kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

POČELO RENOVIRANJE I ADAPTACIJA ZGRADE TECHNOPARKA AGENCIJE ZEDA- iNnovaNet

Nakon provedenih zakonom propisanih procedura, odabrani izvođač radova, „MEGA GRADNJA“  je 11. februara potpisao ugovor i uveden u posao,  te su počeli radovi na renoviranju i adaptaciji anneksa B zgrade TechnoParka Agencije koji će značiti 35 novih poslovnih prostora i pratećih prostorija (mokri čvorovi, sala za sastanke, mini kuhinja) za MSP sa područja Zenice odnosno proširiće se kapacitet Biznis inkubatora Zenica čiji je vlasnik Grad Zenica, a kojim upravlja Agencija ZEDA. Ovo je faza I koja obuhvata dio  građevinskih radova, mašinske radove i dio radova na hidroinstalacijama i elektroinstalacijama. Grad Zenica planira objaviti javni poziv za fazu II kojom bi se objekat u potpunosti stavio u funkciju i na raspolaganje MSP sa područja Zenice.

Također, u okviru iNnovaNet projekta, u novom dijelu zgrade bit će uspostavljen i mini trening centar za koji će kroz ovaj projekat biti nabavljena robotska ruka i CNC mašina za obuku preduzeća, a prethodno će uposlenici Agencije ZEDA proći trening za rukovanje ovim mašinama.

Planirano trajanje radova je 6 mjeseci.

Napominjemo: Implementacija iNnovaNet projekta je počela u septembru 2020. godine, finansira ga EU, a Agencija ZEDA ima ulogu glavnog aplikanta i vodećeg partera.

Partneri u projektu su:

 • IPNG-Industrijski park Nova Gradiška (HR),
 • Inovaciono Preduzetnički Centar Tehnopolis iz Nikšića (CG) i
 • Grad Gradiška (BiH)

 

Projekat je odobren u okviru Drugog poziva za projekte prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina – Crna Gora (Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014-2020). Temelji se na principima prenosa znanja i iskustava partnera u inovativnim tehnologijama i unapređenju infrastrukture kako bi odgovorila rastućim potrebama privrede i industrije.

 

Ukupna vrijednost projekta je 1.320.786,21 EUR od čega EU finasira 85%.

 

Ciljevi projekta su:

 1. Unapređenje poslovnog okruženja kroz stvaranje novih povoljnih i inovativnih mehanizama  podrške za mala i srednja preduzeća
 2. Poboljšan rad svih uključenih organizacija i institucija kroz jačanje sposobnosti osoblja, usvajanje  novih znanja i vještina, te stvaranje mreže edukativnih centara.

 

Glavni rezultati su:

 1. Renoviran dio zgrade Agencije ZEDA sa minimalno 35 novih kancelariskih prostora za MSP
 2. Najmanje 5 MSP smješteno u novouređenoj zgradi
 3. Opremljeni inovativni centri za obuku i obrazovanje u partnerskim zemljama
 4. Uspostavljena mreža obrazovnih i partnerskih institucija i razvijena virtualna obrazovna web platforma
 5. Obučeno osoblje tri organizacije za podršku poslovanju i jedna javna ustanova
 6. Urađeni nastavni programi za treninge
 7. Organizovano 5 ciklusa obuke za 252 učenika/poduzetnika/nezaposlene osobe

 

Ciljne grupe su poduzetnici, studenti, učenici i nezaposleni  iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore koji imaju potrebu steći kvalitetna i korisna znanja iz oblasti robotike, mehatronike,  programiranja i upravljanja  CNC mašinama,  te imaju potrebu  za poslovnim prostorom i poslovnom podrškom.

Planirano trajanje projekta je 24 mjeseca.

Back To Top
X