kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

KATICA OMANOVIĆ – KREATIVKA KOJA JE UKRAŠAVALA KAMENJE I OSTAVLJALA GA PO ULICI KAKO BI USREĆILA PRONALAZAČE

– Ručni rad pospješuje maštu, otvara vidike, upotpunjuje vašu dušu i daje osjećaj ogromnog zadovoljstva – Nije me život “mazio”, to je u meni podebljavalo crtu kreativnosti –

Odličan je trenutak za promociju priča koje vrijedi čuti, ispričati, podržati i prepričati. Vrijeme je za podršku malih biznisa, vrijeme je za podršku hobija, talentata, zanimljivih ideja, ljudi koji su u nečemu odlični ili neobični. U rubrici #Blog  od 2013. godine Agencija ZEDA podržava sve one koji su u nečemu dobri ili izvrsni, koji su se usudili pokušati ostvariti svoje poslovne ideje, koji su u tome uspjeli, koji su nam otkrili put kojim su išli kako bi došli do svog cilja, a mi ih promovišemo kako bismo im bili dodatna motivacija, ali i inspiracija svima onima koji su razmišljali da se okušaju u nečemu sličnom. Upravo danas donosimo još jednu takvu priču o Katici Omanović (72) koja živi u Mostaru. Jednostavna, druželjubiva, voli djecu, muziku, umjetnost, pozorište i film, javnosti je poznata kao neko ko je vrlo kreativan i vješt s ručnim radovima.
Bila je vrsna šnajderica (ženska konfekcija, ukrasna posteljina, papuče, autopresvlake, tapaciranje namještaja, pravljenje taburea bili su samo dio njenog asortimana), a danas više ne šije jer slabije vidi. Našu pažnju je privukla tako što je na jednoj grupi na pitanje po čemu će pamtiti 2020. godinu i šta su uradili, napisala da je ukrašavala kamenčiće i ostavljala ih kako bi ih slučajni prolaznici pronašli i obradovali se.
-„Domaćica sam od malih nogu do danas . Nije me život “mazio”, pa sam u nedostatku novca morala mnoge stvari sama uraditi, ali ne žalim se. To je u meni podebljavalo onu crtu kreativnosti, koju i danas posjedujem. Činilo me to sretnom i ispunjenom, jer je divan osjećaj kad vi nešto sami napravite, pa još kad vas istinski neko pohvali. U ovo doba “izolacije” to je idealna psihoterapija koja vas drži u ravnoteži sa životom i na nogama“ – otkrila je Katica koja nam je pojasnila kako je počela bojiti kamenje ali i kako se upustila u avanturu crtanja mandala.
-„Moja kćerka koja živi u Švicarskoj me “uvukla” u jednu njihovu grupu na Facebooku. Bojilo se kamenje i ostavljalo na javnim mjestima. Ja sam to počela raditi, izuzetno mi se dopalo i ostavljala sam kamenje po gradu na poklon. Nisam se potpisivala pa mnogi i ne znaju za to, ali meni je bila draga pomisao da će to nekoga makar na momenat usrećiti. Jako puno sam ih uradila i još radim. Sad ih i uz svaki prodani komad isto poklanjam. Ali to nije sve. Moja kćerka Maja (nemiran duh umjetnosti, Mandalas by Maja) je krenula u “Mandala svijet”, a ja za njom. Te boje, tačkice i ta ravnoteža na slikama su me toliko okupirali da sam još uvijek u tome (već godinu dana). Kad krenete to raditi, vi ulazite u “drugu dimenziju”, gdje nema teških misli, briga, dosade ni tuge. Kad završite, onda osjetite onaj blagi slatki umor, ali zadovoljni ste, to je smisao“ – rekla je Katica koja tehnikama mandala arta ukrašava svijećnjake, saksije za cvijeće, kutije za nakit, markere za knjige.
Nastavlja ukrašavati kamenčiće, a poznata je i kao neko ko rado čuje savjet ali i kritiku.
„Svoje radove objavljujem u raznim grupama, šaljem prijateljima i trazim kritiku, ma kakva bila. Radim. Jednostavno “svaštarim” jer mi je tako zanimljivo. Uvijek nešto novo“ – otkrila je Katica čije radove možete pogedati na Facebook profilu Katica Osmanović 
-„U mojim godinama monotonija nema i ne smije imati mjesta. Jako puno sam putovala, to obožavam, ali ovo vrijeme corone me “zarobilo” u kući. Drago mi je kad vidim mlade da se zanimaju i bave ručnim radom. To pospješuje maštu, otvara vidike, upotpunjuje vašu dušu i daje osjećaj ogromnog zadovoljstva. Vjerujte, bar ja tako osjećam. Želim vam svima dobro zdravlje, mnogo sunca, manje tame (ako i naiđe pokoji tamni oblak dajte sve od sebe da ga odstranite). I držite se latinske izreke: quisque fortunae sue, faber est – svako je kovač svoje sreće). Sretna Nova godina, nadati se da će biti bolja“ – poručila je Katica.

Pozivamo vas da nam i vi ispričate svoju priču o poslu, hobiju, ideji, želji, nadanju, pokušaju, uspjehu ili ambicijama na čijem ostvarenju radite.
Pozivamo sve one koji imaju interesantne priče koje bi mogle biti nečiji vjetar u leđa, ohrabrenje, savjet, motivacija ili inspiracija da nam se jave i ispričaju nam svoju životno-poslovnu priču. Svi zainteresovani neka pišu na Facebook Agencije ZEDA ili na profil Ajna Hodžić  ili neka nam se jave na mail: ajna@zeda.ba

Back To Top
X