kalendar

April 23, 2024
  • Edukacija za privrednike: "Digitalni marketing" - Udruženje poslodavaca Zenica

skip to Main Content

NATAŠA HODŽIĆ: „BIZNIS INKUBATOR ZENICA JE IDEALNO POSLOVNO OKRUŽENJE I SAVRŠENA PRILIKA ZA POKRETANJE VLASTITOG BIZNISA“/BANKONTO D.O.O. POUZDAN POSLOVNI PARTNER

Nataša Hodžić (31) iz Zenice, diplomirani ekonomista, trenutno pri završetku magistarske teze na Ekonomskom fakultetu u Zenici, jedna je od onih koji su se odlučili samozaposliti. Prije nešto više od 7 mjeseci, Nataša je odlučno napravila korak ka naprijed i otvorila knjigovodstveni servis Bankonto d.o.o. u Biznis inkubatoru Zenica kojim upravlja Zenička razvojna agencija ZEDA. Značajnu podršku pružio joj je Grad Zenica koji joj je dodijelio sredstva za podsticaj samozapošljavanja kroz razvoj start up projekata na koji je aplicirala i zadovoljila kriterije. Treba napomenuti da je komisija Natašin biznis plan istakla kao jedna od boljih. Ovo joj je bio dodatni stimulans i vjetar u leđa.

Nakon 7 godina rada u revizorskoj kući, odlučila je napustiti siguran posao i samostalno zaploviti u svijet poduzetništva.

-„Donijeti takvu odluku nije bilo nimalo jednostavno. Čovjek se veže za radne kolege, za posao koji radi, za klijente. Ideja o pokretanju privatnog biznisa, uvijek je postojala, ali nije bilo dovoljno hrabrosti za pokretanje istog. Možda se čekao pravi trenutak, dovoljno znanja i iskustva. Podrška i glavni pokretač cijele priče je moj suprug. On je taj, koji me ohrabrio i koji mi je davao podršku u svakom trenutku. Najponosnija sam na to, što sam se odvažila pokrenut privatni biznis. Uspjeti prevazići vlastite predrasude i strahove i krenuti tim putem, za mene je velika stvar. Težim da posao razvijem u što kvalitetnijem pravcu, sa timom stručnih i sposobnih ljudi među kojima će vladati prije svega ugodna poslovna atmosfera“ – otkrila je Nataša.

Biznis inkubator Zenica kao značajna podrška početnicima u biznisu

Kroz Biznis inkubator Zenica, od osnivanja pa do danas, proces inkubiranja prošlo je više o 100 preduzeća.
-„Za pokretanje poslovanja u Biznis inkubatoru, postoji više razloga. Prije svega početak poslovanja u Biznis inkubatoru Zenica za svaki start up je idealno poslovno okruženje i savršena prilika za pokretanje vlastitog biznisa. Biznis inkubator Zenica nudi sve ono što je potrebno preduzeću da normalno funkcioniše i da optimizira troškove koji su u početku najvažniji. Također, pored pogodnosti koje nudi Biznis inkubator Zenica odluka da upravo na tom mjestu otvorim računovodstveni servis je i glavna misija preduzeća Bankonto d.o.o. Zenica, a to je da Poslovnoj zoni našeg grada ponudim najviši nivo računovodstvenih usluga, poreznog i finansijskog savjetovanja“ – istakla je Nataša kojoj je prvo radno iskustvo donijelo i prvi pravi posao u struci.
-„Prvo radno iskustvo bilo je šest mjeseci nakon što sam stekla diplomu diplomiranog ekonomiste. Priravnički staž počela sam raditi u revizorskoj kući u Zenici. Kao i svaki početak bilo je teško, mnogo je oblasti i stvari bilo za naučiti i za savladati. Na sreću, poslovne kolege s kojima sam radila bili su strpljivi i puni razumijevanja, što je znatno olakšalo početak moje karijere. U svakom slučaju prvo radno iskustvo pamtim po radu, redu i disciplini“ – naglasila je Nataša.

Ona je organizovana, detaljna, sistematična, društvena i komunikativna. Kada se osvrne unatrag, početak samostalnog poslovanja nije bio jednostavan, međutim, vrijedilo je, a najbolje stvari tek slijede.

-„Zadovoljna sam, najbitnije je da je čovjek strpljiv. Svaki početak je težak, treba svakako vremena da izgradite ime i zauzmete svoje mjesto na tržištu. Vizija i misija preduzeća Bankonto d.o.o. Zenica je da u budućnosti postane prepoznatljiv poslovni partner svim privrednim subjektima u našem gradu“ – ponosna je Nataša.

Razlikovati se od drugih koji se bave istim poslom, znači istaći se iz mase.

-„Ne bih se zaista poredila s konkurencijom, svako ima svoje klijente i svako radi svoj posao onako kako najbolje zna. Problem računovodstvenih servisa u Zenici i okruženju generalno je što i nisu svjesni da prave greške. Postoji više razloga za to, a možda i osnovni razlog je taj što vlasnici računovodstvenih servisa prepuste posao početnicima i ne provode kontrolu ili preuzmu previše klijenata gdje je jedini i osnovni cilj poslovanja dobit, a da bi to ostvarili prave greške i smanjuju kvalitet pruženih usluga“ – rekla je Nataša te poručila svima onima koji su razmišljali da i sami otvore preduzeće i krenu u realizaciju poslovnih ideja:

-„Čovjek ne može da otkrije novi okean ako nema hrabrosti da izgubi iz vida obalu. Slijedite svoje snove, odvažite se da realizujete svoje ideje.“

Back To Top
X