kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

JASMINA BOJIČIĆ:“POKAZALA SAM SE KAO VRIJEDNA OSOBA KOJA ŽELI RADITI!“

 

-Na pitanje šta bi učinio da mu ostane samo jedan dolar, Bil Gejts je odgovorio: „Uložio bih ga u PR!”-

Jasmina Bojičić (31) Sarajka, diplomirani novinar neko je ko ima vrlo dinamičnu karijeru i put kojim je poslovni život različitim stazama vodio, a ona se na svakoj jednako dobro snalazila. Interesantna osoba koja i onda kada se plašila promjena i izazova nije odustajala nego je smijehom ohrabrivala sebe i snalazila se najbolje što je znala. Radila je brojne poslove vezane za medije, od uličnih anketa, intervjua, životnih priča, do visoke politike, a potom je zaplovila u vode PR. Odgovorna, vrijedna, vesela, komunikativna i brzopleta Jasmina je danas u porazi za poslom u struci.

-„Iako sam uvijek bila radoznalo dijete, nikada nisam bila jedna od onih djevojčica koja je oduvijek znala čime će baviti u životu i šta će biti kad poraste. Bilo je faza u djetinjstvu kada sam željela biti glumica, učiteljica, pjevačica, doktorica, vjerovatno kao i većina djevojčica, sve do trenutka kada sam otkrila svijet naučne fantastike, superheroja, droida, sile, Jedaja i drugih bića iz raznih dimenzija Svemira. Kako sam uvijek imala bujnu maštu, u jednom trenutku sam poželjela i sama da postanem superheroj i da spašavam svijet od mračnih sila i negativaca. Međutim, kako moja želja nije bila ostvariva, odlučila sam da svijet pokušam spasiti na drugi način, baš kao i April O’ Neil, novinarka iz mog omiljenog crtanog filma. Upisala sam Fakultet političkih nauka u Sarajevu i imala sam tu sreću da na drugoj godini Master studija počnema raditi na televiziji Pink BH gdje sam radila nekih godinu i pol dana. Na početku je to bio volonterski rad, s obzirom na to da sam bila samo potkovana teorijom, ali ne i praksom. Vrlo brzo sam se pokazala kao vrijedna osoba koja želi raditi i koja želi praviti sjajne priče. Moj trud su prepoznali tadašnji urednici i kako mi to znamo reći, “bačena sam u vatru”. Radila sam sve. Od javljanja na telefon tokom live emisija, dodavanja mikrofona gledaocima u studiju, do odlaska na teren i pravog reporterskog posla, te montiranja priloga. Toliko sam se željela baviti time da mi zaista ništa nije bilo teško raditi. Kada je g. Senad Hadžifejizović pokrenuo Face TV projekat, prijavila sam se i na kastingu na kojem je bilo oko 200 mladih ljudi, dobila sam priliku pridružiti se sjajnom timu mladih novinara. Na Face TV sam radila četiri godine prvo u zabavnoj, a zatim i u informativnoj redakciji. U tom sam periodu prošla sve zanatske stepenice, od uličnih anketa, intervjua, poplava, životnih priča, do visoke politike. Uživala sam u odlasku na teren, nažalost s obzirom na prirodu posla nisam uvijek mogla pripremati samo lijepe i pozitivne priče. Najteže mi je padao odlazak u Srebrenicu ili u Vlasenicu, a u sjećanju će mi zauvijek ostati i maj 2014. godine kada su se desile velike poplave u BiH. Nekoliko dana smo kolege i ja bili raspoređeni po cijeloj BiH gdje smo snimali priče o situaciji u određenim gradovima, razgovarali sa ljudima koji su preko noći izgubili sve što su imali. Od dnevnica koje smo dobijali kupovali smo ono osnovno što im je u tom trenutku bilo najpotrebnije. Moram spomenuti i da je zahvaljući tim našim TV prilozima, nekoliko ljudi dobilo finansijsku pomoć kroz humanitarnu akciju koju je Face TV organizovao, izraz na njihovim licima kada smo im uručili koverte podsjetio me zašto su i novinari nekada superheroji“ – otkrila je Jasmina koja bi, da nije ovo što jeste, vjerovatno bila glumica.

