kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

JAVNI POZIV ZA DOSTAVLJANJE PRIJEDLOGA PROJEKATA ZA PARTNERSTVA U OBLASTI IZVOZNO-ORIJENTISANIH SEKTORA

U utorak, 02.07.2019. godine, objavljen je Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata za partnerstva u oblasti izvozno-orijentisanih sektora.

Svrha ovog poziva je da se poboljša konkurentnost izvozno-orijentisanih sektora u BiH. Stoga je 3 miliona eura bespovratnih sredstava dostupno za izvozna partnerstva. Ova sredstva će podržati projekte kojima se podstiču:

Inovacije: sposobnost dodavanja vrijednosti proizvodima/uslugama putem novih pristupa
Saradnja: zajednički napori sektorskih aktera unutar poslovnih mreža, klastera, i sl.
Digitalizacija: korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija
Poslovno okruženje: dostupnost usluga za razvoj poslovanja koje se bave prethodno navedenim temama (inovacije, saradnja, digitalizacija)
Krajnji korisnici bit će mikro, mala i srednja poduzeća (MMSP) i poduzetnici. Rezultati provedenih projekata će se mjeriti sa povećanjem broja novih radnih mjesta, s posebnim naglaskom na žene i mlade, povećanjem izvoza kod podržanih MMSP-a, novim uslugama poslovnog razvoja te njihovom upotrebom od strane krajnjih korisnika, kao i uklonjenim preprekama za inovacije i rast.

Projektne ideje moraju se odnositi na jedan od slijedećih ekonomskih sektora:

Metaloprerađivačka i mašinska industrija
Drvoprerada
Informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)
MMSP-ovi regitrovani u sektorima plastike i elektroindustrije su prihvatljivi u okviru ovog poziva, ukoliko implementiraju projekte u metaloprerađivačkoj i mašinskoj industriji. IKT je prihvatljiv kao međusektorski element u okviru ovog poziva (u kombinaciji sa jednim od ciljanih proizvodnih sektora).

Prihvatljivo područje je cjelokupna teritorija Bosne i Hercegovine.

Informativne sesije će se održati u skladu sa slijedećim planom:

Zenica, Hotel Zenica, 09.07.2019. godine, u 11:00
Doboj, Hotel Park, 11.07.2019. godine, u 11:00
Brčko distrikt BiH, Hotel Jelena, 12.07.2019. godine, u 11:00
Prijedor, Hotel Prijedor, 16.07.2019. godine, u 11:00
Široki Brijeg, Hotel Park, 19.07.2019. godine, u 11:00
Sve zainteresirane strane su pozvane da prisustvuju informativnim sesijama.

Sve kvalificirane strane su pozvane da podnesu svoje prijave najkasnije do petka, 30.08.2019. godine do 16:00. Prijedlozi projekata u vezi sa ovim pozivom će se dostaviti u skladu sa Smjernicama za aplikante, koje se mogu preuzeti sa web stranice: www.eu4business.ba

EU4Business jača kapacitet BiH za ekonomski rast i zapošljavanje razvojem konkurentnosti i inovacija u odabranim sektorima. Za ovu svrhu namijenjeno je ukupno 10 miliona eura bespovratnih sredstava. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milion eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Za više informacija o EU4Business projektu i Javnom pozivu za partnerstva u oblasti izvozno-orijentisanih sektora posjetite web stranicu www.eu4business.ba

 

Dokumenti:

Javni poziv za partnerstva u oblasti izvozno-orijentisanih sektora (Prezentacija)
Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata za partnerstva u oblasti izvozno-orijentisanih sektora (Letak)

Back To Top
X