kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

OZVANIČENA SARADNJA UDRUŽENJA POSLODAVACA ZENICA I UDRUŽENJA POSLODAVACA OBRTNIKA I MALIH PREDUZEĆA SLOVENIJE – ZDOPS-GIZ/EEN

Prepoznajući ogromne mogućnosti i potencijale za rast, razvoj i promicanje bilateralne trgovine između Bosne i Hercegovine i Slovenije, povezujući opseg daljnjeg širenja bilateralnih trgovačkih odnosa i izglede za zajedničke aktivnosti i ulaganja te ostvarujući potrebu poticanja saradnje i koordinacije između poslovnih zajednica obiju država općenito i njihovih članova, Udruženje poslodavaca Zenica i Udruženje poslodavaca obrtnika i malih preduzeća Slovenije – ZDOPS-GIZ, potpisali su Memorandum o saradnji.
Ovome je prethodila posjeta zeničkih privrednika 51. Poslovnom sajmu u Celju u Sloveniji koji je održan u septembru 2018. godine, a koja je upriličena u okviru realizacije aktivnosti projekta BITNET/EEN.
Ovim korakom koji je ozvaničen u novembru 2018. godine, Udruženja su se obavezala da će zajedničkim naporima istraživati mogućnosti povećanja privrednog razvoja i međusobne saradnje, učestvovat će u dogovaranju saradnje bh. i slovenačkih kompanija, poticati ulaganja, razmjenjivat će odgovarajuće publikacije koje se odnose na vanjsku politiku i investicije, organizovat će posjete i zajednička učešća na sajmovima, konferencijama, seminarima i sl.
Također, Udruženja će asistirati u prijateljskom rješavanju trgovačkih sporova koji proizađu iz poslovnih transakcija između njihovih članova putem mirenja, pregovora i arbitraže., razmjenjivat će službene posjete u cilju pružanja bolje podrške svojim članovima, Udruženje poslodavaca obrtnika i malih preduzeća Slovenije – ZDOPS-GIZ pružit će pomoć Udruženju poslodavaca Zenica pri apliciranju na dostupne EU fondove te će zajednički nastupati u programima prekogranične saradnje.

Back To Top
X