kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Prvi otvoreni poziv LINA platforme za kreativce sa održivim idejama traje do 12. septembra

LINA (learning, interacting and networking in architecture) nova je evropska arhitektonska platforma koja objedinjuje 28 kulturnih i arhitektonskih institucije iz 23 evropske zemlje. Platforma pokriva cijeli spektar organizacija koje u svojim lokalnim zajednicama kokreiraju savremenu arhitektonsku scenu te je uključuju u društvene procese. Jedna od članica osnivačica nove platforme jesu i sarajevski Dani Arhitekture pod okriljem LIFT Prostornih Inicijativa.

Zasnovana je na iskustvu i radu prethodne platforme Future Architecture, koja je kroz posljednjih šest godina imala fokus na tome kako danas funkcionišu arhitektonske prakse, te kako arhitektura može sudjelovati u pronalaženju odgovora na pitanja današnjice. LINA ide korak dalje, te sada za cilj ima usmjeriti arhitektonski sektor prema zelenim, kružnim i održivim praksama, povezati nove glasove sa internacionalnim akterima i pronaći put novim idejama, saoopšteno je na sajtu Aoscijacije ahritekata u BiH.

A sada – LINA otvoreni poziv!

Za koga? LINA poziva arhitekte, urbaniste, dizajnere, inžinjere, umjetnike, ali i sve ostale kreativce na početku svoje karijere da se prijave na open call sa svojim idejama, projektima ili praksama koje se bave tematikom održivosti u arhitekturi. Prijavu može poslati pojedinac ili kolektiv.

Da li se traži arhitektonski projekat? LINA traži innovativne projekte i prakse koje se bave održivošću, s ambicijom implementacije. Plaforma podržava širok raspon projekata, društvenih inovacija, kritičkih praksi, istaživanja i inicijativa koje se bave svakodnevnim, etičkim i društvenim implikacijama klimatske i ekološke krize.

Odabranih 25 LINA kreativaca će postati dio programa gdje će njihov rad biti predstavljen kroz predavanja, radionice i mentorstva, te će zajedno sa LINA članicama imati šansu da dalje razviju svoju ideju i diskutuju je na međunarodnoj sceni. Svih 25 kreativaca će biti pozvano na LINA godišnju konferenciju u Ljubljani u oktobru 2022.

Kako se prijaviti? Prijave i ostala pravila mogu se pronaći na linku: https://lina.community/ Prijave traju do 12. septembra ove godine.

LINA godišnja konferencija i program će kroz ideje koje promiču vrijednosti Europskog zelenog dogovora i Novog europskog Bauhausa ujediniti svoje članice sa novim kreativcima. Nakon inicijalne konferencije u Ljubljani, LINA će održati konferenciju u Kopenhagenu kao dio World Architectural Capital programa (2023), a nakon toga i u Sarajevu (2024).

Pored otvorenog poziva za ideje, LINA ima otvoreni poziv i za buduće članice platforme koji se može pronaći na istom linku. Trenutne platfromu čine: arhitektonski muzeji, univerziteti i istraživački centri, fondacije, trijenala, bijenala, te slične europske institucije visokog profila.
Platformu koordinira Univerzitet u Ljubljani, a ko-finansira Creative Europe.

 

Izvor: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X