kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

OTVORENE PRIJAVE ZA UČEŠĆE NA KREATIVNOJ RADIONICI„OSLIKAVANJE SVILE“/“BUDI KREATIVAN I TI!“

Oslikavanje svile je započelo veoma davno, čak pet stotina godina prije nove ere. Kolijevka ove umjetničke tehnike je Kina, gdje je ovaj vid slikanja nazivan po zemlji porijekla – kinesko slikarstvo ili domaće slikarstvo.
Ljubitelji slikanja često traže način da nadmaše sami sebe i nađu inspiraciju na neobičnim mjestima. Zaljubljenici u boje i lijepe materijale bi trebalo da se okušaju u veoma zanimljivom vidu umjetnosti i isprobaju slikanje na svili.
Glavni motivi u Kini su bili pejzaži, a kojeg je kvaliteta bila svila za slikanje određivalo je i kvalitet crteža. Ovaj zanat se potom širio dalje po svijetu, a danas se smatra veoma popularnim i atraktivnim vidom umjetnosti. Zainteresovanost za slikanje na svili sve više raste, čemu doprinosi i popularizacija društvenih mreža, te grupa kreativaca koje dijele objave sa svojim radovima i privlače pažnju.
Teško da postoji materijal koji inspiriše više od svile. Svilu se može oslikavati najraznovrsnijim tehnikama, od akvarel tehnike do batik tehnike te ukrašavati raznim efektima poput nanošenja soli, plisiranja i slično.
Vjerujemo da ćete već nakon prvog rada postati zaljubljenikom oslikavanja na svili i sami pronalaziti nove tehnike i ideje.
Svileni proizvodi su izuzetno skupi i cijenjeni, a kada su ručno oslikani, njihova vrijednost je još veća.
Učesnicima će ovo biti prilika da naučeno pretvore u hobi, a ZEDA svakog ponedjeljka objavljuje priče o ljudima koji su hobi pretvorili u posao. Ko ima maštu, volju, ideju i podlogu kao što su kreativne radionice koje organizuje ZEDA, dobija priliku koju u budućnosti može kvalitetno iskoristiti.
Danas hobi, sutra posao! Mogu drugi, možeš i TI!

Projekat finansiraju Agencija ZEDA i Grad Zenica.

Učešće na radionicama je BESPLATNO ali je prijava OBAVEZNA.

1. Datum: 05. oktobra 2020. godine
2. Početak: 10:00 sati
3. Radionica je namijenjena za učesnike starosti: od 15 do 50 godina

Prednost dajemo onima koji nisu bili na našim radionicama i onima koji su nam dokazali da učestvuju na radionicama kako bi naučeno nastavili primjenjivati.

Radionica će se održati u prostorijama Agencije ZEDA (Poslovna zona Zenica 1, Zmaja od Bosne bb, II sprat- Impulsni kreativni centar).
Kontakt osoba u Agenciji ZEDA je Ajna Dedić, prijaviti se možete isključivo telefonski na 032 449 – 412.

Rok za prijave – do popune mjesta!

VAŽNA NAPOMENA: Svi učesnici su dužni nositi maske tokom radionice odnosno ponašati se u skladu sa Naredbom Križnog štaba civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine.

Back To Top
X