kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Javni poziv za finansijsku podršku projektima mladih

U skladu sa Statutom, propisanim internim pravilima i procedurama organizacije, Vijeće mladih FBiH raspisuje:  Javni poziv za finansijsku podršku projektima mladih.

Ovaj program jedan je od glavnih mehanizama Vijeća mladih FBiH za podršku organizacijskoj izgradnji kapaciteta, a namijenjen je obezbjeđivanju sredstava za realizaciju aktivnosti u sistemski važnim pitanjima za mlade, aktivističkim i volonterskim poduhvatima, zagovaranju i participaciji. Samim time, ciljevi dodjele granta su:

  1. Povećati stepen društvenog angažmana mladih u strukturi Vijeća mladih FBiH i raditi na rješavanju aktuelnih problema mladih kroz pružanje podrške njihovim projektima na području Federacije BiH
  2. Osnažiti kapacitete neformalnih grupa ili omladinskih organizacija da sistemski djeluju na poboljšanju položaja mladih u zajednici;
  3. Povećati mogućnost učešća mladih u procesima odlučivanja, izgradnji međusektorskog dijaloga i saradnje, te uključivanja mladih u život zajednice.

Koristeći prednosti izgrađene strukture i mreže mladih u Federaciji BiH, kroz Javni poziv za financijsku podršku projektima mladih, Vijeće mladih Federacije BiH želi prepoznati motivisane grupe mladih koji će u svojstvu neformalne grupe ili omladinskog udruženja doprinositi poboljšanju položaja mladih u zajednici jačanjem lokalnog aktivizma, volonterizma, te omladinskog organizovanja kroz sljedeće oblasti:

Oblast 1: Razvoj i podrška omladinskom organizovanju u FBiH;

Oblast 2: Aktivizam, omladinski rad, volontiranje i aktivnosti od značaja za mlade u lokalnim zajednicama;

Oblast 3: Participacija mladih, omladinske politike i zagovaračke aktivnosti;

Oblast 4: Projekti jačanja kapaciteta mladih u oblasti sistemski važnih pitanja;

Oblast 5: Mobilnost mladih.

Područja koja su obuhvaćena ovim pozivom su:

  • Kanton Sarajevo (Općina Stari Grad, Općina Centar, Općina Novo Sarajevo, Općina Novi Grad, Općina Ilijaš i Općina Ilidža);
  • Srednjobosanski kanton (Busovača, Bugojno, Travnik, Novi Travnik, Kreševo, Kiseljak i Jajce);
  • Posavski kanton (Orašje i Odžak);
  • Hercegovačko-neretvanski kanton (Čapljina, Čitluk, Jablanica, Konjic, Mostar i Stolac).

Vijeće mladih Federacije BiH uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT za ovaj Javni poziv izdvojilo je 40.000,00 KM sa maksimalnim iznosom po projektu do 5.000,00 KM.

Projekti koji će biti podržani kroz Javni poziv mogu trajati najmanje 3, a najviše 7 mjeseci.

Poziv ostaje otvoren od 25. juna do 25. jula 2023. godine, do 23:59 sati. Nepotpune i neblagovremene prijave se neće uzeti u razmatranje.

Svu neophodnu dokumentaciju, kao i prijavni formular možete pronaći na: IMAŠ IDEJU?

Cjelokupan tekst Javnog poziva možete pronaći OVDJE!

Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine će u narednom periodu organizovati Info sesiju i Trening za pisanje projektnog prijedloga. Detaljne informacije, kao i pozivi za učešće na Info sesiji i treningu bit će dostupni na web stranici i društvenim mrežama Vijeća mladih Federacije BiH.

Za sva dodatna pitanja budite slobodni kontaktirati nas na grantovi@vijecemladih.ba.

Javni poziv se raspisuje u sklopu projekta G(a)rant mladih koji provodi Vijeće mladih Federacije BiH uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

 

Izvor: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X