kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

POZITIVNA PRIČA IZ BIZNIS INKUBATORA ZENICA – LAMIJA I JASMIN UZUNOVIĆ – BRAČNI PAR KOJI JE POKRENUO PREDUZEĆE ZA PROIZVODNJU EDUKATIVNIH IGRAČAKA

Ovo je još jedna pozitivna poslovna priča o jednom od stanara Biznis inkubatora Zenica. Biznis inkubator predstavlja institucionalni oblik podrške ostvarenju i razvoju poduzetničke ideje. BiZ se uvrštava među prioritetne projekte Grada Zenice, a za njegovo djelovanje postoje adekvatni resursi (infrastrukturni i ljudski). Inkubator se sastoji od radioničkih prostora – Biznis inkubator Zenica i kancelarijskih – TechnoPark Zenica (zgrade namijenjene onima čiji su fokus djelovanja informacijsko-komunikacijske tehnologije.)

Osnovni cilj Inkubatora jeste pomoć pri razvoju ekonomije i poduzetništva podstičući početnike, MSP da uz subvencioniranu cijenu stanarine, savjetodavnu pomoć i što manje troškove započnu vlastitu privrednu djelatnost.

Danas predstavljamo preduzeće HAGI d.o.o. Zenica na čijem su čelu Lamija Beganović-Uzunović (32) i Jasmin Uzunović (32) iz Zenice koji su jedni od onih koji su od hobija došli do pravog biznisa. Hobi se razvio toliko da su 2018. godine registrovali obrt, a potom 2020. obrt je prerastao u d.o.o., te su širom BiH postali poznati po proizvodnji edukativnih igračaka. Njihov najpoznatiji proizvod je edukativna platnena igračka u formi knjige.

-„Svaka stranica knjige sadrži različite zadatke i tipove vježbe. To je senzorna igračka koja djeci pruža razvojne koristi sa aspekta spretnosti, fine motorike, koordinacije oko – ruka, pincetnog hvata, prostorne orijentacije tj. usvajanje prostornih odnosa (ispod, iznad, u, na, desno, lijevo), razvoj logičkog razmišljanja te rješavanje problema. Doprinosi razvoju mašte jer različiti oblici i dimenzije igračkica koje se kriju unutar knjige stimulišu um i pomažu otključavanju različitih dijelova mašte. Na taj način djeca počinju da misle “izvan kutije”. Uz pomoć ove igračke djeca stiču praktične vještine koje ih čine samostalnijima kao što su vezanje pertle, kopčanje dugmeta, otkopčavanje i zakopčavanje rajferšlusa, vezanje mašne, pletenje pletenice, „gledanje na sat sa kazaljkama“, pa i pomaganje u nekim kućnim poslovima.  Olakšava im učenje brojeva i prostih matematičkih operacija, slova, boja, geometrijskih oblika, uparivanja, sortiranja, serijacije. Također, razvija društvenost jer djeca nekada vole da se izdvoje i igraju samostalno, ali HAGI stranice tjeraju na interakciju, komunikaciju i diskusiju. Igračka je izrađena od platna uz dodatak dugmića, nitni, rajferšlusa, perlica, trakica i sličnih detalja“ – pojasnila je Lamija, diplomirana ekonomistica, koja je prije nego je započela svoj biznis, šest godina radila u struci od čega 4 godine na poziciji šefa računovodstva i finansija. Također, uporedo sa upravljanjem preduzećem, Lamija je angažovana na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici kao asistent na katedri za računovodstvo i finansije.

Zajedno sa suprugom je u 2020. godini koja je svima poznata po pandemiji, registrovala preduzeće koje posluje u Biznis inkubatoru Zenica.

-„Mnogo je pogodnosti koje Inkubator nudi, prije svega, niže su cijene zakupa poslovnog prostora jer je vođenje računa o troškovima na samom početku poslovanja od ključnog značaja. Prednost su i edukacije koje ZEDA pruža, a također bih izdvojila i činjenicu da smo blizu drugih start-up preduzeća, te možemo međusobno da razmijenjujemo iskustva, pružamo jedni drugima podršku i umrežavamo se. Očekivala sam samo finansijsku uštedu, a dobili smo mnogo više“ – rekla je Lamija najavljujući da će HAGI uskoro uspostaviti saradnju sa distributerima u zemlji ali i u inostranstvu, te su otvoreni za dogovore sa svim prodavnicama dječijih igračaka, bebi opreme, koncept prodavnicama i slično.

-„U budućnosti se vidimo kao lider u proizvodnji edukativnih i didaktičkih igračaka u našem regionu i aktivno radimo na tome“ – rekla je Lamija, a Hagi proizvode možete pogledati na  Facebook stranici HAGI platnene knjige, na Instagram stranici @Hagi.toys, web shopu https://www.oreabazaar.com/bs/shop/82/HAGI  ili direktno u Poslovnoj zoni Zenica 1, Zmaja od Bosne bb u Biznis inkubatoru Zenica.

Bila je ovo još jedna pozitivna poslovna priča koja je počela hobijem, razvila se toliko da postane obrt, a potom prerasla u d.o.o.

Veliki uspjesi postižu se malim koracima, a svi stanari Biznis inkubatora Zenica su poduzetnici koji su se usudili krenuti ka ostvarenju svojih snova i aktivno rade na tome.

Već sljedeći put, donosimo vam novu poslovnu priču o jednom od stanara Biznis inkubatora Zenica.

 

Back To Top
X