kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Projekat Evropske unije LEP II objavio poziv za podršku lokalnim partnerstvima za zapošljavanje

3.2 MILIONA EURA ZA USPOSTAVLJANJE LOKALNIH PARTNERSTVA ZA ZAPOŠLJAVANJE U BIH

Projekat LEP II, koji finansira Evropska unija, objavio je  Javni poziv za podršku lokalnim partnerstvima za zapošljavanje radi poboljšanja socio-ekonomske situacije i uslova života u Bosni i Hercegovini. Realizacijom projekta omogućiti će se povećanje udjela lokalnih zajednica sa djelotvornim partnerskim mehanizmima koji doprinose formalnom zapošljavanju i osigurati kreiranje i sprovedba programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba u lokalna tržišta rada.

Ukupan indikativni iznos podrške koji je na raspolaganju u okviru ovog poziva je 3.2 miliona eura i raspodijeliti će se na minimalno 20 lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Iznosi grant sredstava se kreću od 120.000 eura minimalno do 160.000 eura maksimalno, s napomenom da podnosioci projekata moraju osigurati sufinansiranje iz vlastitih sredstava u iznosu od najmanje 10% ukupne vrijednosti projekta.

Lokalne zajednice u BiH se susreću sa specifičnim izazovima u zapošljavanju. Pristup koji je do sada promovirao LEP projekat, a koji se odnosi na osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija putem lokalnih partnerstava za zapošljavanje pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u BiH. U okviru prethodne faze ovog projekta (period 2016-2019), koju je finansirala Evropska unija sa 4 miliona eura, lokalna partnerstava za zapošljavanje su unaprijedili kvalifikacije 1584 nezaposlene osobe, formalno zaposlili 517 osoba, razvili 38 servisa za aktivne tražioce posla i kreirali 19 inovativnih modula za obrazovanje odraslih.

Ovaj Poziv usmjeren je svim akterima na tržištu rada koji namjeravaju formirati partnerstva na lokalnom nivou, ali i već postojećim partnerstvima za zapošljavanje u BiH. Krajnji korisnici svih projekata su nezaposlene osobe koje su registrovane u evidencijama službi za zapošljavanje.

Poziv, kao i sva popratna dokumentacija, se nalaze ovdje. Rok za dostavu konceptualnih prijedloga je 30. juni 2021. godine do 17.00 sati.
LEP II projekat finansira Evropska unija u iznosu od 4 miliona eura i ima za cilj pružanje podrške uspostavljanju Lokalnih partnerstava u Bosni i Hercegovini. Projekt implementira Međunarodna organizacija rada.

 

Za više informacija, posjetite www.partnerstvo.ba

Izvor: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X