kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

MIRZA HUSKIĆ-NAKIT OD MAKRAMEA

Mirza Huskić (63) iz Zenice, hemijski tehničar po struci i nekadašnja zaposlenica Željezare Zenica, danas u penziji, slobodno vrijeme koristi za kreativno stvaranje. Ona pravi ručne radove koji joj kako kaže pomognu da sve probleme zaboravi i fokusira se na kreiranje unikatnih rukotvorina.
„Bavim se oslikavanjem svilenih i pamućnih ešarpi, pletenjem, heklanjem dječijih igračaka, ali najveća ljubav mi je izrada nakita“ – rekla je Mirza koja ogrlice, naušnice i narukice od poludragog kamenja pravi makrame tehnikom.
Makrame tehnika je još jedna od tehnika čija popularnost poslednjih godina polako raste. Zahvaljući internetu i brojnim video i foto tutorijalima, sa ovom sjajnom tehnikom je moguće izraditi home decor predmete, ukrasiti eksterijer ali i izraditi razne aksesoare i nakit.
Tehnika vezivanja čvorova (makrame) je jedna od starijih tehnika ručnog rada. Ova tehnika je jako posebna, jer ne postoji mašinski način replikacije vezova odnosno čvorova, pa otud spada u rijetke tehnike koje je moguće realizovati isključivo ručnim putem.
-„Ja sam odabrala makrame tehniku za izradu nakita što znači da nije moguće mašinski napraviti repliku. Svaki komad nakita je jedinstven i vrlo atraktivan. Svako bez obzira da li ima posao ili ne, treba odabrati neki kreativan trenutak dana za sebe i raditi ono što voli. Kroz kreativnost najbolje upoznajemo sebe. Ja ću rado pokazati makrame tehniku svima onima koji se i sami žele okušati u pravljenju nakita ovom tehnikom“ – rekla je Mirza čije proizvode možete pogledati na Facebook stranici Nakit Od Makramea 

Ako i vi želite podijeliti priču o svom hobiju, poslu, profesionalnom ili privatnom dostignuću, osvojenoj nagradi, ako želite podijeliti priču koja bi drugima mogla biti primjer, koja bi nekoga mogla inspirisati i podstaknuti na korak naprijed, javite se na Ajna Hodžić. 

Back To Top
X