kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

MELIHA BIČ-DRUŽIĆ: „STAROST NIJE KRAJ!“

Zeničanka, Meliha Bič-Družić (65), završila je Višu ekonomsko-komercijalnu školu. Iako je željela završiti Akademiju likovnih umjetnosti, to se nije dogodilo pa je u struci radila dugi niz godina, a potom je otvorila obrt nakon čega se penzionisala i posvetila kreativnosti. Danas Meliha slika uljem na platnu, često slika i na svili, staklu, oslikava kišobrane, izrađuje unikatne torbe, oslikava garderobu, bavi se dekupažom, izrađuje nakit od fimo mase odnosno, obuhvatila je mnogo različitih tehnika kako bi ispoljila svoju kreativnost.
-„Talenat je mnogo prije otkriven nego što sam se počela ozbiljno baviti slikanjem i drugi raznim kreativnim radom. Jos kao djevojčica voljela sam da crtam i pravim razne rukotvorine. U početku sam lijepila kolaže i nastajale su zanimljive slike. U periodu mog srednjoškolskog obrazovanja, jedno vrijeme sam slikala akvarele i crteže, a posebno su me zanimale kreacije tako da su moje sveske i knjige bile iscrtane lijepim djevojkama sa modnim detaljima i kreacijama. Godine 2004., spletom životnih okolnosti, odlučila sam da se posvetim slikanju. Talenat za slikanje sam naslijedila od rahmetli oca, a od rahmetli majke sam naslijedila neke druge kreativne osobine, tako da se sve lijepo posložilo“ – pojasnila je Meliha koja najradije slika uljanim bojama na platnu ali voli i slikanje na svili ističući njenu specifičnost:
-„Svila je tako nježna, a istovremeno i divlja, naprosto svilu moram da ukrotim, jer boja koja se razljeva po svili mora se brzo kontrolisati, svili se mora posvetiti da bi motiv koji se radi bio lijepo urađen.“
Meliha je penzionerka pa koj kreativnost omogućuje da ostvari dodatnu zaradu.
-„Koristim društvene mreže -Instagram i na Facebook pod nazivom MELIHAART  na kojim objavljujem svoje radove, a slike izlažem u najljepšoj galeriji u gradu koja se nalazi u Udruženju Naš most na adresi Titova br.22 Zenica“ – rekla je Melika koja uskoro planira napraviti svoju prvu samostalnu izložbu.
Ističe da je njen životni moto: „Starost nije kraj!“. Mnogo toga je do sada postigla i stekla brojan priznanja, a velike stvari tek slijede.
-„Željela bih istaći da je moj trud nagrađen, jer sam 2009.godine učestvovala na izložbi minijatura u Italiji (grad Milano) sa svojim radom na temu „Ne rat molim“. Također, učestvovala sam na međunarodnim bijenalima minijatura u Tuzli gdje sam proglašena među 10 najboljih skulptora minijatura. Učestvovala sam na tridesetak kolektivnih izložbi u raznim gradovima BiH (Zenica, Visoko, Mostar, Travnik, Tuzla, Livno, Bugojno, G.Vakuf), kao i na velikom broju likovnih kolonija i međunarodnih likovnih kolonija“ – rekla je Meliha.
A Vi, ako do sada niste kliknuli like na našu stranicu, učinite to sada klikom OVDJE.

Ako nam do sada niste ispričali svoju priču, a imate interesantnu priču o hobiju, započetom poslu, traženju ili pronalasku posla, promjeni posla, odlučnošću da karijeru okrenete u suprotnom smjeru, priču o odlasku u inostranstvo na nastavak obrazovanja ili u potrazi za poslom, javite nam se na ajna@zeda.ba ili nam pišite na Facebook.

Back To Top
X