kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

PREDSTAVNICI GRADA ZENICE I AGENCIJE ZEDA NA SASTANKU GRADOVA UČESNIKA U PROJEKTU PROGIREG U PORTUGALU

Predstavnci Grada Zenice i Zeničke razvojne agencije ZEDA posjetili su Cascaisu u Portugalu u okviru ProGIreg projekata koji finansira Europska komisiju u okviru programa Horizon 2020.

U periodu od 30. marta do 01. aprila 2022. godine projekat ProGIreg je okupio sve projektne partnere u  Cascaisu u Portugalu gdje je predstavljena implementacija prirodnih rješenja. Napravljeni su enormni usponi u implementaciji prirodnih rješenja – pokazujući se kao inspiracija svima!

Kako je već poznato ProGIreg se zalaže za „produktivnu zelenu infrastrukturu za postindustrijsku urbanu regeneraciju“, a cilj joj je postići urbanu regeneraciju kroz prirodu u postindustrijskim područjima Europe i Kine.

Okupljanje predstavnika proGIreg projekta svih gradova koji učestvuju u ovom projektu temeljni je dio projekta kako bi se osiguralo da općine i gradovi mogu učiti iz aktivnosti drugih.

Učesnici su imali priliku da predstave svoje do sada urađene projektne aktivnosti. Cascais je predstavio svoja dostignuća pri čemu je Torino uveo nove poboljšane zelene zidove i krovove, Dortmund je predstavio staklenike, a Zagreb je zauzvrat raspravljao o značajkama modernizacije urbanih vrtova u živom laboratoriju, koji podrazumijevaju pumpe na solarni pogon, te fotosolarni sistem za pročišćavanje vode kako bi bila pitka.

Predstavnici Gradova su spomenuli da je ključno povezati se s lokalnim nevladinim organizacijama kako bi se osiguralo da se građani u ranoj fazi angažiraju u planiranju prirodnih rješenja, npr. održavanjem radionica kako bi se drugi educirali o prirodnim rješenjima, poput onih koja se provode u Zagrebu, Torinu i Dortmundu.

Diskutovalo se o iskorištavanju postojećih resursa  koji su ključni. U Cascaisu u planiranom području Living Laba identificirana su potencijalna napuštena područja i zapušteni tok. Cluj-Napoca postavio je jasnu i mjerljivu viziju, osiguravajući postizanje konkretnog cilja za zeleni koridor uz rijeku, te angažman lokalno stanovništvo s upitnicima kako bi vidjeli jasni pokazatelji istih. U Pireju se planira da napuštena željeznička cesta postane međusektorski zeleni koridor u gradu. Pirej sarađuje s obližnjim školama i ugodno je iznenađen angažmanom i entuzijazmom građana. Zenica ima planove za urbani park, koji nudi rješavanje mnogih izazova u gradu kao što su potreba za zelenim površinama i ublažavanje onečišćenja.

Cilj ProGireg Projekta je razvijanje produktivne zelene infrastrukture u svrhu urbane regeneracije bivših industrijskih područja, te održivi urbani razvoj, implementacija zelenih i pametnih tehnologija, zdrav način života, kombinacija rada i življenja, socijalne inovacije kao dio vizije jednakog urbanog razvoja unutar gradskih četvrti ( Urban Neighbourhood), a sve u skladu s načelima primjene rješenja temeljenih na prirodi (Natural Based Solutions), u sklopu EU programa Horizon 2020.

Back To Top
X