika za region da podigne standarde stanovanja i života

Važnost klimatskih promjena i uticaja na okolinu u svim aspektima svog djelovanja prepoznali su i iz Zelene banke (EBRD) i podržali su stručnu konferenciju ArhiBau, pa je direktorka EBRD-a za Hrvatsku Victoria Zinchuk izjavila:

– Drago nam je da EBRD-ove inicijative Zeleni gradovi i Urbana regeneracija prate ciljeve ArhiBau konferencije. Raduje nas što ćemo imati priliku da podijelimo svoje iskustvo i da pomognemo Hrvatskoj i regionu da prepoznaju ogromne mogućnosti koje nudi zelena ekonomija. Kao banka, EBRD se obavezala da će osigurati finansijska sredstva i savjetodavnu podršku za podsticanje ulaganja u zelene i održive projekte u Hrvatskoj.

Značaj nove inicijative Evropske Komisije, ArhiBau sajma i konferencije za region i Republiku Hrvatsku istakla je hrvatska evroparlamentarka Željana Zovko:

– Zadovoljstvo mi je kao članici Odbora za kulturu i obrazovanje i članici prijateljske grupe zastupnika za Novi evropski Bauhaus da učestvujem na sajmu i konferenciji ArhiBau. Smatram da je ovaj događaj sjajna prilika za razmjenu mišljenja i generisanje novih rješenja za dalju zelenu i digitalnu tranziciju, kao i održivu i klimatski neutralnu budućnost EU-e.

Prijave za izlagače – do kraja jula

Interes za događaj izuzetno je veliki, što dokazuje do sada pristigli broj prijava iz cijelog regiona. Prijave traju do kraja jula i dostupne su na www.arhibau.hr ili na e- mail adresama: sajam@arhibau.hr i konferencija@arhibau.hr

Za učešće na sajmu biće neophodno pripremiti covid pasoše/digitalni sertifikat o vakcinaciji.

Sajam i konferencija održavaju se u partnerstvu s Hrvatskom privrednom komorom i pod pokroviteljstvom Ministarstva za prostorno planiranje, građevinarstva i državne imovine, Ministarstva nauke i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, kao i Grada Zagreba.

ba.ekapija.com

 

Preuzeto: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X