Međutim, Jasmina se suočila s jednom novom prilikom i izazovom, te objeručke prihvatila ono što joj se ponudilo i odlično se snašla.
-„U PR vode uplovila sam sasvim slučajno 2015. godine. Ali kako kažu, u životu se ništa ne dešava slučajno. Bila mi je potrebna promjena, te sam odlučila potražiti novi posao. Nisam se htjela puno udaljiti od pisanja i medija. U tom periodu upoznala sam dvije divne dame, vlasnice i direktorice Agencije TBA PRO koje su bile u potrazi za PR Manager-om. Otišla sam na razgovor i dobila sam posao. Pomalo me bilo strah od promjena, jer sa mikrofonom u ruci sam bila ‘svoj na svome’, ali opet s druge strane trebao mi je neki izazov. Veoma sam zahvalna na povjerenju koje mi je cijeli tim ukazao, s obzirom na to da zaista prije toga nisam imala nikakvog iskustva u odnosima s javnošću. Bio je to jedan dinamičan i izazovan period u kojem smo radili na velikim projektima za brendove Jagermeister, Jack Daniel’s, illy kafu itd. i odlična odskočna daska za dalji razvoj karijere koju sam nakon dvije godina nastavila u Agenciji Via Media, gdje sam imala priliku raditi sa klijentima iz sasvim različitih oblasti, te mogućnost svakodnevno učiti o različitim industrijama. PR jeste drugačiji od novinarstva, ali imaju i dosta toga slično. Međutim, ono što je meni najvažnije jeste baviti se komunikacijom. Zavisno od industrije za koju trenutno radite, variraju i zadaci, ali svakako da se oni svode na kontinuiranu svakodnevnu komunikaciju sa klijentima i medijima, pripremu saopštenja, govora, PR tekstova, intervjua, izvještaja, evaluacija, analiza, kreiranje strategija i sl. Iskustvo u medijima mi je mnogo pomoglo jer sada kao PR veoma dobro znam šta je potrebno novinarima od informacija, šta im je zanimljivo, u kojem smjeru se kreće uređivačka politika medija, te na taj način gradim odnose sa njima i jedni drugima olakšavamo posao. Dobar PR mora u pola dana i u pola noći imati svoje kontakte koje može pozvati kako bi uvijek bio korak ispred konkurencije“ – naglasila je Jasmina.
U BiH mnogi još uvijek ne znaju šta je uloga i zadatak PR službe i to je veliki problem za one koji posluju ali i one koji se bave ovim poslom.
-„Uvriježeno je mišljenje da se ovim poslom može baviti svako i danas se svako naziva „PR-ovcem“, a da biste to zaista postali morate imati odgovarajuće obrazovanje, ali i talenat i sposobnost, kao i za mnoga druga zanimanja. Nažalost u mnogim bh. kompanijama još uvijek postoji nedostatak svjesnosti o potrebi posebnih PR odjela ili PR stručnjaka. Mnoge kompanije uvide značaj PR-a tek u kriznoj situaciji. Dobra reputacija se gradi godinama, a može se izgubiti u sekundi. Na pitanje šta bi učinio da mu ostane samo jedan dolar, Bil Gejts je odgovorio: „Uložio bih ga u PR!”“ – rekla je Jamina ističući da sreća prati hrabre, te da poslije kiše uvijek dođe sunce.
Kroz posao kojim se bavila upoznala je mnogo ljudi, stekla brojne kontakte, poznanstva, razna iskustva i priče za pamćenje.
-„Moja prijateljica Milica je dizajnerica odjeće za pse i prošle godine je u Sarajevu organizovala promociju nove kolekcije koju je pripremila, te druženje za krznene ljubimce i njihove vlasnike. Ja sam naravno došla da je podržim, stajala sam ispred i vidjela novinarku jednog našeg dnevnog lista kako užurbano prilazi. Pozdravljam je, a ona misleći da sam PR na eventu pita me, je li zakasnila, imam li neko saopštenje pripremljeno, od koga može uzeti izjavu, mogu li joj poslati koju fotku? Ja sam se samo nasmijala i objasnila joj da sam na ovoga puta na eventu paradno, a ne radno i uputila je na prijateljicu. Naučila sam da ne pravim dugoročne planove, više volim skoncentrisati se i fokusirati na realizaciju onih kratkoročnih, jer znam da kada njih ostvarim bliža sam zacrtanom cilju. Jedan od planova je svakako da sve ono što sam do sada naučila usmjerim prema rastu, razvoju i promociji jedne kompaniji ili brenda“ – kroz smijeh je ispričala Jasmina.
A Vi, ako do sada niste kliknuli like na našu stranicu, učinite to sada klikom OVDJE.
Ako nam do sada niste ispričali svoju priču, a imate interesantnu priču o hobiju, započetom poslu, traženju ili pronalasku posla, promjeni posla, odlučnošću da karijeru okrenete u suprotnom smjeru, priču o odlasku u inostranstvo na nastavak obrazovanja ili u potrazi za poslom, javite nam se na ajna@zeda.ba ili nam pišite na Facebook.

Back To Top
X