kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

NERIMAN SOKOLOVIĆ:“IZGUBIO SAM POSAO I SA KOLEGOM OTVORIO PREDUZEĆE KOJE ZAPOŠLJAVA OSOBE SA INVALIDITETOM!“

Neriman Sokolović (41) iz Sarajeva, štamparski grafičar po struci, nakon dugogodišnjeg iskustva u struci i gubitka posla, odlučio je osnovati preduzeće koje će zapošljavati osobe sa invaliditetom. Kako kaže, kada je i sam ostao bez posla, shvatio je da se društvo diskriminirajuće odnosi prema ovoj ranjivoj kategoriji društva, te je s kolegom odlučio osnovati Pamuk d.o.o. Sarajevo s ciljem zapošljavanja, profesionalnog osposobljavanja osoba sa invaliditetom za pružanje usluga renovacije stambenih i poslovnih prostora, moleraja, selidbe i dubinskog čišćenja te grafičkih i štamparskih usluga.
-„Odmah po završetku srednje škole sam se zaposlio u štampariji DES d.o.o. U toj firmi većina zaposlenih je bilo sa oštećenim sluhom kao i ja. Pred stečaj iste firme poslije 14 godina rada sam ostao bez posla, kao i mnogi radnici u toj firmi. Danas sam direktor „Pamuk“ – preduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, gdje pored svojih odgovornosti obavljam grafičko-štamparske poslove i radim druge poslove po potrebi. Uživam u svom poslu ne samo zato što je to moja struka, nego i to što radim u pozitivnoj i ugodnoj atmosferi zajedno sa ostalim kolegama“ – rekao je Neriman koji je osnovao „Pamuk“ zajedno sa kolegom Sanelom Pamukom iz bivšeg preduzeća DES-a, koji je radio kao moler u tom preduzeću.
-„Nažalost, nakon što sam ostao bez posla, po prvi put sam osjetio diskriminaciju u traženju novog posla zbog predrasuda većine poslodavaca prema osobama sa invaliditetom. Osobe sa invaliditetom su generalno ranjiva kategorija i mogućnost njihovog zapošljavanja je jako mala. Iz tog razloga smo Sanel i ja odlučili da sami u oktobru 2014.godine osnujemo preduzeće u kojem bismo zaposlili osobe sa invaliditetom kao što smo mi. U korist nam je išlo i višegodišnje iskustvo u određenim poslovima. Sanel sa više od dvije decenije iskustva na molerskim poslovima je mogao da doprinosi kvalitetnom pružanju usluge moleraja, dok sam ja sa četrnaestogodišnjim iskustvom kao štampar pokrenuo grafičko-štamparsku djelatnost u preduzeću. Za početak rada smo uzeli osnovnu, polovnu opremu na najam. Aplicirali smo naše projekte na javni poziv Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH. Fond je prepoznao važnost naših programa za nabavku potrebne nove opreme i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, te je kao sufinansijer podržao iste. S obzirom na jaku konkurenciju na tržištu, poticaj Fonda nam je bio „vjetar u leđa“. S ponosom mogu reći da smo njihovu podršku našem radu na najbolji mogući način opravdali, a tome ide u prilog da smo za sada iako mlada, jedina firma za zapošljavanje osoba sa invaliditetom dobili dvije godine zaredom certifikat i bonitetnu zvijezdu za „Pouzdanost 2017 i 2018“. Trenutno imamo 17 uposlenih i svi su osobe sa invaliditetom. Osobe sa invaliditetom koji nemaju oštećenje sluha, u mnogome predstavljaju podršku drugim zaposlenicima sa oštećenjem sluha u komunikaciji sa klijentima i trećim licima pri obavljanju poslova, u direktnom kontaktu ili putem telefona“ – ponosno ističe Neriman.

Osim što pružaju usluge moleraja, selidbe i dubinskog čišćenja, nude i izradu različitih promotivnih i personaliziranih proizvoda:
– Uz pomoć digitalne štampe i prateće opreme: vizitke, flajeri, katalozi, cjenovnici, posteri, plakati do A1, knjige sa spiralnim plastičnim ili žičanim ili termo uvezom. Rade i folioštampu na rokovnike i vizitke.
– Uz pomoć laserske graverke: različiti predmeti od plastike, kartonskog papira, lakog metala i drveta, kao što su privjesci natpisne pločice, kućice sa privjescima, kutije za knjige, stalci za medalje, vizitke, letke i sl., držače za olovke, podmetači za čaše, zidni satovi, ID pločice u različitim oblicima, pozivnice, ukrasni paketići i dr. različiti drveni ukrasi, te pečati. Također, rade graviranje na odgovarajućim materijalima
– Uz pomoć prese: šolje, jastuci, majice, magneti, puzzle, zidni satovi, ploče, privjesci sa fotografijom i/ili tesktom po želji.

