kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Konkurs za nepovratna sredstava za projekte razvoja male privrede u FBiH

Do kraja ove sedmice bit će objavljen javni konkurs za dodjelu nepovratnih sredstava za projekte razvoja male privrede u Federaciji BiH, u iznosu od gotovo 5,4 miliona KM.

Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, u ukupnom iznosu 5.390.000 KM.

Resorni federalni ministar Amir Zukić kaže da će takva kontinuirana ulaganja, uz skoro donošenje zakona o poticanju razvoja male privrede i o poduzetničkoj infrastrukturi, dovesti do unapređenja i organizovanijeg pristupa razvoju malih i srednjih preduzeća i poboljšanju poslovnog ambijenta u Federaciji BiH.

Redovna dodjela grant sredstava je i u skladu s nastojanjima Vlade Federacije BiH da budu stvoreni što bolji uslovi za poslovanje, prije svega malih i srednjih preduzeća, na čemu se i bazira naša privreda.

“To je i strateški pravac kompletne Evropske unije, koja razvojem poslovnih zona stimuliše i ohrabruje ulaganja u razvoj malih i srednjih preduzeća kao modela u kojem se, na organizovan i sistemski način, stvaraju normativne, prostorne i infrastrukturne pretpostavke za otpočinjanje biznisa”, kaže ministar Zukić.

Od odobrenih sredstava za ovu godinu, za projekt izgradnje poduzetničkih zona namijenjeno je dva miliona maraka. Za poticaje inovatorima – pojedincima predviđeno je 40.000 KM, po 100.000 KM za stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture i poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama.

Za pružanje mentoring usluga za subjekte male privrede i za promociju poduzetništva predviđeno je po 50.000 KM, za poticaj opstanku tradicionalnih i starih obrta 200.000 KM, dok je za poticaj razvoju obrta i srodnih djelatnosti određeno 500.000 KM.

Za poticaj novoosnovanim subjektima male privrede namijenjeno je 850.000 KM kroz subvencioniranje troškova nabavke opreme i repromaterijala, a 1.250.000 KM za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, te 150.000 KM za tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka).

“Posebno je bitno ulaganje u poduzetničke zone. Analize pokazuju da postoji potreba za poboljšanjem uslova poslovanja u tim zonama. Primaoci sredstava su jedinice lokalne samouprave i to su zajednička ulaganja sredstava iz budžeta FBiH i budžeta lokalnih zajednica, čime se stvaraju uslovi za naseljavanje zona većim brojem poduzetnika, njihovo širenje, a time i povećanje broja zaposlenih”, pojašnjava ministar.

Ministar Zukić podsjeća da je u posljednjih pet godina u razvoj poslovnih zona ministarstvo na čijem je čelu uložilo više od 13.000.000 KM, što sa sredstvima lokalnih zajednica čini više od 20.000.000 KM uloženih za tu namjenu.

Žene, osobe s invaliditetom i mlađi od 35 godina imat će preferencijalni tretman prilikom bodovanja projekata na predstojećem javnom konkursu koji će biti objavljen u „Službenim novinama Federacije BiH“, na internet stranici nadležnog federalnog ministarstva i u najmanje dvoje dnevnih novina, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

 

 

Izvor: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X