kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

JASMINKA LJUBIJANKIĆ: „CRTANJE NA ALUMINIJSKOJ FOLIJI JE MOJA TERAPIJA“/SLIKE NA TACNI

Jasminka Ljubijankić (52) iz Cazina, mašinski tehničar po struci (bez radnog iskustva na poslovima u struci), udata je za poznatog cazinskog umjetnika -Nuriju Ljubijankića pa je i sama vrlo kreativna i umjetnička duša. Našu pažnju je privukla slikama na alumunijskoj foliji i tacnama urađenim aluminijskom folijom koje prelijeva staklom.
-„Sve je počelo u radionici tj. u grupi za psihopomoć oboljelim od karcinoma – Centar za mentalno zdravlje doma zdravlja Cazin okupacione terapije za članove udruženja oboljelih od malignih oboljenja grada Cazina, prije više od dvije godine.Tu sam naučila razne tehnike ručnog rada i vidjela kako izgleda jedan rad na alu foliji. Okupacioni terapeut Fatima je objasnila tu tehniku izrade slika ali nismo imali materijala da bi nam praktično pokazala. Bila mi je interesantna ta tehnika dobivanja reljefnog izgleda slike. Nedugo zatim organizovana je takva radionica pri odjelu za brak i porodicu u medresi Džemaludin Čaušević u Cazinu. Na nagovor i podsticaj moje drage prijateljice, Minke odradila sam tu početničku fazu. Sve ostalo sam učila sama, radeći i usavršavajući“ -ponosna je Jasminka koja sebe opisuje kao svojeglavu, nepredvidivu,surovo iskrenu, empatičnu, kreativnu osobu i ističe da ne voli jednoličnost i dosadu. Kaže da je vrlo „specifičan insan“ i da živi umjetnost.

-„Volim taj svijet. U mladosti nisam našla vremena da se posvetim slikanju jer sa troje djece i mužem, koji to radi još iz svojih srednjoškolskih dana, neko je morao stajati čvrsto na zemlji i voditi računa o porodici i svakodnevnom životu“ – rekla je Jasminka koja je dvadesetak godina radila druge ručne radove – heklala i vezla.
Danas je posvećena izradi slika na aluminijskoj foliji i tacni koje prelijeva staklom. Najčešće ih ukrašava motivima starine – vez, tkanje, starinski predmeti, orijentalni elementi (islamski ornamenti, arabeske).
-„Da imam ovakav hobi priuštila mi je moja bolest i hvala dragom Bogu na tome. Zadnje dvije godine svoju kreativnost, neki talenat koji je čučao tamo negdje u meni, počela sam ispoljavati kroz svoje radove, kroz ovaj svoj crno bijeli svijet. Kako sam kroz život naučila da spajam ugodno sa korisnim tako sam spontano krenula stavljati svoje slike u tacne – mdf materijal tacni koje su “dotjerane” dekupaž tehnikom. Znači, spajam drvo i metal u jednu praktičnu cjelinu. Odnedavno “oživljavam” taj sivi metalni svijet dodajući mu pomalo boje“ – napomenula je Jasminka ističući da voli bosansku tradiciju i svojim radovima je pokušava sačuvati.

-„Crtanje na aluminijskoj foliji je moja terapija. Uglavnom radim iz zadovoljstva i poklanjam prijateljima. Ako i prodam poneki rad to uložim u materijal. Jako puno vremena treba da bi se izradila jedna tacna sa slikom na alu foliji, “postaklana” tekućim staklom. Kad bih gledala na finansijsku stranu bavljenja ovim hobijem radi zarade, nikad se ne bih bavila ovim“ -rekla je Jasminka čiji je „atelje“ u dnevnom boravku njene kuće u Cazinu. Na Facebook stranici Jacini ručni radovi  možete pogledati neke od Jasminkinih slika i tacni.

-„Dok zdravlje dopušta, nastojaću i dalje ovo raditi. Možda jednog dana izložim svoje slike i dio od zarade prodanih radova poklonim u humanitarne svrhe, to mi želja. A dragi Bog zna najbolje, čovjek snuje On odlučuje“ – rekla je Jasminka.
Radujemo se i vašim pričama pa ako imate zanimljivu priču o svom talentu, hobiju, pretvaranju hobija u posao, ako ste kreativni, ako ste pokrenuli posao, ako imate neobičnu priču o pronalasku posla, ako ste postigli neki uspjeh kojim se želite pohvaliti i koji bi sutra nekome mogao biti ideja, vjetar u leđa, podsticaj za razmišljanje da se i sam okuša u nečemu sličnom, javite nam se jer mi širimo dobre vibracije i pišemo priče koje treba čuti. Javite se na ajna@zeda.ba ili na Facebook profil Ajna Hodžić

Back To Top
X