kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

OBAVIJEST – Javni poziv obrtnicima za usklađivanje poslovanja sa Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH (“Službene novine FBiH”, broj: 75/21)

Obavještavaju se obrtnici i lica koja obavljaju srodne djelatnosti da je na snagu stupio novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji BiH (“Službene novine FBiH”, broj: 75/21), kojim je u članu 82. stav (1) Zakona, propisano: „Obrtnici i lica koja obavljaju srodne djelatnosti, a kojima je obavljanje djelatnosti odobreno prema ranijim propisima, uskladit će svoje poslovanje sa odredbama ovog zakona u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.“

 

Zakon je stupio na snagu 30.09.2021. godine, što znači da je krajnji rok za usklađivanje poslovanja je 29.09.2022. godine. 

 

S tim u vezi, obrtnici i lica koja obavljaju srodne djelatnosti, a kojima je obavljanje djelatnosti odobreno prema ranijim propisima, obavezni su da Službi za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem Grada Zenica, što prije, a najkasnije do 29.09.2022. godine, podnesu zahtjev za usklađivanje poslovanja sa novim Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji BiH. Obrtnicima i licima koja obavljaju srodne djelatnosti, a kojima je obavljanje djelatnosti odobreno prema ranijim propisima, shodno članu 37. stav 1. tačka j) Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji BiH, utvrdit će se prestanak obavljanja obrta po sili zakona ukoliko u naprijed navedenom roku ne podnesu zahtjev za usklađivanje poslovanja sa zakonom.

 

Obrazac zahtjeva za usklađivanje poslovanja obrta-srodne djelatnosti (sa navedenom potrebnim prilozima uz zahtjev) kao i tekst ovog obavještenja bit će javno objavljeni na Radio-Zenici, na web stranici Grada Zenica i oglasnoj ploči Grada Zenica, a iste možete preuzeti i na info-pultu Grada Zenica (u ulaznom holu u zgradi gradske uprave).

 

Za sve informacije zainteresirana lica se mogu obratiti na brojeve telefona: 032-447-764 i 032-447-692, kao i neposredno Gradskoj upravi – Služba za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem, treći sprat, kancelarije 306 i 303.

 

 

 Zahtjev za usklađivanje poslovanja

 

Izvor:https://www.zenica.ba/

Back To Top
X