kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA DODJELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Ukoliko ste član dijaspore i planirate pokrenuti d.o.o. u BiH, ili ste u međuvremenu pokrenuli kompaniju, imate mogućnost da aplicirate na Program dodjele bespovratnih sredstava u sklopu USAID projekta Diaspora Invest. Program osigurava grant sredstva za mala i srednja preduzeća koja su u procesu osnivanja ili su osnovana u posljednje tri godine te koja su u (su)vlasništvu člana/ice bh. dijaspore, ili da imaju dokazivu poslovnu vezu sa bh. dijasporom. Sredstva se dodjeljuju za sufinansiranje nabavke opreme (ulaganje u stalna sredstva) i moguće je aplicirati do 70.000 KM. Javni poziv je objavljen ovdje. (https://www.fmi-inc.net/opportunities/usaid-diaspora-invest-project-small-grants-fund/)
Pored ovog javnog poziva, USAID projekat Diaspora Invest će u partnerskim jedinicama lokalne samouprave (JLS) pokrenuti Lokalne dijasporske investicijske fondove koji će također biti namijenjeni za mala i srednja preduzeća koja su u procesu osnivanja ili su osnovana u posljednje tri godine te koja su u (su)vlasništvu člana/ice bh. dijaspore, ili imaju dokazivu poslovnu vezu sa bh. dijasporom. I putem ovog poziva se sredstva dodjeljuju za sufinansiranje nabavke opreme, te je i ovdje moguće aplicirati do 70.000 KM. Javni poziv za partnerske JLS je objavljen na linku.

Poziv je otvoren za kompanije (d.o.o., d.d.) koje nisu starije od 3 godine (od dana poziva) te koje imaju poslovnu vezu sa članovima dijaspore (kroz suvlasništvo u kompaniji ili druge oblike dokazive poslovne saradnje).

Članovima dijaspore sa smatraju lica koja stalno borave izvan zemlje ili su se vratila u BiH u posljednjih 5 godina (uz dokaz da su najmanje 3 godine proveli u inostranstvu).

Prijavu za učešće sa naznakom lokacije možete poslati na prijava@diasporainvest.ba.

Više detalja o pozivu ćete moći dobiti na info-sesijama, a grant-aplikaciji možete pristupiti na www.grant.diasporainvest.ba.

Info sesija (UŽIVO) za Grad Zenicu će se održati u utorak, 10.10.2023. godine u Velikoj sali Grada Zenica u 10:30 sati.
Info sesija (ONLINE) za Grad Zenicu je 12.10.2023. godine u 15:00 sati.

Back To Top
X