kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

PREDNOSTI GRADNJE DRVETOM/FORESDA

U cilju informisanja ciljnih grupa (investitora i arhitekata) u Bosni i Hercegovini o prednostima gradnje drvetom nastala je brošura „Prednosti gradnje drvetom“ kao rezultat istraživanja i analize drvenog sektora kao i Analize koju su realizovali profesori sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu (dr. Nebojša Todorović, dr. Zdravko Popović i dr. Goran Milić, „Gradnja drvetom“, Beograd 2018.) u okviru implementacije projekta FORESDA. U brošuri je predstavljen projekat FORESDA, Zenička razvojna agencija ZEDA kao partner u implementaciji projekta te su pojašnjene prednosti gradnje drvetom kao građevinskim materijalom i predstavljeno nekoliko izvozno orijentisanih bh. preduzeća.
U posljednjih nekoliko godina, suočeni smo sa dnevnim (ne)prilikama, kao što su poplave, suše, ledena kiša, orkanski vjetrovi, koje su rezultat klimatskih promjena. Sve ovo prouzrokuje čovjek, koji sa željom za materijalnim dobitkom uništava okolinu u kojoj živi… Intenzivnom eksploatacijom fosilnih goriva i proizvodnjom energetski intenzivnih materijala (cement, čelik, aluminijum, plastika) u atmosferu se ispuštaju gasovi staklene bašte (metan, azot-oksid, fluor-ugljenikova jedinjenja, vodena para, ugljen-dioksid… ) i remeti se Zemljina ravnoteža. Da bi se izbjegla katastrofa, moramo djelovati odlučno i smanjiti emisije gasova staklene bašte. Smanjenje se može postići ukoliko bi prešli na upotrebu prirodnih građevinskih materijala, kao što su kamen i drvo. Od svih materijala samo drvo vezuje ugljen-dioksid (smanjenje nivoa CO2) i pomaže u održavanju standarda i tehnološkog razvoja sa minimalnim uticajem na životnu sredinu i ljude. Zbog toga, značaj izgradnje drvenih objekata danas je mnogo veći nego ikada ranije. Upotreba drveta u izgradnji je u posljednjih nekoliko godina doživjela veliki preporod. Zašto?

Drvo je dar prirode i u skladu sa principima održivog razvoja. U šumama ga iz CO2 stvara solarna energija (fotosinteza), a ako od njega izgradimo objekat, u njemu se decenijama i zadržava (skladišti) CO2. Daljem smanjenju emisije CO2 doprinosi i to što je za izgradnju drvenih objekata, potrebno nekoliko puta manje energije nego kod materijala kao što su cement, čelik, cigla, kamena i staklena vuna. U konačnom obračunu jedan kubni metar ugrađenog drveta doprinosi smanjenju CO2 u atmosferi za dvije tone, dok kubni metar armiranog betona kućnih koncentracija CO2 povećava nekoliko puta! Zato upotreba drveta kao građevinskog i izolacionog materijala značajno smanjuje emisiju gasova staklene bašte. Drvena kuća prosječne veličine, koja je opremljena s drvenim namještajem u šezdesetogodišnjem životnom vijeku skladišti od 50 do 70 tona CO2 (u zavisnosti od veličine). Ako bi u Evropi za 10% povećali udio novoizgrađenih drvenih kuća, za godinu dana bi se 25% smanjila emisija CO2, u skladu sa Kyoto sporazumom.
Izgradnjom drvene kuće ne postiže se samo smanjenje emisije gasova staklene bašte, već i toplotna izolacija zgrada. Zidovi od masivnog drveta predstavljaju odličnu toplotnu izolaciju i omogućavaju prijatne i zdrave uslove za život. U kućama od drveta potrebno je mnogo manje energije za grijanje i hlađenje jer se osjećaj hladnoće ili toplote u prostoru kompenzuje za oko 2°C, što dodatno štedi energiju. Međutim, u posljednjih dvadeset godina u Bosni i Hercegovini je podržavana energetska pasivnost kuća od armiranog betona i opeke, koja je postignuta obavijanjem kamenom ili staklenom vunom. Za proizvodnju ovih materijala, neophodno je mnogo energije i oslobođenoga CO2, čija emisija će biti
3 | Programme co-funded by European Union funds (ERDF and IPA) www.interreg-danube.eu/foresda

nadoknađena tek poslije nekoliko decenija življenja u kući. Zato je pretjerana pasivnost kuće potpuno besmislena. Ona doprinosi pogoršanju klimatskih uslova, umjesto da ih svojom izgradnjom ublažava. Iz tog razloga bi trebalo da svaki objekat bude označen i da se zna koliko je CO2 oslobođeno u proizvodnji materijala, izgradnji i opremanju. Debljina zidova kuće zavisi od klime i zemlje u kojoj se pravi.

 

Preuzmite BROŠURU

Back To Top
X