kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Obavještenje o objavljivanju Drugog poziva za podnošenje Izjava o zainteresovanosti

Regionalni challenge fond je finansijski mehanizam koji unapređuje zapošljivost, posebno mladih. Fond podržava konkurentnost preduzeća u ekonomijama Zapadnog Balkana kroz finansiranje investicija u opremi i infrastrukturi za odabrane projekte kooperativnog ili dualnog stručnog obrazovanja, koji se provode u partnerstvu obrazovnih ustanova i kompanija. Sredstva se dodjeljuju nakon nadmetanja na regionalnom nivou.

Njemačko Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ) ukupno je izdvojilo 39 miliona evra delegiranih Njemačkoj  razvojnoj banci (KfW) da podrži investicije u projekte sa prostora Zapadnog Balkana 6. Projekat se provodi u partnerstvu sa Komorskim investicionim forumom uz podršku konsultanata za implementiranje programa.

RCF je sproveo Prvi poziv za podnošenje Izjava o zainteresiranosti koji je bio otvoren 2021. godine i doveo do selektovanja 37 najuspješnijijh projekata koji su predloženi za finansiranje u iznosu od oko 15,4 miliona evra u regionu Zapadnog Balkana.

RCF objavljuje Drugi poziv za podnošenje Izjava o zainteresiranosti i poziva konzorcije ustanova stručnog obrazovanja i obuke i kompanija, koji nastoje zajednički pripremiti i provoditi programe kooperativnog obrazovanja i obuke da se prijave i:

  • nadmeću se za priliku da dobiju značajnu investiciju u opremu i infrastrukturu ustanova stručnog obrazovanja i obuke i podstaknu uvođenje novih tehnologija u obrazovne procese
  • podrže razvoj metodologije dualnog ili kooperativnog obrazovanja i obuke kako bi se efikasno nosili sa nedostatkom ljudskih resursa i strateški pristupili građenju kapaciteta
  • poboljšaju zapošljivost polaznika/maturanata SOO i njihovu integraciju u tržište rada
  • povećaju produktivnost i konkurentnost preduzeća kroz rezultate ostvarene prilikom provođenja kooperativnih programa.
Drugi poziv za izražavanje zainteresiranosti biće otvoren od 7. marta do 14. aprila 2022. godine u 23:59. Poziv se objavljuje istovremeno u šest ekonomija Zapadnog Balkana: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. RCF prihvata prijave iz svih šest ekonomija kao i iz svih ekonomskih sektora.

Izjave o zainteresiranosti mogu podnijeti konzorciji obrazovnih ustanova i bar dvije kompanije koje zajednički pripremaju i provode programe dualnog ili kooperativnog obrazovanja. Konzorcije trebaju predvoditi ustanove koje pružaju stručno obrazovanje i obuku i provode programe koji vode ka sticanju nacionalno priznatih kvalifikacija.

Proces apliciranja za sredstva Regionalnog challenge fonda se odvija u dvije faze. Najprije konzorciji podnose Izjave o zainteresiranosti, a oni predselektovani nakon prve faze pripremaju i cjelokupne prijedloge projekata i detaljne planove investicija.

Informativna sesija za Bosnu i Hercegovinu tokom koje će biti pojašnjeni detalji konkursa, uslovi prihvatljivosti, dozvoljeni troškovi i procedure apliciranja održat će se onlajn 17. marta 2022 počev od 14 časova. Zainteresirani se mogu prijaviti za učešće putem linka dostupnog ovdje.

Dodatne informacije o Drugom pozivu za podnošenje Izjava o zainteresiranosti, uključujući i Smjernice za potencijalne aplikante, dostupni su na sajtu
www.rcf-wb6.org

DRUGI POZIV ZA IZRAŽAVANJE ZAINTERESIRANOSTI

Više informacija ovdje

 

Izvor:https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X