kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Poziv za nominovanje kandidata za učešće u izboru za šampione zaštite prirode u BiH

Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP), četvrti put zaredom organizuje kampanju za izbor i dodjelu nagrade “ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE, BIH GREEN AWARDS“ 2020. U 2017. smo ovu kampanju realizovali u saradnji sa Ambasadom SAD u BiH, a 2018. godine je to bila Ambasada Republike Češke uz podršku, UNDP, GIZ, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Ovom kampanjom promovišemo korisne, inovativne i kreativne pristupe očuvanju prirode i životne sredine u našoj zemlji. Svake godine želimo pronaći preduzeća, gradove/općine/opštine, NVO-e, fondacije, škole, obdaništa, pojedince, grupe građana i neformalne građanske inicijative, koji uspješno promovišu prave vrijednosti u oblasti zaštite prirode i životne sredine i koji kao takvi motivišu i druge.

Pozivamo vas da popunite Prijavni obrazac i na e-mail adresu: adi.t@crp.org.ba pošaljete svoje nominacije (prijedloge) za sljedeće kategorije:

KATEGORIJE I KRITERIJI

 

1. GRAD/OPĆINA/OPŠTINA
Kriteriji za ovu kategoriju su sljedeći:
– Grad/općina/opština koji među svojim građanima promoviše zaštitu životne sredine;
– Grad/općina/opština koji na najbolji mogući način rješava svoje trenutne/tekuće okolišne probleme i tako stvara bolje životno okruženje u svojoj lokalnoj zajednici.
– Grad/općina/opština na čijem području u prethodnih 12 mjeseci nije prijavljen/zabilježen niti jedan ekološki incident (u skladu sa važećim zakonskim propisima).

2. POSLOVNI SUBJEKTI – PREDUZEĆA
Kriteriji za ovu kategoriju su sljedeći:
– Preduzeće zvanično registrovano u BiH;
– Preduzeće je održivo i posluje na okolišno prihvatljiv način, bez ugrožavanja životne sredine;
– Preduzeće aktivno i praktično doprinosi promociji zaštite okoliša i životne sredine;
– Nominacije preduzeća koja proizvode i distribuiraju fosilna goriva, duhanske proizvode i naoružanje neće biti razmatrane.

3. ORGANIZACIJE/NVO/FONDACIJE
Kriteriji za ovu kategoriju su sljedeći:
– Organizacije/NVO/Fondacije koje kroz svoje programe rade na podizanju svijesti građana o okolišnim problemima;
– Organizacije/NVO/Fondacije koje na najbolji način aktivno i praktično promovišu i rješavaju okolišne probleme.

4. ŠKOLE/OBDANIŠTA
Kriteriji za ovu kategoriju su sljedeći:
– Škole ili obdaništa koji na najbolji način aktivno i praktično doprinose promociji zaštite okoliša i životne sredine.
– Škole ili obdaništa koji implementiraju konkretne akcije u svojoj lokalnoj zajednici ili šire i na taj način doprinose zaštiti okoliša i životne sredine;
– Škole ili obdaništa koji podstiču mlade inovatore u oblasti zaštite životne sredine i okoliša.

5. GRAĐANKA I GRAĐANIN – POJEDINCI
U ovoj kategoriji su dvije pod-kategorije:
a) građani i građanke do 30 godina starosti;
b) građani i građanke preko 30 godina starosti.
Kriteriji za ove pod-kategoriju su sljedeći:
– Osoba koja radi na promociji zaštite životne sredine i okoliša u svojoj lokalnoj zajednici;
– Inovator/ka u oblasti zaštite okoliša čija inovacija je imala najveći uticaj/najveći odjek u BiH i šire, u oblasti zaštite životne sredine i okoliša.

6. NEFORMALNE GRUPE GRAĐANA (GRAĐANSKE INICIJATIVE)
– Neformalna grupa, koja inicira i implementira konkretne legalne akcije u svojoj lokalnoj zajednici i na taj način doprinosi zaštiti životne sredine i okoliša;
– Sprovedene legalne akcije ili inicijative koje su doprinijele zaštiti životne sredine i okoliša.

NOMINOVANJE
Prijedloge mogu slati svi! Ovom prilikom vas pozivamo da i vi nominujete i date svoje prijedloge za “ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE, BIH GREEN AWARDS“ 2020., u svim kategorijama ili samo u nekim, a nominovati možete jednog ili više kandidata za svaku od kategorija. Da biste dostavili svoj prijedlog, potrebno je da popunite Prijavni obrazac koji možete preuzeti na web stranici Centra za razvoj i podršku Tuzla, www.crp.org.ba. U obrascu navedite:
• naziv/ime i kontakt osobu – grada/općine/opštine, preduzeća, NVO-a, fondacije, škole, obdaništa, građanke ili građanina i grupe građana;
• ukratko navedite primjere i opišite zašto baš njih nominujete.
Popunjen prijavni obrazac pošaljite na e-mail adresu: adi.t@crp.org.ba NAJKASNIJE DO NEDJELJE 15.03.2020. godine do 24:00 sati. U naziv e-maila (subject) stavite: NOMINACIJA ZA „ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE, BIH GREEN AWARDS 2020.“

PROCES GLASANJA I ODABIRA NAJBOLJIH
Nakon prikupljenih nominacija, po isteku navedenog roka, komisija će iz svake od kategorija predložiti ograničeni broj kandidata koji ispunjavaju navedene kriterije, nakon čega će biti otvoreno javno glasanje. Glasanje će se obavljati elektronski, putem glasačke forme koja će biti postavljena na web i facebook stranicama CRP-a (www.crp.org.ba; www.facebook.com/crptuzla). Tokom procesa glasanja organizatori će periodično objavljivati privremeni izvještaj komisije za evaluaciju i bodovanje sa rang listom po kategorijama.

Napomene: Komisija za evaluaciju i bodovanje kandidata zadržava pravo da ne dodijeli ni jednu nagradu, ukoliko se dokaže da nije zadovoljen neki od navedenih kriterija sadržanih u Pravilniku za nominovanje, odabir, proglašenje pobjednika i dodjelu nagrada. Komisija će prije objave konačne liste, sve nominovane kontaktirati i obavijestiti ih da se nalaze na listi kandidata za nagradu “ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE, BiH GREEN AWARDS“ 2020. Pobjednici u istoj kategoriji mogu biti izabrani najviše dvije godine zaredom.

DODJELA NAGRADA
Nagrade se dodjeljuju u šest kategorija za dostignuća u prethodnom periodu. Prethodnih godina nagrade pobjednicima iz svake kategorije su dodijelili, bivša Ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack i Ambasador Republike Češke u BiH nj.e. Jakub Skalnik, te gradonačelnik Mostara g. Ljubo Bešlić, na svečanoj ceremoniji koja se organizuje u povodu obilježavanja 22. aprila, Dana planete Zemlje. Pored dodjele plakete „Zlatna Tisa“ , za pobjednike će biti obezbjeđeno druženje i zakuska sa domaćim i stranim zvaničnicima i predstavnicima entitetskih resornih ministarstava uz značajnu medijsku promociju.

Za dodatne informacije i pitanja vam stojimo na raspolaganju. Kontakt osoba je Amir Zahirović, koordinator za komunikaciju, 035/248-340 ili 035/255-217.

 

Prijavni obrazac

Back To Top
X