kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Otvorene prijave na Prvu UPSHIFT radionicu u Bosni i Hercegovini

UPSHIFT predstavlja intenzivnu, trodnevnu radionicu, na kojoj deset odabranih timova uči, uz pomoć super mentora, kako da od prepoznatog problema prođe kroz sve bitne korake koji vode do kreiranja inovativnog rješenja. Kombinacijom kreativnog i inovativnog rada, konstantnim učenjem novih stvari, želimo da pomognemo mladima i adolescentima da pruže sopstveni doprinos poboljšanju stanja u lokalnim zajednicama.

UPSHIFT program kreiran je u UNICEF-ovom Uredu za inovacije, i implementiran je u preko 20 zemalja svijeta. U Bosni i Hercegovini održava se od 2020.godine u sklopu projekta Dijalog za budućnost kojeg zajednički realiziraju organizacije UNDP, UNICEF i UNESCO, a partner na projektu je udruženje “Laboratorium” iz Tuzle.

Na UPSHIFT radionici deset timova će intenzivno raditi na pronalaženju adekvatnih rješenja problema, a posljednjeg dana radionice će ista prezentovati pred stručnim žirijem. Žiri bira pet timova čija je rješenja prepoznao kao najbolja (najizvodljivija su, uticati će na poboljšanje kvaliteta života velikog broja ljudi, realna su, rješavaju problem na dugi rok itd.), te nagraditi ih sa po 3 000 KM kako bi se mogla sprovesti u djelo.

Odabranih pet timova će u naredna tri mjeseca imati mentorsku pomoć pri realizaciji svojih rješenja.

Kada se održava Prva UPSHIFT BiH radionica?
Prva po redu UPSHIFT BiH radionica održati će se od 27. – 29.marta 2020.godine u Hotelu Bjelašnica, na Bjelašnici.

Svaki UPSHIFT u Bosni i Hercegovini biti će usmjeren na jednu regiju kako bismo se na pravi način posvetili mladima i adolescentima širom naše zemlje.

Prvi UPSHIFT vikend je usmjeren na mlade s područja: Tuzle, Lukavca, Živinica, Kladnja, Zavidovića, Zenice, Visokog, Travnika, Jajca, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca i Goražda.

Prijevoz i hotelski smještaj biće obezbjeđen za sve učesnike. Važno je napomenuti da svi koji budu odabrani za učešće na ovoj radionici, a imaju ispod 18 godina, treba da donesu pisano odobrenje potpisano od strane roditelja/staratelja.

Kako da se prijavim?
Proces prijave je veoma jednostavan. Ukoliko prepoznajete problem u vašoj zajednici, ili poznajete nekog ko se sa njim suočava, sve što treba da uradite je sljedeće:

Okupite tim koji broji između 3 – 5 članova,
Svi članovi treba da imaju između 13-19 godina,
Članovi treba da budu s područja: Tuzle, Lukavca, Živinica, Kladnja, Zavidovića, Zenice, Visokog, Travnika, Jajca, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca i Goražda.
Posjetite našu web-stranicu i popunite prijavu u periodu od 17.februara – 15.marta.

Prijava se sastoji iz tri dijela:

Identifikacija problema iz lokalne zajednice;
Opis problema kroz kratku, realnu priču iz svakodnevnice;
Tri uzroka prepoznatog problema.
Opis problema treba biti vrlo konkretan, realan i prepoznat kao nešto sa čim se često suočavate lično vi ili neko iz vašeg okruženja. Jako je bitno da je problem iz stvarnog okruženja jer upravo za takve probleme možemo na UPSHIFT radionici pronaći rješenje, te implementirati ga koristeći dobijeni grant. Problemi kao što su nezaposlenost u Bosni i Hercegovini, visoka stopa siromaštva i slični vrlo su kompleksni i nisu problemi koje tim treba rješavati. Ukoliko se fokusiramo na male, konkretne ali važne stvari, možemo da poboljšamo kvalitet života ljudi u lokalnim zajednicama i da pravimo postepene i lijepe promjene na bolje!

Primjećujete više problema, i ne znate s kojim da se prijavite?

Nema problema. Jednostavno prijavite se kao jedan tim s svakim opisom problema pojedinačno. Jedan tim može prijaviti više puta, no za svaki problem neophodno je da ponovite postupak prijave!

U prijavi od vas ne tražimo da znate rješenje problema!

Rješenje tražimo skupa na radionici i učimo da ga oblikujemo, korak po korak!

Šta slijedi nakon prijave?
Žiri će prije svega pregledati svaku pristiglu prijavu, te napraviti prvu selekciju od 15-20 timova sa kojima će se naš tim upoznati i obaviti intervju. Potom se vrši selekcija 10 timova koji će učestvovati na UPSHIFT radionici. Odabrani timovi biti će telefonski obaviješteni o tome da su prošli 7 – 9 dana prije radionice.

Prijave su otvorene do 15.marta!!!

Prije nego krenete s popunjavanjem prijave, možete pogledati uputstvo za prijavu koje ćete pronaći na linku ovdje.

Prijavu možete pronaći na ovom linku.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja kontaktirajte nas putem e-mail adrese upshift.bih@gmail.com ili putem naše Facebook stranice ili Instagram profila.

Više informacija klikom na LINK

 

Preuzeto: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X