kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Program Erasmus za nove poduzetnike/ce dostupan i u BiH

Erasmus za nove poduzetnike/ce (izvorno: EYE = Erasmus for Young Entrepreneurs) je međunarodni program razmjene poduzetnika koji je od 2017. godine dostupan i državljanima Bosne i Hercegovine.

Ovaj program, koji je finansiran od strane EU, pruža priliku novim i obećavajućim poduzetnicima da uče od iskusnih poduzetnika u jednoj od ostalih 38 zemalja učesnica programa. Iskustva se razmjenjuju tokom boravka i rada novog poduzetnika u kompaniji iskusnog poduzetnika u periodu od 1 do 6 mjeseci uz stipendiju. Novi poduzetnik u kontekstu ovog programa je osoba koja imaju ideju i poslovni plan za pokretanje vlastitog biznis ili osoba čija kompanija je registrovana manje od 3 godine (napomena: iako je doslovan prevod naziva programa Erasmus sa mlade poduzetnike, ovaj program u suštini nema kriterij koji se odnosi na godine učesnika razmjene). Domaćin je osoba koja uspješno posluje najmanje tri godine i u tom procesu razmjene pomaže novom poduzetniku steći potrebne vještine za vođenje novog biznisa. On/a s druge strane dobija priliku steći novi pogled na njegovu/njenu kompaniju, kao i priliku da surađuje s inostranim partnerima i uči o novim tržištima. Samo uparivanje se vrši preko online platforme EYE, te posredničke organizacije koja pomaže naći domaćina koji posluje u istoj ili sličnoj branši u kojoj novi poduzetnik/ca želi pokrenuti ili nastaviti poslovanje. U Bosni i Hercegovini lokalna kontakt tačka koja pomaže novim ili iskusnim poduzetnicima da odu ili prime poduzetnika je Centar za razvoj socijalnog poduzetništva (kontakt: eye@crsp.ba).

Program Erasmus za nove poduzetnike/ce se implementira kroz inicijativu COSME, a do danas je kroz njega ostvareno preko 1600 razmjena, te osnovano preko 300 kompanija. Do kraja 2017. godine zabilježeno je skoro 16.000 prijava od čega je 61% novih poduzetnika/ca i 39% iskusnih poduzetnika/ca. Većina učesnika je ispod 40 godina starosti (89%), dok su trećina učesnika žene. Najprivlačnije zemalje za boravak učesnika su Ujedinjeno Kraljevstvo, Španija, Njemačka, Belgija i Italija, dok su najpopularnije poslovne oblasti: marketing, arhitektura, građevinarstvo, inženjerstvo, ICT i turizam. Prema istraživanje, 96% novih poduzetnika/ca smatra da im je program pomogao u poslovanju.

Više informacija o program, kako se prijaviti i koji dokumenti su vam potrebni možete naći na: www.erasmus-entrepreneurs.eu

 

Izvor: https://www.mreza-mira.net

Back To Top
X