kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Poziv: B2BIT Susreti 2020 – IT rješenja za vaš biznis

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještava poslovnu zajednicu da Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, po nalogu Vlade Savezne Republike Njemačke, implementira u Bosni i Hercegovini projekt „Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima (MSP) u Bosni i Hercegovini“.

Razlozi zašto se GIZ odlučio podržati ovu temu u Bosni i Hercegovini se ogledaju u modernim razvojnim trendovima i namjeri da preduzeća, kako ona iz relevantnih sektora za razvoj BiH, tako i IT kompanije iz BiH, budu dio stvaranja novih, digitalnih, poslovnih ambijenata.

Digitalne tehnologije nude nove prilike startup-ima i već etabliranim malim i srednjim preduzećima da učestvuju u nacionalnoj, ali i globalnoj ekonomiji, koriste vještine i talente, imaju pristup različitim instrumentima finansiranja, inovacijama i rastu. Ipak, uvođenje digitalnih tehnologija je nejednako i mnoga MSP zaostaju u ovom polju, naročito kad se radi o usvajanju alata i aplikacija koja za cilj imaju povećanje produktivnosti.

Inovativni IT sektor u BiH, koji je svake godine sve brojniji i sa sve većim brojem zaposlenih, orjentiran je većinom prema EU kompanijama, a veoma mali broj njih sarađuje sa bosanskohercegovačkim MSP, nudeći im svoje proizvode i usluge.

Istraživanja pokazuju da ne-IT kompanijama u MSP sektoru često nije jasno šta znači digitalizacija u njihovom poslovanju, niti kako ona može poboljšati njihov rad i konkurentnost na tržištu. Sa druge strane, istraživanja ovog sektora u BIH pokazuju da ne postoji veliki interes IT kompanija da svojim inovativnim rješenjima pomognu ovom veoma važnom sektoru privrede.

GIZ-ov projekat “Inovacija i digitalizacija u MSP” usmjeren je na poboljšanje uvjeta za inovacije i povećanje konkuretnosti MSP sektora kroz digitalizaciju. Cilj je podići svijest o potrebi uvođenja digitalizacije u ovaj sektor, kao i njenim prednostima. Isto tako, a jednako važno, je podizanje svijesti unutar MSP sektora o postojećoj saradnji, ali i boljem povezivanju bh. IT kompanija i ostalog dijela MSP. Različite usluge, kao što su: savjetovanje o potrebi optimalnog digitalnog rješenja, podrška pri kreiranju digitalnog i po mjeri rađenog pristupa, kao i održavanje digitalnih rješenja će primateljima projektne podrške, bili oni private ili javne institucije koje već nude usluge ove vrste ili imaju mogućnost da nude ove usluge, omogućiti korištenje svih domaćih resursa koje stoje na raspolaganju bh. privredi.

„B2BIT Susreti 2020“ je virtuelni događaj koji upravo ima za cilj omogućiti direktnu interakciju među MSP i IT-kompanijama iz Bosne i Hercegovine.

Više informacija, kao i prijava učešća, na linku https://b2bit2020.b2match.io/

 

Izvor: http://www.komorabih.ba/

Back To Top
X