kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Produžen rok za prijave: Kroz 3 koraka do 200 hiljada KM bespovratne pomoći

Kroz 3 koraka do 200 hiljada KM bespovratne pomoći, 3,1 milion KM za investicije u digitalnu transformaciju preduzeća u sektoru poljoprivrede.

U okviru projekta EU4BusinessRecovery, kojeg finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, objavljen je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u digitalnu transformaciju preduzeća u sektoru poljoprivrede u Bosni i Hercegovini. Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 3,1 milion KM, Evropska unija podržat će ulaganja u digitalizovane poslovne prakse i standarde usmjerene na jačanje internih kapaciteta preduzeća u sektoru poljoprivrede, s ciljem podrške oporavku ili ponovnom pokretanju poslovnih aktivnosti preduzeća.

Na javni poziv mogu se prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća koja se aktivno bave uzgojem i/ili preradom voća, uključujući sadni materijal, vinogradarstvo i masline, te uzgojem i/ili preradom povrća, mlijeka, mesa, jaja, ribe, žitarica, gljiva, začinskog bilja, ljekobilja i/ili meda.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od od 10.000 KM do 200.000 KM (bez PDV-a) i mogu se koristiti samo za financiranje prihvatljivih troškova. Za svaki projekat, podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 15% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije dok će projekat finansirati maksimalnih 85% ukupnog iznosa kroz mjeru podrške. Prihvatljive investicije i troškovi se odnose na nabavku opreme, mašina, alata, komunikacijskih uređaja, hardvera i softvera za kontrolu, praćenje, upravljanje i nadzor proizvodnih procesa, profesionalnih i konsultantskih usluga.

Svi zainteresovani za učešće u javnom pozivu, koncepte projekta sa potrebnom dokumentacijom trebaju dostaviti isključivo putem online platforme https://javnipoziv.undp.ba do 29. augusta 2022. godine, do 17.00 sati. Javni poziv sa pratećom dokumentacijom dostupan je putem sljedećeg linka ili direktno putem web stranice eu4business.ba. Projekat će nakon prvog kruga evaluacije, pružiti ekspertnu podršku daljem razvoju odabranih projektnih ideja.

Realizacijom ovih investicija nastoji se podržati modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poboljšanje ruralne ekonomije. Glavni cilj je osigurati opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u važnim privrednim sektorima Bosne i Hercegovine kako bi se smanjili negativni učinci izazvani pandemijom COVID-19. Projekat daje važan ekonomski i socijalni doprinos u područjima higijene i zaštite na radu, sigurnosti radnih mjesta, te inovacijama proizvoda i digitalizaciji.

Projekat finansiraju Evropska Unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

 

Izvor: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X