kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

PREDSTAVNICI GRADA ZENICE I AGENCIJE ZEDA NA SASTANKU KONZORCIJA PROJEKTA AGORA U RUMUNIJI

U periodu od 11. do 13. aprila tekuće godine, predstavnici Grada Zenice i Agencije ZEDA učestvovali su na sastanku konzorcija projekta AGORA, koji se održao u Rumuniji u općini Cluj – Napoca.

Grad Zenica kao partner i Agencija ZEDA kao pridruženi partner, uzeli su učešće na ovom događaju koji je imao za cilj da dodatno poboljša saradnju među parnerima u projektu, da se rezimiraju dosadašnje uspješno realizovane aktivnosti, dogovori ono što slijedi, a tokom boravka u Rumuniji, naši predstavnici su posjetili i okrug Iris odnosno pilot područje Cluja-Napoce.

Napominjemo:

Riječ je o projektu koji se finansira iz programa INTERREG Danube Transnational Programme – Dunavskog Transnacionalnog Programa i povezuje ukupno 28 stalnih i pridruženih partnera iz 14 zemalja (Rumunija, Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Češka Republika, Belgija, Italija, i druge), a od čega 10 gradova. Vrijednost projekta je 2.242.623,51 EUR i implementira se od 01.06.2020. godine do 30.11.2022. godine, odnosno 30 mjeseci.

AGORA ima za cilj  unapređenje rada lokalnih samouprava,  odnosno jačanje kapaciteta za proaktivnu ulogu u oblasti razvoja, testiranjem i ugradnjom novih operativnih i političkih instrumenata za urbanu revalorizaciju imovine. AGORA raspolaže sa inovativnim pristupom koji podrazumijeva razvijanje različitih alata kojim  se osnažuje 10 gradova dunavskog regiona da postanu pokretači i posrednici za bolju iskorištenost nekretnina u njihovom vlasništvu.

Implementacijom projekta AGORA, Grad Zenica i Zenička razvojna agencija d.o.o. Zenica će unaprijediti upravljanje gradskom imovinom (poslovni prostori, društveni domovi, Biznis inkubator, TechnoPark) poduzimajući aktivnosti na njihovoj kontinuiranoj rekonstrukciji kao i na uključivanju drugih aktera u procesu donošenja odluka za ponovno stavljanje u funkciju napuštenih ili dovoljno neiskorištenih prostora.

Back To Top
X