kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Javni poziv za prijavu malih i srednjih poduzeća kao korisnika inovacijske vaučer sheme

Zaklada za inovacijski i tehnološki razvitak (INTERA Tehnološki Park) u lipnju/junu 2023. godine započela je implementaciju projekta BOOST u okviru kojeg će implementirati Shemu inovacijskih vaučera sa fokusom na tehnološke i digitalne inovacije.

Shema inovacijskih vaučera je program osmišljen za promicanje saradnje industrije i akademske zajednice za razvoj inovativnih rješenja za lokalna mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini. Generalni cilj programa je podržati inovacijske procese u malim i srednjim poduzećima u Bosni i Hercegovini kroz saradnju akademske zajednice i privrednog sektora. Program će rezultirati sljedećim ključnim promjenama:

R1: Unaprjeđena razina inovacija i kvalitete proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća
R2: Ojačani kapaciteti akademske zajednice i izabranih digitalnih inovacijskih hub-ova kroz podršku razvoju novih usluga i suradnju s privrednim sektorom

Projekat BOOST je dio šireg projekta “Inovacija i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini“ koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Njemačke vlade (BMZ). Cilj projekta je razvoj ekonomije u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju poslovanja. Projekat “Inovacija i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini“ sufinancira Evropska unija u okviru projekta EU4DigitalSME.

Shema inovacijskih vaučera
Kroz projekt BOOST će se, između ostalog, implementirati shema inovacijskih vaučera (IVS), koja se fokusira na podršku tehnološkim i digitalnim inovacijama u malim i srednjim poduzećima (MSP1).

Vizija, ciljevi i koraci implementacije sheme inovacijskih vaučera
Cilj programa je potaknuti razvoj privatnog sektora kroz inovacije i digitalizaciju te promovirati suradnju između industrije i akademske zajednice kako bi se razvila inovativna rješenja za lokalna mala i srednja poduzeća. Fokus programa je stvaranje učinkovitog alata koji će podržati i unaprijediti inovacijsko okruženje, potičući tako rast i napredak u poslovnom sektoru.

Specifični ciljevi su sljedeći:

Potaknuti mala i srednja poduzeća na implementaciju inovacija u proizvodima, procesima, organizaciji ili uslugama, s obzirom da često zaostaju u znanju i inovacijskom kapacitetu u usporedbi s velikim poduzećima ili novim inovativnim poduzećima.

Promovirati suradnju između znanstvene zajednice, i industrije te poticati prijenos znanja između njih.

Potaknuti stvaranje mreža i partnerstava između malih i srednjih poduzeća i drugih akademskih, istraživačkih i privatnih partnera i digitalnih inovacijskih hubova.

Način i rok podnošenja prijava

Inovacijski vaučeri dodjeljivat će se za projekte koji se odnose na razvoj proizvoda, tehnološke inovacije ili inicijative i projekte digitalne transformacije malih i srednjih poduzeća. U tu će svrhu mala i srednja poduzeća morati dokazati da:

  • 1) su kvalificirani se kao prihvatljivi korisnici u okviru IVS-a,
  • 2) identificirati sebi odgovarajućeg pružatelja usluga s popisa/kataloga odabranih subjekata,
  • 3) imati stvarnu potrebu koja se može realizirati uslugama koje se mogu dobiti putem programa.
  • 4) definirali su koncept projekta u suradnji s pružateljem usluga ili samostalno.

Ova je minimalna razina detalja potrebna je kako bi se izbjeglo prikupljanje vaučera bez stvarne namjere da ih se koristi.

Svi zainteresirani prijavitelji svoju prijavu mogu elektronski poslati na boost@intera.ba s naznakom „Prijava na Javni poziv za mala i srednja poduzeća“.

Prvi rok za podnošenje prijava je petak, 29.09.2023. godine do 16h po lokalnom vremenu.

Cijeli tekst javnog poziva možete preuzeti ovdje.

 

Preuzeto: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X