kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Podrška za mala i srednja preduzeća u BiH – Zajam EBRD-a od 5 mil EUR upotpunjen grantovima

Ilustracija (Foto: Pixabay/Nattanan Kanchanaprat)

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) udružuju snage s Raiffeisen bankom u BiH kako bi podržale mala i srednja poduzeća (MSP) u zemlji.

Zajam EBRD-a od 5 mil EUR je upotpunjen grantom EU-a koji će Raiffeisen banka staviti na raspolaganje lokalnim malim i srednjim poduzećima kako bi im pomogla u pristupu finansiranju za poboljšanje svoje konkurentnosti.

Zajam se daje u okviru bankinog Programa podrške konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, putem kojeg lokalna mala i srednja poduzeća mogu pristupiti dobro strukturiranom finansiranju, kao i poticajima u vrijednosti do 15% iznosa zajma, što njihova ulaganja čini pristupačnijim.

Malim poduzećima koja učestvuju će biti ponuđena i tehnička pomoć za pripremu i provedbu njihovih ulaganja. Bespovratna sredstva i tehničku pomoć finansira EU. Raiffeisen banka će posuditi sredstva malim i srednjim poduzećima za investicijske svrhe, kako bi mogli unaprijediti svoje proizvodne pogone ii bili kompatibilni sa standardima EU u područjima kao što su zaštita okoliša, sigurnost radnika i kvaliteta proizvoda.

Mala i srednja poduzeća također će moći koristiti sredstva za ulaganja u automatizaciju ili poboljšanje energetske efikasnosti, kao i obnovljivu energiju. Najmanje 60% kredita ići će za investicije koje podržavaju zelenu tranziciju.
Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za BiH, izjavila je: “Veoma nam je drago što potpisujemo ovaj ugovor o zajmu i podržavamo jačanje realnog gospodarstva u BiH zajedno s našim dugogodišnjim partnerom Raiffeisen bankom. Ova kreditna linija podržat će lokalna mala i srednja poduzeća da ulažu i obnavljaju ekonomiju još jače, otpornije, zelenije i konkurentnije”.

Edin Hrnjica, član uprave Raiffeisen banke u BiH ovom prilikom je rekao da mu je zadovoljstvo što potpisivanjem ovog ugovora banka nastavlja višegodišnju uspješnu saradnju s EBRD-om.

– Sredstva iz ove kreditne linije će nam omogućiti da našim klijentima, malim i srednjim preduzećima, ponudimo kredite u svrhu dodatnog investiranja. Na ovaj način pružit ćemo podršku njihovoj konkurentnosti kroz unapređenje proizvodnih pogona i usklađivanje s evropskim standardima. Kao odgovoran bankar, nastojimo da kroz svoje poslovanje, procese i proizvode klijentima ponudimo održive finansijske proizvode i usluge te im pomognemo u njihovoj transformaciji ka održivoj budućnosti. Stoga investicije vezane za zelenu tranziciju smatramo izuzetno značajnim i korisnim.

EBRD u BiH djeluje već 25 godina i za to vrijeme je u zemlju uložila više od 2,7 mlrd EUR.

ba.ekapija.com

 

Izvor: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X