kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Konsultacije za pisanje projektnih prijedloga

SMART Resursni centar nudi usluge:

Mentorstva u procesu pisanja projektnog prijedloga ili Concept Note projektnog prijedloga
Pisanje projektnog prijedloga i pisanje Concept Note projektnog prijedloga
Evaluacija napisanog projektnog prijedloga ili Concept Note-a
Tim SMART Resursnog centra ima dugogodišnje iskustvo u pisanju, evaluaciji i sprovedbi projektnih prijedloga sa posebnim fokusom na pisanje i implementaciju EU projekata što nas čini kompetentnim da Vas vodimo kroz proces pisanja projektnog prijedloga, da prateći Vaše upute napišemo projektni prijedlog ili po završetku procesa pisanja projekta evaluiramo urađeno i damo mišljenje i konkretne sugestije kako unaprijediti projektni prijedlog.

Kompleksna procedura apliciranja, specifična forma aplikacije, posebna EU terminologija, nedovoljno iskustva unutar organizacije za pisanje EU projekata i nedovoljno raspoloživog vremena su razlozi zašto potražiti konsultante sa iskustvom u pisanju ali i implementaciji projekata.

Donijeti odluku koju uslugu izabrati nije jednostavno zato smo pripremili nekoliko argumenata ZA i PROTIV koji mogu olakšati donošenje odluke ali mogu i pomoći u kreiranju jasnije slike usluge koju nudimo.

Praksa pokazuje da organizacije često pristupaju samostalno procesu pisanja projekta te pri samoj finalizacije traže pomoć konsultanta u vidu evaluacije projektnog prijedloga ili nacrta projekta. Dogaša se da konsultant pregleda dokument, detaljno pristupi analizi matrice logičkog okvira i kreira komentare/smjernice/preporuke i prijedloge za izmjene koje zahtijevaju mnogo dodatnog posla, reorganizaciju cijelog projekta ili izostavljanje komponente projekta koja je organizaciji važna ali konsultant smatra da se ne uklapa u projektni prijedlog ili ne odgovara objavljenom pozivu za dostavljanje projektnih prijedloga. Da bi se izbjegao nepotrebni stres, uzaludno trošenje vremena uposlenika i povećala šansa za dobijanje projekta najbolje je konsultante uključiti u proces pisanja matrice logičkog okvira, i po potrebi ih angažovati da evaluiraju cjelokupni finalni prijedlog projekta.

S druge strane naručioci posla često očekuju od konsultanta da samostalno kreira ideju za projekat, osmisli matricu logičkog okvira i dostavi im prijedlog na odobrenje, što je pogrešan pristup jer konsultant bez Vaših informacija ne može kreirati projektnu ideju koja zadovoljava specifične potrebe Vaše ciljne grupe i Vas kao organizacije. Ako se odlučite da angažujete konsultanta koji će za Vas napisati Concept Note ili cijeli projektni prijedlog planirajte i mnogo sastanaka, mailova i poziva jer bez Vas nije moguće napisati kvalitetan projektni prijedlog koji će biti sprovodiv bez većih problema.

Za izgradnju bilo koje ideje najvažniji su kvalitetno postavljeni temelji. Naša preporuka je da u pripremu projektnih prijedloga uključite konsultanta koji poznaje metodologiju donatora, ima iskustvo u pisanju projektnih prijedloga ali i njihovoj evaluaciji te objektivno posmatra ideju koja Vas vodi do projekta.

Više o uslugama možete dobiti slanjem upita na: smart.rc@cpcd.ba

Reference članova i članica tima:

Pisanje projektnih prijedloga koje implementira CPCD
Evaluacija Concept Note i projektnih prijedloga za Evropsku komisiju
Evaluacija projekta u okviru IPA programa
Implementacija Škole za pisanje EU projekata
Implementacija Finansijske akademije, uključujući PRAG procedure

Više informacija: http://civilnodrustvo.ba/resursni-centar/smart-rc-usluge/konsultacije-za-pisanje-projektnih-prijedloga/

 

Preuzeto: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X