kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

NOVI PROJEKAT GRADA ZENICE I AGENCIJE ZEDA – „ČAS PODUZETNIŠTVA – PODUZETNIK SAM I JA“ ZA UČENIKE ZAVRŠNIH RAZREDA ZENIČKIH SREDNJIH ŠKOLA

Razvoj i promovisanje preduzetništva predstavlja dugogodišnji strateški cilj politike zemalja članica EU i zemalja u pristupnoj fazi, a posljednjih godina sve više dobija na značaju. Kod nas se sve više govori o potrebi da se preduzetništvo i preduzetnički način razmišljanja implementiraju u obrazovni sistem od osnovne škole do univerziteta.

Mnoge evropske države sa dokazano razvijenijim sistemom obrazovanja od nas, imaju dugu tradiciju i pozitivna iskustva sa uvođenjem preduzetništva u svoj obrazovni sistem. Poučeni tim iskustvom BiH mora što prije da prilagodi svoj obrazovni sistem pravilima savremenog privređivanja tako što će razvoj preduzetničkog duha kod mladih započeti još u osnovnoj školi, nastaviti kroz srednju školu i svakako univerzitetsko obrazovanje.

Projekat „ČAS PODUZETNIŠTVA – PODUZETNIK SAM I JA“  počeo je 31. oktobra, a tokom Projekta će učenici proći proces edukacija tokom kojeg će naučiti kako doći do poslovne ideje, kako je uobličiti i istražiti tržiše, analizirati konkurenciju, te će naučiti gdje mogu aplicirati za dobijanje sredstava za pokretanje biznisa.

Projektom je predviđeno unutarškolsko takmičenje nakon kojeg će najbolja grupa svoju školu predstavljati na međuškolskom takmičenju koje će biti organizovano u prvoj sedmici decembra. Učenici će kroz Projekat naučiti šta znači biti preduzetnik, kakva ideja bi mogla biti uspješna, kako ocijeniti poslovno okruženje, te na koji način prezentovati poslovnu  ideju.

Učenici će se takmičiti da osvoje vrijedne nagrade za školu, ali i za svoju grupu, a tu je značajnu ulogu zauzelo preduzeće „IMTEC“ d.o.o. koje se bavi prodajom i servisiranjem IT uređaja, a koje će kao sponzor, najboljim od najboljih učenika (budućih poduzetnika) uručiti nagrade.

Prva tri mjesta za svoju školu će osvojiti:

  1. Interaktivnu (smart) tablu
  2. Laptop
  3. Fotoaparat,

 

a učenici odnosno prve tri grupe koje odnesu pobjedu će osvojiti novčane nagrad u iznosima:

  1. 1.500 KM

2.1.000 KM

  1. 500 KM

Ovaj projekat podrazumijeva aktivnosti koje imaju za cilj da djeci pomognu prepoznati prilike, da ih nauči da postavljaju ciljeve i planiraju njihovo ostvarenje, nagradi inicijativu i kvalitetan rad. U konačnici, cilj je da djeca razviju poduzetnički duh i da po okončanju formalnog obrazovanja  kreiraju radno mjesto sebi ali i drugima.

Tokom ovog Projekta, učenici će imati priliku razgovarati sa stanarima Biznis inkubatora Zenica koji će im ispričati svoje životno-poslovne priče i proces koji su prošli kako bi postali poduzetnici.

U obrazovnom procesu u cilju razvoja preduzetništva kao kompetencije potrebno je ostvariti dva ključna zadatka: razviti svijest učenika da trebaju kreirati vlastitu poslovnu situaciju, da treba da stvaraju posao, a ne da očekuju da će ga dobiti i ukazati im na važnost afirmacije, isticanja i razvoja ličnih kvaliteta. Shodno navedenom odmah postaje jasno da ukoliko učenici nisu podstaknuti na ovakvo ponašanje u samom procesu učenja bilo kojeg sadržaja, neće ni razviti preduzetništvo kao kompetenciju.

Upravo zato, ovim malim korakom Grad Zenica i Agencija ZEDA žele postepeno uvoditi poduzetništvo u škole koje će vremenom sigurno postati dio redovne nastave još od osnovne škole.

U projektu „ČAS PODUZETNIŠTVA – PODUZETNIK SAM I JA“ učestvuje 5 zeničkih škola: „Prva gimnazija“, „Mješovita srednja škola“, Mješovita srednja industrijska škola „Medicinska škola“ i „Srednja mješovita škola „Mladost“.

Sretno učenicima i neka ovo bude samo početak njihovih poduzetničkih koraka!

U galeriji pogledajte samo dio „poduzetničke“ atmosfere.

 

Back To Top
X