kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

MAJA CONDAMIN – MOSTARKA KOJA U ŠVICARASKOJ OTVARA KREATIVNI OBRT/Mandalas by Maja – Punktmalerei

Mostarka, Maja Condamin (33), diplomirani psiholog, turistički vodič i nastavnica harmonike koja danas živi u Švicarskoj, jedna je od onih koji su radili brojne različite poslove nevezane za struku, a našu pažnju privukla je dot art tehnikom odnosno mandalama koje boji i prezentuje putem društenih mreža i online shoppova.
-„Kada sam bila u dvadesetim nadala sam se da ću nekada u BiH naći posao u struci, međutim u jednom trenutku mi je postalo jasno da je to nemoguća misija i da poslijeratna BiH nije mjesto gdje želim da provedem ostatak života. Otisnula sam se i otišla da radim na kruzere i riječne putničke brodove po Evropi i cijelom svijetu. Tamo sam počela raditi kao sobarica i konobarica, a kasnije sam, zahvaljujuci dobrom poznavanju više stranih jezika i rada na računaru uspjela napredovati do vodeće pozicije hotelskog dijela na brodu – hotel managera“ – rekla je Maja koja je pokrenula proces registracije obrta u Švicarskoj.
Od januara 2020. godine oslikava svaki predmet koji joj se svidi i za koji smatra da bi mu dobro „stajala“ mandala. Trenutno u ponudi ima kamenje (prirodno i ručno izliveno od gipsa), svijećnjake raznih oblika, akril na platnu, nakit, šolje za čaj i kafu, božićne ukrase, usrkšnja jaja, drvene kutijice, zidne satove i još puno toga.
-„Koristim isključivo dot art tehniku, raznim alatima, tzw. dotting tools i četkicama veličine 20/0 (0000 i manje) koje djelimično čak i sama malo oblikujem i režem kako bi bile što manje i tanje“ – otkrila je Maja koja može satima sjediti i raditi jednu mandalu i u tih nekoliko sati za nju ne postoji ni jučer, ni sutra, ni negdje drugo nego samo ovdje i sad.
Tvrdoglava, uporna, fleksibilna, kreativna i uvijek u pokretu, ova Mostarka sa švicarskom adresom napominje da je ručni rad nedovoljno cijenjen i plaćen.
-„Malo je ljudi koji su spremni platiti ručno oslikani svijećnjak 80 KM kada se može kupiti gotov, možda jednako lijep iz Kine za 8 puta manje novca. Što se tiče zarade, naravno uvijek može bolje i ne bih mogla prehraniti porodicu radeći ovaj posao, ali sam jako zadovoljna za prvo polugodište i ovo je nešto što zaista volim raditi“ – rekla je Maja i otkrila nam da želi živjeti od dvije vrste umjetnosti – dot art i fotografije.
-„Kod mene nikada nema da ne ide po planu, uvijek mi ide po planu 😊 Planiram proširiti posao na evropsko i međunarodno tržište i prilagoditi cijene da ne moram više raditi do 2 iza ponoći i ustajati u 6 ujutru :). Ako bude prilike, ove godine ću svoje radove izložiti na božićnim marketima“ – rekla je Maja čije radove možete pogledati na Facebook stranici Mandalas by Maja – Punktmalerei  kao i na stranicama https://ansalia.ch/shop/mandalasbymaja i https://www.etsy.com/de/shop/MandalasByMaja

Back To Top
X