-„Naši klijenti su pravna i fizička lica koja imaju potrebu za našim uslugama moleraja, selidbe, dubinskog čišćenja, te da im izradimo promotivne i personalizirane proizvode. Nastojimo da skrenemo pažnju na to da u skladu sa članom 50. Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju zapošljavanju osoba sa invaliditetom (Službene Novine FBiH br.9/10), subjekti među kojima su državna tijela, tijela pravosuđa, tijela lokalne uprave, javne službe, ustanove, fondovi, javna preduzeća, privredna društva i druga pravna lica dužni su najmanje 35% svojih potreba za proizvodima i uslugama podmirivati od preduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a naše preduzeće Pamuk d.o.o. spada u takva preduzeća po rješenju o razvrastavanju po klasifikaciji djelatnosti. Ulažemo u dugoročne i stabilne odnose sa klijentima i sugrađanima u našoj lokalnoj zajednici i aktivno doprinosimo razvoju i dobrobiti društva čiji smo neodvojivi dio. Smatramo da će klijenti korištenjem naših usluga poboljšati poslovni imidž, jer pomažemo klijentima da se ističu proizvodima koje su im kreirale osobe sa invaliditetom uposlene u našem preduzeću“ -naglasio je Neriman čiji je moto” „My Ability is Stronger than My DisAbility“ – Moja sposobnost je jača od mog invaliditeta!”
Pamuk d.o.o. je smješteno na adresi: Trg Heroja u Hrasno, Sarajevo, a možete ih kontaktirati i putem Facebook stranice Pamuk doo Sarajevo
-„Evidentno je da sve veći broj kompanija izdvaja sve veća sredstva za marketing i promociju svojih usluga/proizvoda, te izdvajaju značajna sredstva za promotivne materijale različitog tipa. Stoga, planiramo proširiti svoj spektar usluga u koji ćemo uključiti UV štampu i vezenje na odjevnim i tekstilnim materijalima, odnosno da pružanje naših usluga podignemo na viši nivo. Također, planiramo povećati broj uposlenih s obzirom na povećan obim poslova. Ukratko, u projekcijama za budućnost vidim svoje preduzeće kao trajan i samoodrživ projekat, koji će voditi i razvijati osobe sa invaliditetom, uz povremene poticaje Fonda. Pružanjem prilike za osposobljavanje i rehabilitaciju povećavamo njihovu konkurentnost na tržištu rada, ali također i osnažujemo njihovo samopouzdanje da preuzmu aktivnu ulogu u pronalasku zaposlenja“ – istakao je Neriman čije je preduzeće jedan od dobitnika certifikata za najbolju inovativnu poslovnu ideju.
-„Challenge to Change u saradnji sa Švedskom ambasadom je dodijelio certifikate za 34 firme za najbolje inovativne poslovne ideje. Ponosni smo što je naša poslovna ideja “My Ability is Stronger than My Disability”, od ukupno 599 aplikanata, prepoznata među njima, kao ideja od šireg društvenog značaja. Realizacijom te poslovne ideje smo nedavno zaposlili tri mlade žene sa oštećenim sluhom, a cilj je kod njih razviti i usavršiti sposobnosti, znanja i vještine u oblasti IT. Budući da se radi o ženama sa oštećenjem sluha, naše educiranje i osposobljavanje pruža im i mogućnost freelancinga bez prepreka u komunikaciji. Na taj način direktno utičemo na mogućnost njihovog (samo)zapošljavanja odnosno ekonomski ih osnažujemo, njih lično, njihovu porodicu, ali i društvo u cjelini“ – rekao je Neriman.
A Vi, ako do sada niste kliknuli like na našu stranicu, učinite to sada klikom OVDJE.

Ako nam do sada niste ispričali svoju priču, a imate interesantnu priču o hobiju, započetom poslu, traženju ili pronalasku posla, promjeni posla, odlučnošću da karijeru okrenete u suprotnom smjeru, priču o odlasku u inostranstvo na nastavak obrazovanja ili u potrazi za poslom, javite nam se na ajna@zeda.ba ili nam pišite na Facebook.

Back To Top
X