kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

MARKO BARIŠIĆ: „CRTAJUĆI ZARAĐUJEM ZA ŽIVOT I U TOME UŽIVAM!“

Svi mi smo talentovani za nešto. Riječ talenat je grčkog porijekla i potiče od riječi talanton, što je u staroj grčkoj bila oznaka za novčanu jedinicu od 55 funti, odnosno 26 kilograma srebra. Predstavljao je najveću novčanu vrijednost kod helena (6000 denariusa). S obzirom da je prosječna radna dnevnica iznosila jedan denarius, talenat je vrijedio dvadeset godina rada običnog čoveka, što dovoljno ukazuje na vrijednost ove novčane jedinice. Značajna vrijednost je prenesena i u značenje koju riječ talenat ima i u onom smislu u kom je danas koristimo. Biti talentovan znači posjedovati ogromno bogatstvo. Ako se poslužimo navedenim odnosom (talanat je jednak dvadesetogodišnjoj zaradi), onda shodno ovome, kako prosječan čovjek poseduje određene vještine, intenzitet tih vještina ili njihova brojčana vrijednost je kod talentovanog bar 20 puta jača, odnosno veća.
Postoji oni koji kažu, „e ja nisam ni za šta talentovan“ ali kada kažemo talentovani, ne misli se da morate dobro pjevati, plesati, glumiti, slikati, heklati nego možete odlično pregovarati, prodavati, prezentovati, planirati i sl. Dakle, svi smo talelntovani za nešto samo je pitanje da li smo te talente otkrili.
Marko Barišić (35) iz Odžaka, završio je Gimnaziju i počeo studirati na Građevinskom fakultetu ali je shvatio da građevina nije nešto čime bi se želio baviti u životu. On je umjetnik u duši ali je svoj talenat tek prije nekoliko godina stavio na mjesto broj 1 i posvetio se onome za šta ima dara.
-„Studij građevine, kako započeo, tako i napustio 😊 jer to nije bilo to što sam htio u životu/od života, tada to nisam znao, jer sam se tražio – tražio sam svoje mjesto pod ovim nebom i kroz školu života napokon sam sebe i svoje mjesto i našao, hvala Bogu. Radio sam razne poslove, od ugostiteljstva, preko trgovine, proizvodnje, pa i građevine (ne bih bio “Bosanac” a da se nisam okušo na baušteli za mješalicom, sa lopatom u rukama ili guranju kolica)“ – kroz smijeh priča Marko koji je jedan od onih koji su svoj talenat za umjetnost otkrili još u djetinjistvu ali trebalo je vremena da dođe „na red“.
-„Talent za likovnost/crtanje otkrio sam još kao dječak kada sam počeo crtati likove iz omiljenih crtića poput Nindži kornjača, Mickey Mousea i njegove “ekipe”, pokušavši ih dobiti što je moguće bolje i vjerodostojnije. Iz toga se kod mene rodio smjer realizma i fotorealizma kasnije. Intenzivno sam počeo crtati nakon prvih pokušaja portreta i pozitivnih komentara i pohvala svojih najbližih, što mi je bio jak oslonac i “poguranac” u daljnjem radu“ – rekao je Marko koji se prije 6 godina odlučio posvetiti crtanju i konačno sebi dati priliku u svijetu umjetnosti. Nije pogriješio!
-„Na samom početku, koristio sam ugljen i grafitnu olovku, te sam vremenom počeo eksperimentisati i dodavati boje (drvene, vodene, tuš i akril) i počeo napuštati, sada mogu reći “dosadni” realizam i oslobađati ruku i poteze na papiru, tako da mi je “scribble”/šaranje postao najzabavnija tehnika“ – otkrio je Marko ističući da je spletom okolnosti hobi pretvorio u „zanat“ i tada nije bio ni svjestan koliko će biti potrebno truda, vremena i odricanja za put kojim je krenuo, te kakva će to promjena biti da bi se u konačnici vidio napredak.
-„Ipak, želja u meni je bila prejaka ali sam imao i snažnu podršku drugih, da se u tome ostvarim i odvažim. Mogu ponosno reći, da je u ovih proteklih 6 godina hobi prerastao u posao, iako ne smatram to poslom jer uživam crtajući i zarađujući za život na taj način“ – naglasio je Marko koji najčešće radi slike po narudžbi.
-„Svakodnevno dobivam nove upite i to narudžbe iz cijelog svijeta, za nove radove i saradnju, tako da je nekada i teško ostati fokusiran, jer tu ima toliko drugih stvari vezanih uz to o kojim se treba brinuti, koje mnogi ne vide. Danas, umjetnik mora biti više od toga, koliko to sve zna nekada biti iscrpno, toliko zna dati i tu neku ispunjenost životu, sreću i zadovoljstvo“ – rekao je Marko čije radove možete pogledati na društvenim mrežama na kojima ga prati preko 30000 ljudi i narudžbe uglavnom prima preko društvenih mreža.
Facebook; Marko Barisic ART

Instagram; @markobarisicart

Youtube; Marko Barisic ART 

-„Iskoristio bih ovim putem tu priliku i obratio bih se onima koji su na početku, koji su svjesni svog talenta ali se bore sa svojim nesigurnostima, sumnjama i strahom – Vjerujte u sebe i svoje sposobnosti, manje slušajte druge koji vas na bilo kakav način sputavaju ili stoje vam na putu da se ostvarite u tome za što ste istinski rođeni. Svaki trud i odricanje će se isplatiti na kraju, budite fokusirani, ne odustajte, pogotovo onda kada sami ne vidite neki napredak, jer ako se trudite i marljivo radite, samim time već napredujete, zato: samo strpljenja, ustrajte. Sve se može ako se hoće“ – poručio je Marko.
Radujemo se i vašim pričama pa ako imate zanimljivu priču o svom talentu, hobiju, pretvaranju hobija u posao, ako ste kreativni, ako ste pokrenuli posao, ako imate neobičnu priču o pronalasku posla, ako ste postigli neki uspjeh kojim se želite pohvaliti i koji bi sutra nekome mogao biti ideja, vjetar u leđa, podsticaj za razmišljanje da se i sam okuša u nečemu sličnom, javite nam se jer mi širimo dobre vibracije i pišemo priče koje treba čuti. Javite se na ajna@zeda.ba ili na Facebook profil Ajna Hodžić 

Back To Top
X