kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

MIRNA KOŽAR:“ KIST I OLOVKA U RUCI SU MOJ ALAT ZA IZBACIVANJE EMOCIJA, DOJMOVA I USHIĆENJA!“

Već 7 godina Agencija ZEDA u rubrici #Blog predstavlja male biznise, hobije, hobije pretvorene u biznis, pozitivne priče o idejama koje su pretvorene u djela i na taj način pruža priliku onima koji imaju priču koju vrijedi čuti da na profesionalan način ispromovišu sebe i svoj rad. To za njih vrlo često bivaju vrata koja im otvaraju put za nove klijente, partnere, saradnju i dodatni plasman na tržištu. Promovišemo različite životno-poslovne priče iz gradova širem Bosne i Hercegovine ali i regiona. Dobre priče treba čuti, za dobre i pozitivne korake se treba saznati jer možda upravo nečija hrabrost i priča budu okidač nekome ko i sam želi da se okuša u sličnome ali još se ne usuđuje.
Mirna Kožar (36) iz iz Oroslavja, gradića iz Hrvatskog zagorja, MIG MAG zavarivačica po struci, jedna je od onih koji posao koji voli i za koji se educirala ne radi. Trenutno je nezaposlena i kako kaže, kao žena i majka, u prošlosti je imala mnoge prepreke tokom zapošljavanja. Deceniju i po je radila u ugostiteljstvo, a potom je dobila priliku raditi u struci i steći praktično iskustvo. Ističe da priliku u većim kompanija nije uspjela dobiti samo zbog toga što ne zapošljavaju žene.
Ipak, našu pažnju skrenula je svojim talentom i upravo ovdje predstavljamo njen hobi. Naime, Mirna na društvenim mrežama predstavlja svoje slike koje najčešće radi tušem, akvarelom i akrilnim bojama i to na drvetu koje sama obrađuje prije slikanja.
– „U početku su to bile razne skice svega ispred mene, u hodu. Kao dijete sam crtala uvijek i svugdje. Moram priznati da većina tih radova nije naišla na divljenje i odobravanje roditelja zbog mjesta radnje, a nagrada je bila skidanje boje sa postojećih površina, te puno blokova, koje je tata tada nabavio, da me odmaknu od namještaja, zidova… 😀 Krajem osnovne počela sam oslikavati svoje traperice i majice. Njih sam najčešće ukrašavala na školskim satovima, flomasterom ili kemijskom, jer sam imala stalnu potrebu črčkarati, a po klupama i bilježnici se nisam usudila. Ipak, imala sam priliku i „tetovirati“ dečke iz razreda, a djevojčicama sam nerijetko poklanjala radove nad kojima su oduševljeno stajale i strpljivo čekale da budu dovršeni. Glavni motiv na slikama, kojem sam posvećena preko 30 godina, moja je omiljena životinja – konj, a jako volim i naš zavičaj jer je prepun dvoraca, bajkovitih parkova, pa su i vile i ostala mitološka bića česti motivi. Pošto jako volim eksperimentirati sa svim tehnikama i zapravo još otkrivam nove, a želeći urediti kuću za odmor, počela sam oslikavati daskice, ispuhana jaja i listove iz parka koje skupljam već godinama. Imam i jednu praksu koju sam počela primjenjivati, a ta je kako bi pokloni obitelji za Božić i slične prigode trebali biti osobniji, pa sam prije destak godina počela izrađivati razne ukrase za zid, nakit pa i ozbiljnije slikati“ – ispričala je Mirna koja kako kaže, crta oduvijek ali joj se ideja za oslikavanje manje uobičajenih površina ponovno rodila sa majčinstvom. Bila je kod kuće i imala puno slobodnog vremena koje je iskoristila kako bi se vratila pomalo zaboravljenom hobiju.
-„Iskreno, više se ne mogu zamisliti bez toga. Kist ili olovka u ruci su moji alati za izbacivanje emocija, dojmova i ushićenja na papir. Nikad nisam bila od prevelikih riječi, pa sam se okrenula slikanju“ – rekla je Mirna koja bi željela imati svoj mali gift shop ili suvenirnicu gdje bi izrađivala i ukrašavala razne unikatne praktične i ukrasne predmete.
-„Prijateljima i obitelji poklanjam, ali se pokazao interes za izradu radova za prodaju i zbog toga bih htjela legalizirati posao i predstaviti se široj publici, interes zasad ne izostaje“ – rekla je Mirna koju motivišu sitnice. Ona je izuzetno uporna, optimistična, skromna, introvertna, fascinirana noćnim nebom, prirodom i bajkama. Osim slika, ona izrađuje i nakit i druge ukrase idealne za poklon.
-„Kao dijete, imala sam par izložbi, ali sam zbog stidljivosti u kasnijim godinama zaobilazila takva događanja. Mislim da me razlozi za ponos u profesionalnom smislu tek čekaju. Nadam se“ – rekla je Mirna koja svoje radove objavljuje na Facbook profilu Mirna Kožar 
-„Trenutno je u izradi stranica na kojoj ću promovisati svoje radove. Odnedavno radove povremeno objavljujem i na svom privatnom facebook profilu jer me zanimalo koliko i da li se ljudima sviđa što izrađujem. Naišla sam na pozitivne komentare i poruke podrške. Iskreno, ja sam najmanje vjerovala u sebe, ali imam veliku podršku obitelji i prijatelja, koji me sve ozbiljnije nagovaraju da pokrenem nešto svoje, kako bih radila ono što uistinu volim i što me ispunjava. Veliki sam optimista, a životni moto mi je: „Nemoguće je samo ono što se nikad nismo usudili probati“-rekla je Mirna.
Radujemo se i vašim pričama pa ako imate zanimljivu priču o hobiju, pretvaranju hobija u posao, ako ste kreativni, ako ste pokrenuli posao, ako imate neobičnu priču o pronalasku posla, ako ste postigli neki uspjeh kojim se želite pohvaliti i koji bi sutra nekome mogao biti ideja, vjetar u leđa, podsticaj za razmišljanje da se i sam okuša u nečemu sličnom, javite nam se jer mi širimo dobre vibracije i pišemo priče koje treba čuti. Javite se na ajna@zeda.ba ili na Facebook profil Ajna Hodžić 

Back To Top
X