kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Poziv na radionicu „Usluge i trgovina uslugama“

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i EU4TRADE projekat Vas pozivaju na radionicu „Usluge i trgovina uslugama“ koja se planira održati:
–  13.07.2022. godine u prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, u Sarajevu
–  19.07.2022. godine u hotelu Mostar, u Mostaru

Pozivamo vas da učestvujete u trening radionici o ulozi usluga u ekonomskom razvoju, trgovini uslugama i međunarodnoj regulativi u okviru WTO, CEFTA 2006 i EU Acquis. Radionicu organiziraju EU4Trade projekat i Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa Federalnim ministarstvom za energetiku, rudarstvo i industriju i Federalnim ministarstvom za preduzetništvo i obrt.

Usluge općenito, a trgovina uslugama posebno, imaju sve značajniju ulogu u osiguravanju ekonomskog rasta i održivog ekonomskog razvoja, kroz stvaranje mogućnosti za veće dohotke, produktivnost, zapošljavanje, investicije i trgovinu. Efikasne usluge su od ključnog značaja za funkcionisanje moderne ekonomije u cjelini, kroz svoj doprinos produktivnosti i poljoprivrednog i industrijskog sektora. Nudeći nove mogućnosti pristupa tržištu i omogućavajući nabavku kvalitetnijih proizvoda, usluge se također pojavljuju kao novi pokretač međunarodne trgovine za zemlje u razvoju i tranzicijske zemlje. Danas je sektor usluga najznačajniji sektor u svjetskoj privredi–sektor usluga dominira u globalnoj proizvodnji, dodatoj vrijednosti i zaposlenosti, uz rastuću ulogu u međunarodnoj trgovini, investicijama i globalnim lancima vrijednosti. Trgovina uslugama postala je najdinamičniji segment međunarodne trgovine koji raste brže nego trgovina robom, ubrzano mijenjajući ustaljene globalne trgovinske obrasce.

U Bosni i Hercegovini uslužni sektor je najveći sektor ekonomije koji stvara preko 65% dodate vrijednosti, zapošljava oko 50% radne snage, privlači 65% stranih direktnih investicija i stvara suficit u vanjskoj trgovini. Međutim, maksimiziranje pozitivnog doprinosa usluga zahtijeva adekvatne propise i politike, te jake institucije sposobne da stvore povoljno okruženje za razvoj sektora usluga i trgovinu uslugama.

Učešće na radionici je besplatno.

Svi učesnici koji žele pohađati radionicu u Sarajevu, prijavu mogu izvršiti ispunjavanjem online prijavnog obrasca (radionica u Sarajevunajkasnije 12.07.2022. do 12:00, a za one koji žele pohađati radionicu u Mostaru potrebno je da ispune online prijavni obrazac (radionica u Mostarunajkasnije 15.07.2022. godine do 16:00. Broj mjesta je ograničen.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na telefon: 033/566-201 i 033/566-200.

Pored Sarajeva i Mostara, radionica će se održati u Banja Luci, Tuzli i Bihaću u septembru/oktobru tekuće godine.

 

Izvor: https://komorabih.ba/

Back To Top
X