kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Projekat South3E- Poziv istraživačkim timovima, startup-ovima i malim i srednjim preduzećima

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obaviještava da je Southern European Entrepreneurship Engine (South3E) projekat objavio prvi poziv namjenjen istraživačkim timovima, startup-ovima i malim i srednjim preduzećima (MSP).

Projekat South3E je inicijativa podržana od strane Evropske komisije u okviru SCALEUP poziva Evropskih inovacijskih ekisistema (EIE), koji ima za cilj da unapredi deep tech projekte i istraživanja, koji bi mogli da imaju pozitivan uticaj na društveni razvoj i ekonomski rast, kako bi se obezbjedila održiva budućnost.

South3E poziv je prvi u nizu poziva, objavljen u okviru segmenta posvećenog razvoju mehanizma za rast, koji će poboljšati povezanost i ekifasnost preduzetničkih ekosistema u zemljama južne Evrope. U okviru ovog poziva, South3E će razviti disruptivna rješenja izgrađena oko jedinstvenih revolucionarnih otkrića, proizvoda, procesa ili usluga, koja imaju potencijal da zadovolje potrebe tržišta. Ovaj novi mehanizam će angažovati neiskorišćeni inovativni potencijal u deep tech sferi južne Europe, sa posebnim fokusom na naučnu i tehničku izvrsnost u oblasti poljoprivrede, prirodnih nauka, zdravstva, inženjerstva i tehnologije.

Poziv je podjeljen na 3 vrste usluga, koje su prilagođene različitim nivoima zrelosti u kojima se potencijalni aplikanti nalaze (rana faza, faza rasta i faza skaliranja).

  • S3E Start: za istraživačke timove i kancelarije za transfer tehnologije, S3E nudi praktičan program obuke za usavršavanje njihovih komercijalnih vještina i obezbeđivanje ranog finansiranja za razvoj.
  • S3E Charge: za zrele startap-ove, S3E pruža mentorstvo i umrežavanje radi razvoja poslovnog plana spremnog za ulaganja i olakšava pristup izvorima finansiranja.
  • S3E Reverse: za skaliranje startapova i MSP-ova, S3E će uspostaviti tzv. Ekosistem otvorenih inovacija (Open Innovation Ecosystem) za posredovanje, povezivanje i umrežavanje korporacija sa startapovima u fazi skaliranja, po principu izazov-rešenje (challenge-solution duality).

Poziv je otvoren za zemlje južne Europe – Bugarska, Hrvatska, Grčka, Italija, Malta, Portugalija, Kipar, Rumunija, Slovenija i Španija, kao i za pridružene članice – Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Rok za prijavu na South3E poziv je 10. februar 2023. godine, do 17.00 sati.

Za više informacija o projektu i otvorenom pozivu možete pogledati na zvaničnoj web stranici: https://south3e.eu/

 

Izvor: https://komorabih.ba/

Back To Top
X