kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

MAGISTAR LIKOVNE UMJETNOSTI, KERIM MUŠANOVIĆ –JEDINI 3D ULIČNI UMJETNIK U BIH ČIJE SLIKE KRASE FLORIDU, LOS ANGELES, HOLADIJU, ITALIJU ALI NE I BIH

Kerim Mušanović (27) iz Sarajeva već 7 godina se bavi 3D anamorfnim slikarstvom odnosno tkz.uličnim slikarstvom. Diplomirao i magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku Slikarstvo. Danas se bavi različitim granama umjetnosti u što ubraja tradicionalni i moderni način izvedbe umjetničkog djela. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH, kreativan, dosjetljiv i vrijedan, put 3D umjetnika započeo je učestvovanjem na festivalu 3D umjetnosti u Sarajevu gdje se po prvi put susreo sa takvim načinom slikanja

-„Odmah sam zavolio ovaj način slikanja što mi je pomoglo da danas budem jedini 3D street artist u Bosni i Hercegovini. Moj posao nije posao jer radim ono što volim. Obrazovanje koje sam stekao vezano je upravo sa onim u čemu danas uživam i to me čini veoma sretnim i zadovoljnim. Radim kao 3D ulični umjetnik (3D street artist) u kojem sam najviše aktivan, također radim kao ilustrator za jednu američku modnu industriju ”TrueLove” Clothing Brand gdje dizajniram motive koje oni printaju na odjeću“ –rekao je Kerim čije slike krase brojne svjetske gradove.

-„Svoje slike sam radio na raznim svjetskim mjestima, od Dubaija, Los Angelesa, Floride, te sam slikao u Njemačkoj, Holandiji, Italiji i Hrvatskoj. Odlasci u prelijepe države i gradove su pomogli da se čuje za mene i moju 3D umjetnost što je veoma važno za umjetnika. Međutim, u još ljepšoj BiH nažalost ne slikam, imao sam par prilika da radim slike, ali nadam se da će biti više prilika za ovaj način izvedbe umjetničkog djela u našoj zemlji. Nažalost u našoj zemlji 3D street art nije toliko popularan dok ljudima u regionu zastane dah kad vide nečije umijeće“ – istakao je Kerim.

3D street art poznatiji kao 3D anamorfna umjetnost ili optička iluzija daje dojam trodimenzionalog oblika na ravnoj plohi, pretežno poda odnosno asfalta. 3D slika iz ptičije perspektive izgleda razvučeno i deformisanog je oblika da bi dala dojam 3D-a koji je vidljiv samo iz jedne tačke gledišta. Zanimljiva je mogućnost interakcije ljudi sa slikom što je najbolje vidljivo kroz fotografiju. Naručioci posla su osobe koje jako cijene umjetnost, te klijenti koji žele sa 3D slikom promovišu svoj biznis. Naravno tu su i festivali ulične umjetnosti na kojima Kerim rado učestvuje.

-„Ponosan sam na osvojeno prvo mjesto 2012. godine na Festivalu ulične umjetnosti u Sarajevu gdje sam se po prvi put okušao u 3D slikanju. Godine 2015. na Floridi sam imao priliku biti dio velikog projekta u oslikavanju najveće 3D slike za Guinnessovu knjigu rekorda. Ponosan sam jer sam 2017. godine magistrirao ono što volim, u zemlji koju volim. Sretan sam da se rad Kerima Mušanovića može pogledati u ”Muzeju iluzija” u jednoj od najvećih metropola svijeta, Los Angelesu, koja ima zanimljivu interakciju sa posjetiocima. I na kraju, ponosan sam na sebe jer sam se sam izborio da postanem ono što jesam danas“ – rekao je Kerim čije radove možete pogledati na Instagram profilu @kerim.musanovic i na Facebook profilu Kerim Mušanović. 

 

A Vi, ako do sada niste kliknuli  like na našu stranicu, učinite to sada klikom OVDJE.

Ako nam do sada niste ispričali svoju priču, a imate interesantnu priču o hobiju, započetom poslu, traženju ili pronalasku posla, promjeni posla, odlučnošću da karijeru okrenete u suprotnom smjeru, priču o odlasku u inostranstvo na nastavak obrazovanja ili u potrazi za poslom,  javite nam se na ajna@zeda.ba ili nam pišite na Facebook.

 

 

Back To Top
X