kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Pokrenuta inicijativa Svaka kap vode je bitna!

Voda je život! Bez vode ne bi bilo života na planeti Zemlji!

Voda je jedan od najvažnijih elemenata na zemlji. Međutim, s obzirom na stalni porast potrošnje vode širom svijeta, čini se da vodu uzimamo zdravo za gotovo. Bosna i Hercegovina nije izuzetak. Tokom decembra, i u cilju obilježavanja Pariškog klimatskog sporazuma, UNDP u Bosni I Hercegovini zajedno sa partnerima radi na podizanju svijesti javnosti o klimatskim promjenama, zaštiti okoliša i vodnim uštedama.

Kao što je Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, poručio tokom uvodnog govora prilikom predstavljanja Međunarodne dekade (2018-2028) za akciju – Voda za održiv razvoj: „Ne možemo i dalje uzimati vodu zdravo za gotovo i očekivati da ćemo postići ciljeve održivog razvoja“.

U tom duhu, UNDP u Bosni i Hercegovini pokrenuo je Inicijativu Svaka kap vode je bitna! koja ima za cilj da podigne svijest o ogromnoj važnosti vode, kao i o potrošnji i uštedi vode. Također, Inicijativa će predstaviti vodene ljepote Bosne i Hercegovine sa brojnim jezerima i rijekama, izvorima i vodopadima – ljepote o kojim moramo voditi računa!

Pozivamo sve da saznaju više o važnosti vode kroz Instagram kampanju Svaka kap vode je bitna! u kojoj možete pronaći Instagram vodič za Inicijativu! Pridružite se našim naporima i budite dio promjene!

 

Dizajn takmičenje na temu uštede vode
Učenici/ce svih starosnih grupa su pozvani da učestvuju u takmičenju na temu uštede vode i ilustriraju načine smanjenja lične potrošnje vode slanjem kopije ili slike svog dizajna u visokoj kvaliteti na e-mail adresu registry.ba@undp.org do 31. decembra, 2020. Prijavljeni radovi mogu biti urađeni bilo kojom tehnikom (slike, crteži, fotografije, grafičko rješenje).

 

Rad treba da ilustruje jedan od sljedećih savjeta za uštedu vode:

1. Zatvorite česmu dok perete zube!

2. Zatvorite česmu dok sapunjate ruke!

3. Kratko se tuširajte!/Tuširajte se umjesto pravljenja kupke!

4. Napunite veš – mašinu do kraja prije nego uključite pranje!

5. Napunite posudu / Koristite posudu za pranje posuđa umjesto tekuće vode!

6. Otkrijte i popravite curenje vode!

7. Skupljajte kišnicu za zalivanje vrta!

8. Prilikom kuhanja koristite samo onoliko vode koliko je potrebno!

9. Koristite uređaj za uštedu vode na vašem vodokotliću!

10. Bilo koja druga ideja kako uštedjeti vodu.

Iskoristite svoju kreativnost i budite dio promjene u Bosni i Hercegovini, Evropi i širom naše Plave planete!

Svi prijavljeni radovi bit će objavljeni na Instagram nalogu UNDP-a u BiH i kasnije korišteni za ilustraciju relevantnih UNDP inicijativa. Pobjednički radovi će biti nagrađeni!

UKOLIKO STE ZAINTERESOVANI, kliknite ovdje za više informacija, uključujući Pravilnik za prijavu i učešće!

Izvor: https://www.ba.undp.org/content/bosnia_and_herzegovina/bs/home/presscenter/vijesti/2020/undp_s-every-waterdrop-counts–initiative-.html?fbclid=IwAR3OPyZhf5x94aU8rJBCphwv2qWn6WmChaOPSpcRi2wFifrCptVMAgEjhLE

 

Back To Top
X