kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

PROJEKAT ČAS PODUZETNIŠTVA ZA UČENIKE ZAVRŠNIH SREDNJIH ŠKOLA

PROJEKAT „ČAS PODUZETNIŠTVA“ AGENCIJE ZEDA ZA UČENIKE ZAVRŠNIH RAZREDA ZENIČKIH SREDNJIH ŠKOLA SE NASTAVLJA I OVE GODINE

 

Razvoj i promovisanje preduzetništva predstavlja dugogodišnji strateški cilj politike zemalja članica EU i zemalja u pristupnoj fazi, a posljednjih godina sve više dobija na značaju. Kod nas se sve više govori o potrebi da se preduzetništvo i preduzetnički način razmišljanja implementiraju u obrazovni sistem od osnovne škole do univerziteta.

Projekat „ČAS PODUZETNIŠTVA “ počeo je 06. novembra 2023 i predstavlja nastavak projekta koji je Agencije implementirala 2022. godine, ali i ranijih godina u sličnom obliku. Tokom Projekta će učenici proći proces edukacija tokom kojeg će naučiti kako doći do poslovne ideje, kako je uobličiti i istražiti tržište, analizirati konkurenciju, te koji su koraci potrebni kako bi pokrenuli vlastiti biznis.

Ovaj projekat podrazumijeva aktivnosti koje imaju za cilj da djeci pomognu prepoznati prilike, da ih nauči da postavljaju ciljeve i planiraju njihovo ostvarenje, nagradi inicijativu i kvalitetan rad. U konačnici, cilj je da djeca razviju poduzetnički duh i da po okončanju formalnog obrazovanja kreiraju radno mjesto sebi ali i drugima.

U pojekat je uključeno 5 zeničkih škola: „Prva gimnazija“, „Mješovita srednja škola“, „Medicinska škola“, Ekonomska škola i „Tehnička škola.

Projektom je predviđeno unutarškolsko takmičenje nakon edukacija nakon kojeg će najbolja grupa svoju školu predstavljati na međuškolskom takmičenju koje će biti organizovano u decembru. Učenici će kroz Projekat naučiti šta znači biti preduzetnik, kakva ideja bi mogla biti uspješna, kako ocijeniti poslovno okruženje, te na koji način prezentovati poslovnu ideju.
Učenici će se takmičiti da osvoje vrijedne nagrade za školu, ali i za svoju grupu, a tu je značajnu ulogu zauzelo preduzeće „IMTEC“ d.o.o. koje se bavi prodajom i servisiranjem IT uređaja, a koje će kao sponzor uručiti nagrade i za škole i za učenike.

Tokom ovog Projekta, učenici će imati priliku razgovarati sa stanarima Biznis inkubatora Zenica koji će im ispričati svoje životno-poslovne priče i proces koji su prošli kako bi postali poduzetnici.
Upravo zato, ovim malim korakom Grad Zenica i Agencija ZEDA žele postepeno uvoditi poduzetništvo u škole koje će vremenom sigurno postati dio redovne nastave još od osnovne škole.
U galeriji pogledajte samo dio „poduzetničke“ atmosfere.

 

Back To Top
X