kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

ODRŽAN KICK OFF SASTANAK SA STEJKHOLDERIMA U OKVIRU PROJEKTA PROGIREG

 Danas, 16. juna 2021. održan je Kick off sastanak projektnog tima ProGIreg projekta sa predstavnicima svih bitnih stejkholdera. Sastanak je otvorio Gradonačelnik Fuad Kasumović, naglasivši važnost učešća u međunarodnim projektima kao i bitnost uključenosti svakog pojedinca radi ostvarivanja napretka i koristi za sve građane Zenice. Ovi projekti su nešto što nas sigurno sve više očekuje u narednom periodu, te moramo biti spremni iskoristi sve prilike za unapređenje lokalne zajednice koje nam se ukažu, naglasio je gradonačelnik.

Sastanku su također prisustvovale pomoćnica gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem, gospođica Amra Mehmedić, pomoćnica gradonačelnika za urbanizam, gospođa Bojana Primorac, savjetnik gradonačelnika za urbanizam, gospodin Mirsad Heleg kao i predstavnici gradskih službi: Služba za privredu i upravljanje razvojem, Služba za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar, predstavnici JP Prostorno planiranje i uređenje grada Zenica, Agencije ZEDA, JU Predškolski odgoj i obrazovanje, Alba d.o.o. Zenica te predstavnici Udruženja za unapređenje životne sredine „e grupa“.

Gospođica Mehmedić je prisutnima predstavila Projekat, ciljeve te planirane rezultate, posebno se osvrnuvši na Rješenja zasnovana na prirodi (NBS) koja su do sada implementirali vodeći gradovi u Projektu. Upravo ovaj Kick off sastanak je trenutak kada prateći gradovi počinju aktivnosti u svrhu repliciranja dobre prakse u implementaciji NBS-ova koja su već realizovali vodeći gradovi. Prisutni su upoznati sa narednim koracima u implementaciji. Sljedeći radni sastanak je planiran za septembar tekuće godine.

Cilj proGIreg projekta jeste promocija replikacije 8 različitih vrsta rješenja zasnovanih na prirodi (NBS) koji su već implementirala 4 vodeća grada u Projektu. Upravo kroz prenos znanja Vodećih gradova u projektu na Prateće gradove, Prateći gradovi će imati podršku u razvoju urbanističkih rješenja i akcionih planova za primjenu rješenja zasnovanih na prirodu u lokalnom kontekstu.

Grad Zenica i Agencija ZEDA dio su međunarodnog konzorcija proGIreg projekta u sklopu Horizon 2020 programa EU u kojem imaju ulogu aktivnih učesnika kroz prenos iskustava i prakse Vodećih gradova projekta.

Ostali partneri koji sudjeluju na Projektu su vodeći gradovi:  Zagreb, Dortmund i Torino kao i prateći gradovi: Prag, Cluj, Sofija, Pirej, Zenica, Ningbo (Kina), te još 21 institucija koja se bavi tematikom vezanom za cilj Projekta.

Back To Top
X