kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

PODSJEĆANJE – Dostupno trideset ERMA stipendija

Evropski regionalni master Demokratija i ljudska prava u Jugoistočnoj Evropi zajednički organiziraju Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet u Bolonji u suradnji sa 11 partnerskih Univerziteta iz regije i Evropske unije. On je najznačajnija aktivnost Globalnog kampusa Jugoistočne Evrope, jednog od 7 programa Globalnog Kampusa za ljudska prava. Finansiraju ga Evropska Unija i Agencija za razvojnu suradnju Republike Italije, uz podršku Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini. Godišnje oko 30+ mladih ljudi iz cijele jugoistočne Evrope i Zapadne Evrope ali i šire, stiče diplomu  ovog internacionalnog master studija. Namijenjen je studentima i studenticama koji žele kombinovati praktično iskustvo u polju ljudskih prava sa akademskim studijima. S obzirom na to da ljudska prava moraju biti promatrana kroz najmanje nekoliko studijskih polja, od prava i političkih nauka, sociologije, filozofije i društvenih nauka uopšte, program je usvojio interdisciplinaran pristup. Program potiče razvoj i zapošljavanje mladih generacija službenika/ca za upravljanje državom, međunarodnim i nevladinim organizacijama, aktiviste/ice u oblasti ljudskih prava, akademske radnike/ice i istraživače/ice za sveučilišta i istraživačke institute u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj,  Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, kao i zemljama Evropske Unije, ostatka Europe i svijeta.

Master program Demokratija i ljudska prava u jugoistočnoj Evropi je jednogodišnji interdisciplinarni program koji se izvodi tokom dva semestra/ tri dijela.  Kurikulum se sastoji od 6 predmeta, koji uključuju predavanja, seminare i konsultacije sa tutorima, 3 kratka izborna seminara i dva studijska putovanja u Sarajevu,  stažiranja u BiH i širom Jugoistočne Evrope te izrade završnog rada uz pohađanje kratkih seminara na Univerzitetu u Bolonji te i odbrane završnog rada na svečanoj ceremoniji na Univerzitetu u Sarajevu. Studij nosi 60 ECTS bodova i može se studirati samo u statusu redovnog studenta/ studentice. Na program se mogu prijaviti kandidati i kandidatkinje koje imaju završen studij u oblasti društvenih i humanističkih nauka od minimalno 240 ECTS bodova u trajanju od 4 ili 5 godina (3+2) uz prilaganje odgovarajućeg certifikaa o poznavanju engleskog jezika. Učešće Bosne i Hercegovine u ovom programu jasno pokazuje opredijeljenost BiH za put evropskih integracija. Stoga je nastavak školovanja budućih stručnjaka iz oblasti ljudskih prava i demokratije u jugoistočnoj Europi od neprocjenjive važnosti. Također, ovaj Program je važan za daljnju internacionalizaciju Univerziteta u Sarajevu i širenje međunarodne suradnje u polju visokog obrazovanja.

PROGRAM NUDI DINAMIČNO, MEĐUNARODNO OKRUŽENJE I ISKUSTVO, IZVRSNA PREDAVANJA, MOBILNOST I PLAĆENU PRAKSU NAJBOLJIM KANDIDATIMA I KANDIDATKINJAMA IZ BiH, REGIONA, EVROPSKE UNIJE I ŠIRE, UZ OSIGURANU FINANCIJSKU PODRŠKU TOKOM STUDIRANJA, ZAHVALJUJUĆI DONATORIMA I PARTNERSKOJ MREŽI UNIVERZITETA, INSTITUCIJA I ORGANIZACIJA SA KOJIMA SURAĐUJEMO VEĆ DVIJE DECENIJE.

OVIM PUTEM POZIVAMO SVE ZAINTERESIRANE DA SE PRIJAVE DO 17. SEPTEMBRA I ISKORISTE PRILIKU DA ISKUSE NEPONOVLJIVO ISKUSTVO OVOG INTERDISCIPLINARNOG MA PROGRAMA KOJI SPAJA MLADE LJUDE IZ REGIONA I OSTATKA SVIJETA SA CILJEM PROMOCIJE DEMOKRATIJE I LJUDSKIH PRAVA. 

PRIDRUŽITE NAM SE!

ZA DETALJNE INFORMACIJE O PROGRAMU POSJETITE ENGLESKU VERZIJU STRANICE ILI PREUZMITE DOKUMENTE ISPOD.ERMA INFO SHEET 2021PreuzmiCALL FOR APPLICATIONS AY 2021/22PreuzmiAPPLICATION FORM 2021/22PreuzmiFREQUENTLY ASKED QUESTIONS_2021/22PreuzmiERMA_NASTAVNI PLAN I PROGRAM 2021/22.docPreuzmiERMA INFO KATALOG 2021Preuzmi


KONTAKTIRAJTE NAS

info@erma-programme.eu

cis-unsa.ba

 

Preuzeto:https://www.mreza-mira.net/vijesti/stipendije/dostupno-trideset-erma-stipendija/

Back To Top
X