kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Projekat “Dijaspora za razvoj” jedan od brojnih koji se implementira u Zenici

U Zenici je danas upriličeno predstavljanje projekta “Dijaspora za razvoj” koji je zajednički projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH.

Cilj projekta je unaprijeđenje kvaliteta života građana BiH kroz bolju saradnju sa dijasporom, pri čemu lokalne zajednice imaju važnu ulogu.

“Projekat predviđa jaku vezu s privatnim sektorom, jer se kroz privatni sektor vrši prekvalifikacija i dokvalifikacija radnika, osigurava novo zapošljavanje i nove investicije, a što u konačnici doprinosi boljem razvoju BiH i poboljšanju kvaliteta života njenih građana”, navela je Merima Avdagić, voditeljica projekta.

Grad Zenica je jedna od 10 jedinica lokalne samouprave koje učestvuju u projektu “Dijaspora za razvoj”, uz čiju je podršku Grad u saradnji sa privrednim subjektima iz dijaspore i kompanijom FB Mont iz Slovenije, te Fuel Boss d.o.o. Zenica pokrenuo inicijativu “Podrška zapošljavanju u metaloprerađivačkoj industriji u gradu Zenici”.

U cilju realizacije ove inicijative gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i zastupnik kompanije Fuel Boss d.o.o. Zenica potpisali su Sporazum kojim se predviđa prekvalifikacija i zapošljavanje za oko 40 radnika, kao i unapređenje prenosa znanja, tehnologija i iskustva.

“Zenica je dugo vremena bila radnički grad. Ljudi su bili zaposleni u kompanijama koje su propale. Gradska uprava na sve načine pokušava inicirati mlade ljude da se posvete privatnom biznisu. Nadam se da ćemo kroz razne modele ponuditi više ideja u cilju razvoja privatnog sektora. Pridružili smo se projektu “Dijaspora za razvoj”, kako bi zajedno s našim partnerima mapirali našu dijasporu, a koja rapolaže određenim znanjem i tehnologijama koje nedostaju lokalnim privrednicima. Imamo dobru saradnju sa Udruženjem poslodavaca Zenica. Kroz Privredni savjet koji predstavlja stalno tijelo lokalnih privrednika želimo pomoći privredi u našem gradu”, naglasio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Sekeratar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Jozo Bejić je tokom prezentacije predstavio aktivnosti i projekte Ministarstva za 2019. godinu, s posebnim naglaskom na aktivnosti i projekte koji se odnose na poticaj razvoja, poduzetništva i obrta.

Sekretar Bejić istakao je da su Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta za 2019. godinu na raspolaganju grant sredstva u iznosu od oko 6 miliona KM i kreditna sredstva u iznosu od oko 6,5 miliona KM, te je pojasnio uslove i kriterije za dobijanje ovih sredstava.

Privrednici koji su prisustvovali događaju imali su priliku s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem diskutovati o aktuelnom stanju privrede u gradu Zenici. Tom prilikom gradonačelnik je prisutne privrednike upoznao sa brojnim aktivnostima koje Gradska uprava Zenice vodi s ciljem stvaranja povoljnijeg privrednog ambijenta u našem gradu.

“Obećao sam da će Zenica kao četvrti grad u BiH biti mjesto u kojem će privrednici imati najpovoljnije uslove za rad. Mnogo toga smo napravili, a pred nama je u 2019. godini donošenje odluka koje su od velikog značaja za investitore obzirom da je Grad Zenica učesnik u projektu privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou – LIFE”, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

 

Izvor: http://www.zenica.ba

Back To Top
X