kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Međunarodna konferencija iz oblasti medijske pedagogije i medijskog odgoja

Pametno korištenje medija: Odgoj djece i mladih uz digitalne medije i umjetnu inteligenciju 

Međunarodna konferencija iz oblasti medijske pedagogije i medijskog odgoja

Sarajevo, 27.10.2023. godine 

Mediacentar Sarajevo i organizacija Transitions iz Praga pozivaju stručnjake i praktičare iz oblasti medijske pedagogije i medijske kulture da se prijave za učešće na konferenciji o utjecaju medija, društvenih mreža i tehnologije na odgojne metode djece i mladih. Cilj konferencije je okupiti istraživače i praktičare, prvenstveno iz Češke i Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih zemalja EU i Zapadnog Balkana, kako bi međusobno razmijenili teoretske i metodolološke pristupe u istraživanju i korištenju digitalnih medija, društvenih mreža i umjetne inteligencije u odgoju, obrazovanju i osposobljavanju djece i mladih za njihovo samostalno, odgovorno i etičko korištenje. Prijedlozi iz različitih disciplina sa fokusom na izučavanje utjecaja medija na djecu i mlade su dobrodošli.

Smjernice za tematske jedinice: 

– Utjecaj tehnologije na formiranje stajališta i obrazaca ponašanja kod djece: smjernice za roditelje, skrbnike, odgajatelje i nastavnike;

– Kritičko mišljenje djece i roditelja i preventivne strategije na suzbijanje štetnog utjecaja dezinformacija i ostalih oblika štetnih sadržaja;

– Umjetna inteligencija u kući i školi: etičke smjernice u poučavanju i učenju;

– Izazovi za roditelje, odgajatelje i cijelu zajednicu u prepoznavaju i sustizanju novih medijskih fenomena.

Molimo vas da dostavite prijedlog teme uz kratko obazloženje vašeg izlaganja (do 300 riječi) i kratki sažetak biografije (do 300 riječi) na prijave@media.ba do 9.10.2023. godine. Obavještenje o rezultatima odabira i finalizaciji programa realizirat će se do 12.10.2023. godine.

Broj učesnika je ograničen na trideset, a organizatori snose putne troškove i troškove smještaja gdje je to potrebno.

Konferencija se organizuje u sklopu inicijative Dani medijske i informacijske pismenosti u BiH, a kroz projekat “Pametno korištenje medija: izgradnja otpornosti na dezinformacije: program obuke za porodice, nastavnike, novinare i širu javnost”, kojeg implementira u partnerstvu s organizacijom “Transitions” iz Praga, uz finansijsku podršku Programa za promociju tranzicije Vlade Republike Češke.

 

Izvor: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X