kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Porodice u BiH imaju korist od poboljšanja energetske efikasnosti

GEFF program razvio je Tehnološki selektor, online katalog odobrenih energetski efikasnih proizvoda kao što su izolacija, prozori i vrata, kotlovi, toplotne pumpe, solarni kolektori/solarni grijači vode, fotonaponski sistemi, rasvjeta, ventilacija, klimatizacija, frižideri i zamrzivači, spremnici tople vode.

Trenutno se na Tehnološkom selektoru može naći više od 4.000 energetski efikasnih proizvoda od više od 1.000 različitih proizvođača i prodavača.  Svi proizvođači i trgovci zelenih tehnologija mogu dodati svoje proizvode na Tehnološki selektor. Tehnološki selektor omogućava proizvođačima i prodavačima zelenih tehnologija da unaprijede svoje poslovanje povezujući se sa više kupaca.

 

Tehnička podrška

Finansijska sredstva u iznosu od 85 miliona eura osigurana su u okviru EBRD Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan. Program je zajednička inicijativa EU, bilateralnih donatora i zemalja koje sarađuju u okviru Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i provodi se u partnerstvu s Sekretarijatom Energetske zajednice. Federalno ministarstvo finansija Austrije pružit će poticaje i tehničku podršku za ulaganja u zelene tehnologije.

Od početka svog poslovanja u Bosni i Hercegovini, EBRD je uložila 2,1 milijardu eura u gotovo 150 projekata u zemlji. Banka se fokusira na podršku restruktuiranju i širenju lokalnog privatnog sektora, stvaranje jačih veza s regionalnim tržištima i promovisanje efikasnijeg i održivog korištenja energije i resursa.

 

 

Izvor: https://business-magazine.ba

Back To Top
X